Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

...takže jestli tomu dobře rozumím, katolíci v severoirském Belfastu, kteří se podíleli ve velkém na bombových útocích, podporování místní cirkví, tak úplně nebyly katolíci.Místní církev podporující IRA to jistě myslela dobře, pouze to nepochopili lidé.Myslím, že právě to, co lidi jako jsem já irituje na církvi je jejich sklon k morální prostituci a laciné demagogii. Jak pravil klasik, zlo nevzešlo z víry, ale církve.:-/

3 2
možnosti
MS

Byl vychován do určité míry jako katolík, ale není to jedno? Je přece jedno, jestli byl katolík nebo vegetarián, byla to především malá zrůda. K čemu řešit, jestli se narodil jako katolík nebo ne? Byl to chlap, tak ostuda všem chlapům, byl to vegetarián, uáá, vegetariáni by se měli distancovat...Nechápu smysl tohodle článku.

8 2
možnosti
MP

Jestliže ale někdo Hitlerovo „katolictví“ vytahuje jako „argument“ proti katolické církvi, je to sprosté a ubohé a je třeba se proti takovému dehonestačnímu hnusu ozvat. A o tom je, řekl bych, ten článek.

4 12
možnosti
Foto

O15t35t36o 65Č92e79r34n87ý

11. 11. 2012 17:35

Kniha od současníka, EVROPA-JAKÁ JE, John Günter, 1936: kap. o Hitlerovi-Poměr k náboženství. "Jeho katolictví pro něj nic neznamená; nepůsobí pro něho ani útěcha zpovědi. Sotva utvořil svou vládu, byla téměř hned zahájena ostrá náboženská válka, a to stejně proti katolíkům, protestantům a židům."

"Vatikán, zrovna tak jako židovství, je dokonale mezinárodní (a proto neněmecký) organismus. Proto-pryč s ním".

"Katolictví pokládal za zvlášť nebezpečnou soutěž, poněvadž ono vyžaduje od člověka dvojí oddanost, ...je něco, co Hitler nemůže strpět. Z toho kampaň proti "černým krtkům", jak nacisté říkají kněžím. Protestanství bylo teoreticky jednodušší... luteránská církev je německá a nacionalistická. H se domníval, že pouhým dosazením vojenského kaplana, zuřivého nacisty Müllera, za říšského biskupa bude moci "usměrnit" evangelickou církev v N. a obrátit do svých služeb. Mýlil se. Církevní otázka je až dosud jablkem sváru."

Hitler: "Nechceme žádného Boha než Německo samo."

6 8
možnosti

Bylo tedy známo, že Hitler je katolík. A když už tady vcelku přiléhavě zmiňujete tuto výbornou knihu, tak byste mohl také připomenout, že Hitler je zde vylíčen méně přivětivě než Stalin. A také že se hovoří realisticky o 3 miliónech jeho obětí, nikoliv o docela hloupě o 30 milionech jako německá propaganda za války, od níž to přebírají dnešní antikomunisté.

9 2
možnosti
MR

M17i90l96a54n 56R60a62d43e77k

11. 11. 2012 16:38

za sve ciny kazdy nese odpovednost sam tudiz i Hitler. Ale co je hnusne je ze katolik ci ateista podle toho co se momentalne hodi do kramu. Byl katolik ale nepraktikoval. 

Zato byl socialista, ale prohral to a Hollywood ho znemoznil tak se k nemu soudruzi nechteji znat. A delaji z nej pravicaka, jenze aby Ada byl pravicak, tak  by musel byt praktikujici a verici katolik. A to zase nebyl Pouze nebyl exkomulgovan.

2 8
možnosti
Foto

O65t36t18o 40Č41e88r24n41ý

11. 11. 2012 11:44

No, príma! Hitler byl katolík, tudíž za jeho činy může katolická církev, a když k tomu přidáme dobu temna, tak je církev adept i na vyvlastnění toho, co ještě má. Výborné myšlenkové pochody: jsme s tím vyřízeni, jdeme dál.

Znal jsem přesvědčené komunisty, kteří chodili do kostela. Sice Čs. církve husitské, ale v Boha věřili. I já jsem členem této církve, nemohu za to já, ale můj děda, přičemž jsem křtěn v katolickém kostele. Znamená to, že když tito komunisté hájili politiku represe komunistého režimu, že za to může Církev husitská? Byl-li Hitler katolíkem ve smyslu, že byl pokřtěn, znamená to, že jeho činy byly jeho vírou poznamenané? Znamená to tedy, že za to může ŘKC, jak se to snaží někteří diskutéři podbízet?

7 12
možnosti

Církev katolická nese odpovědnost za Hitlera v tom smyslu, že se od něj od počátku nedistancovala, nevyobcovala ho z církve, nevyhlásila nad územím, kde vládl, interdikt. Její distanc od komunismu byl přece jenom výraznější.

Vím a četl jsem katolickou kritiku komunismu, která vyšla za první republiky. Ale nevím o podobné kritice nacismu, která by u nás tehdy vyšla.

12 2
možnosti

Viky o definici katolika:

Matrikový katolík je v užším slova smyslu označení člověka, který je v souladu s učením katolické církve veden v matrikách jako katolík, protože byl pokřtěn, ale církevního života v katolické církvi se neúčastní.

Někdy se pojem rozšiřuje i na katolíky, kteří se sice ke svému katolictví hlásí a církevního života se účastní, avšak výrazně méně, než stanoví církevní nařízení.

Ve statistickém sčítání je za katolíka považován určitě ten, kdo se ke katolicismu přihlásí.

5 2
možnosti

Vážený pane,

omlouvám se, že jsem Vás takto vyhecoval k článku. Ve skutečnosti samozřejmě nepovažuji za nijak zvlášt významné řešení otázky, zda a v jakém smyslu byl Adolf Hitler katolík či nebyl. V čistě morálním smyslu samozřejmě nikoliv, koneckonců žil v konkubinátu s ženou nesezdán. A tuším,že jeho pozdní sňatek se neodehrál v kostele. Takže se ani ve svém osobním životě nechoval jako katolík.

4 5
možnosti
MK

Promiňte Jiří, ale tentokrát mě ten článek příjde zbytečný a to z několika důvodů. Přesvědčené nepřesvědčí, ti stejně nezajímá historická pravda, dalším, a to je většina, to je putna. :-)

5 9
možnosti
LJ

Tady je problém definice katolíka či přslušníka kterékoliv jiné církve. Pokud řekneme, že rozhodující je, kde byl pokřtěn či jinak zařazen, pak by zřejmě Gottwald byl katolíkem, Husák taky, Lenin a Stalin by byli příslušníky pravoslavné cíkve. Stalin dokonce nastoupil do pravoslavného semináře. Marx byl původně žid, v době dospívání však vstoupil do satanistické sekty a nechal si od svých blízkých říkat ďáble. Breivik se narodil jako protestant, pak vstoupil do satanistické církve, která je v Norsku povolena. Podle mne je rozhodující, kam se hlásí jako dospělý.

3 6
možnosti

Je rozhodující,zda dotyčný z církve vystoupil, či nikoliv. Čí se od něj církev za jeho života distancovala a prohlásila jeho činy za neslučitelné s vírou.

5 5
možnosti
Foto

když se nehodí zebra...zatřeme pruhy a dáme nápis malý kůň.

Není to jedno? Katolíkem nejspíš byl, ale to by snad ostatní katolíky zahanbovat nemělo. Také byl možná řidič....hanba řidičůn. Náckové jedni oplechovaný.;-D

10 4
možnosti
MK

A dokonce byl vegetarián:-)

5 6
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem člověk ..... zatím .....