Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvonařce ještě hrana nezvoní......ale jen prozatím.

ČTK a následně řada deníků včera přinesla informaci, že opoziční zastupitelé na Praze 2 podali stížnost na postup rady MČ Praha 2 v souvislosti s developerským projektem zástavby památkově chráněné zahrady pod pražskou Zvonařkou.

Anabáze tohoto projektu bytové zástavby památkově chráněné zahrady kolem roubenky u Nuselských schodů začala před devíti lety. Pozoruhodné je, že stanovisko radních, z nichž někteří sedí i v radě současné, bylo tehdy jednoznačně odmítavé: Masivní bytová zástavba v této lokalitě není v souladu s územním plánem. V rámci územního řízení byl projekt tehdejším Útvarem rozvoje města Prahy, kterému v té době šéfoval Bořek Votava, zamítnut. 

V roce 2013 přichází developer s novým projektem.Co se během oněch čtyř let změnilo? Územní plán nikoli, samotný projekt a investor ovšem ano. Objem zástavby památkově chráněné zahrady se zdvojnásobil (!) a ve skupině investorů se neobjevil nikdo jiný než (ne, to není vtip…) právě bývalý šéf územního rozvoje Bořek Votava!  (viz. Roubenka a apetit Bémova úředníka, MF DNES 21.12.2015).

Zpočátku se příběh opakuje: komise rozvoje Prahy 2 vydává k projektu opakovaně negativní stanovisko, poslední z nich na podzim 2014. Stejné je i zdůvodnění: masivní zástavba není v souladu s územním plánem. Přesto se ovšem o rok později objevuje na programu jednání rady 24.11.2015 návrh smlouvy mezi městskou částí a investorem, ve které se radnice Prahy 2 zavazuje nevznášet námitky v rámci budoucího územního řízení při splnění určitých podmínek. Opozice se pokouší tuto situaci řešit svoláním mimořádného jednání zastupitelstva, rada následně pod tlakem veřejnosti (petici proti výstavbě podepsalo více než 1 700 občanů) předkládá návrh smlouvy ke schválení zastupitelstvu 7.12.2015 v rámci řádného jednání. Když ovšem zastupitelstvo návrh usnesení nepřijme, radní nelení a hned o týden později je návrh mimo program zařazen na jednání rady a za zavřenými dveřmi schválen.

Nabízí se otázka, proč investor tak vehementně usiluje o předběžné kladné stanovisko městské části, přestože ta bude opět pouze vedlejším účastníkem územního řízení, což nikdy neopomínají zdůraznit zástupci vedení  radnice. Odpověď je zřejmá: radnice Prahy 2 dává na základě tohoto smluvního ujednání jasný signál orgánům státní správy, které budou projekt posuzovat, že případná změna územního plánu v lokalitě Zvonařka je pro městskou část zcela přijatelná. Tento bianco šek ze strany samosprávy má v tomto ohledu pro developera nesporný význam, byť v samotném územním řízení bude městská část skutečně jen vedlejším účastníkem.

A tak se dostáváme k otázkám klíčovým: Proč radnice Prahy 2 v průběhu posledního roku otočila při posuzování tohoto projektu soukromého investora o 180 stupňů? Proč se navíc za podmínek pro developera zcela nezávazných dokonce vzdává v jeho prospěch svého práva, přestože projekt může v průběhu územního řízení doznat podstatných změn? A jak souvisí tahle pozoruhodná  otočka  s personálně-politickými změnami  v komisi rozvoje i  v radě MČ Prahy 2 po posledních komunálních volbách? Kdo jen trochu zná současné poměry na radnici Prahy 2, si jistě odpoví sám.

Zda porušila či neporušila radnice Prahy 2 v „kauze Zvonařka“ zákon, nechť posoudí  kontrolní odbor magistrátu hl.m.Prahy. Ovšem úporná snaha radních „protlačit“ smlouvu s developerem za každou cenu vyvolává otázku poslední a naprosto zásadní, přestože zřejmě zůstane nezodpovězena: CUI BONO?

Autor: Otto Schwarz | úterý 26.1.2016 17:35 | karma článku: 12,51 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Otto Schwarz

Obecní miliardy, soukromá věc místostarosty Korsesky?

Soukromá investiční společnost, které Praha 2 počátkem minulého roku svěřila 300 milionů obecních peněz, vypověděla smlouvu.

27.8.2021 v 17:38 | Karma: 14,53 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Otto Schwarz

Chabá náplast pro Václava Havla.

Radnice Prahy 2 od roku 2004 udělením čestného občanství oceňuje osobnosti, které na území naší městské části žily anebo žijí a které se zapsaly do povědomí veřejnosti svými činy a úspěchy.

16.12.2019 v 21:25 | Karma: 20,60 | Přečteno: 799x | Politika

Otto Schwarz

Veřejná debata s občany? Až s křížkem po funuse…. a Černochová za sloupem.

Kauza kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy, které padají za oběť velkorysému plánu radnice Prahy 2 na výstavbu sportovního areálu, hýbe naší městskou částí.

26.6.2019 v 16:03 | Karma: 28,47 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Otto Schwarz

ODS v Praze 2 krade.

A to zcela bezostyšně, bez skrupulí a ani to neskrývá, ba právě naopak. Seznam lupu modrého ptáka je dokonce veřejně prezentován na webových stránkách ODS Praha 2. Nevěříte?

25.9.2018 v 12:50 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Otto Schwarz

Cenzura v radničních Novinách Prahy 2 s blížícími se volbami přitvrzuje.

Kauza zadržování pošty členům Zastupitelstva Prahy 2 úřadem této městské části vstoupila do další fáze. Tentokrát se „vyznamenala“ redakční rada radničního periodika složená v drtivé většině ze zástupců koalice ODS+TOP09+OSB.

28.5.2018 v 17:14 | Karma: 12,49 | Přečteno: 310x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 797x
Provozovatel soukromé zubní ordinace na pražských Vinohradech (21 let). Celoživotní fanda fotbalové Sparty Praha, britské kapely Jethro Tull, mistra Richarda Wagnera a v posledních letech i nadšený golfista s HCP 25,4.

V období 2012-2014 působil na radnici Prahy 2 jako zástupce starostky. Nejprve jako radní pro oblast kultury, později jako radní pro hospodářskou činnost.

V posledních komunálních volbách na podzim 2018 byl zvolen již potřetí v řadě členem zastupitelstva MČ Praha 2.za politický subjekt DVOJKA SOBĚ.

Na mandát zastupitele rezignoval 9.6.2021.

 

 

Seznam rubrik