Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

equinoxe

17. 10. 2011 8:18
nejkratší post scriprum

Řeknu Vám,

až budu smít:

Neníť bůh

a císař nemá být

K. H. Borovský

0 0
možnosti
JO

31pryc

19. 10. 2011 13:25
Re: nejkratší post scriprum

Jen jeden dotaz - Co příští generace, ty mohou být?

Toto zamyšlení není ani o Bohu, ani o císaři ani o státu. Je to o pomíjivosti toho, co mnoho lidí považuje za nejdůležitější a jediné možné, při čemž jim uniká jedna zásadní myšlenka - myšlenka pomíjivosti vlastní i pomíjivosti hmotných statků. Myšlenka, že i moje hmotné bohatství může pominout a já najednou budu postaven před situaci, kvůli které jiné odsuzuji a posuzuji. Před situaci hmotné nouze. My totiž neumíme spravovat to, co jsme dostali zapůjčené tak, aby to přinášelo skutečný užitek. Umíme to, do jisté míry, spravovat pouze sobecky a bezohledně k ostatním a k budoucnosti tak, abych z toho měl prospěch a užitek jen já sám. V některých případech mám dokonce i pocit, že ani užitek vlastních potomků z mé správy není nijak vysoko v žebříčku mého snažení.

Mnoho úspěchů s Vašimi dalšími epigramy - apropos - zkuste i něco z vlastní tvorby. Ohánět se cizími slovy bez znalosti souvisejících myšlenek je znakem vlastní hlouposti

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 10. 2011 20:09
Mluvíte jako člověk, který nic nevybudoval

Představte si, že někdo vyklučil les, obdělal půdu, postavil dům. Chce tento majetek předat svým dětem, aby pokračovaly, kde on skončí. To je přirozené a dává to smysl lidské práci a rodině. 

-

Za co vlastně považujete stát? Proč by měl spravovat majetek? Stát je velmi špatný správce majetku a opravdu mizerný podnikatel a hospodář. Ano, jsou určité strategické věci, které by podle mě stát řídit měl, kvůli zajištění jakési jistoty a stability. Ale dávat mu cokoli dalšího je nerozumné.

1 0
možnosti
JO

31pryc

16. 10. 2011 21:35
Re: Mluvíte jako člověk, který nic nevybudoval

Ale to přeci nepopírám, nebo jste v tom článku našel nějakou indicii, která by tomu nasvědčovala? Zaštiťujete se smyslem lidské existence, ale vůbec jste nepochopil, že stejné téma řeším i já. Nestavím v žádném případě stát do roviny něčeho víc. A už vůbec netvrdím, že bych mu měl dávat cokoli dalšího. Věta: "Dejme státu, co mu náleží" je snad dostatečně srozumitelná.

Nemluvím, jako člověk, který nic nevybudoval. Jen vy, místo myšlenek čtete pouze slova. Rv

Jiří Oulický

0 0
možnosti
F

Faustino

16. 10. 2011 18:34
Ta mince

snad nepatří císaři. Patří tomu, kdo ji vydělal.

0 0
možnosti
F

Faustino

16. 10. 2011 19:35
Re: Ta mince

Navíc mince se dávaly do chrámové pokladnice, tedy Bohu.

Mk 12,41 Sedl si (Ježíš) naproti chrámové pokladnici a díval se, jak do ní lidé vhazují peníze. A mnozí bohatí dávali mnoho.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....