Radní Prahy 2 odmítli projekt studovny pod širým nebem v Grébovce.

„Rada Prahy 2 neschválila umístění pracovny pod širým nebem v Havlíčkových sadech. Pořadatelům, kteří o chystaném projektu dnes informovali média, radní doporučili zůstat v Riegrových sadech, kde byla pracovna loni. Autoři projektu jsou verdiktem zaskočeni, rozhodnutí rady podle nich může znamenat konec projektu….“ Tuto zprávu zveřejnila včera ČTK zhruba tři hodiny po té, co se veřejnost dozvěděla, že po loňské úspěšné premiéře tohoto projektu  se studovna pod širým nebem otevře  5. května, tentokrát v Havlíčkových sadech.  Do konce října měly být lidem k dispozici stolky, židle, ale také připojení k internetu a elektřině.

Mluvčí radnice zdůvodnila rozhodnutí radních tím, že architekti, kteří rekonstruovali Grébovku, pracovnu v tomto parku nedoporučili.  Upřímně řečeno bylo by s podivem, kdyby doporučili. Asi každý, kdo se dostal do bližšího kontaktu s lidmi téhle profese, třeba při rekonstrukci či stavbě domu nebo bytu, nemohl nevnímat, že úhel pohledu na projekt z hlediska praktického každodenního užívání často koliduje s autorovou představou uměleckého díla svého druhu. Zažil jsem to na vlastní kůži před dvěma lety a až po tvrdých půtkách vznikl kompromis zohledňující obě kriteria.

Všechny politické subjekty kandidující v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva se ovšem zaklínaly ve svých programech mimo jiné i podporou občanským aktivitám, které mohou oživit veřejný prostor. Ano, radní Prahy 2 nezavrhli projekt studovny pod širým nebem absolutně, ale doporučili organizátorům vrátit jej do Riegrových sadů. V nadsázce se v této souvislosti nabízí úvaha, zda megalomanské a na budoucí údržbu nákladné „revitalizace“ parků, což je právě příklad Grebovky, nevedou ve výsledku k tomu, že se z nich mohou stát skanzeny, kam budou mít přístup pouze občané, dychtící obdivovat architektonický skvost,  a to na zvláštní povolenku, kterou jim vystaví osvícení radní.

Studovnu v parku tedy letos na Praze 2 možná ještě zažijeme, ale otázkou zůstává, jak v letech příštích. Vedení radnice se totiž v současné době netají i plánem nákladné rekonstrukce právě Riegrových sadů, jednoho z parků, kde to především o víkendech, ale i ve všední dny  skutečně „žije“.

Jak který radní Prahy 2 při posuzování projektu pracovny pod širým nebem hlasoval, se ovšem veřejnost nedozví. V souladu s předvolebními deklaracemi o  větší transparentnosti rozhodovacích procesů na radnici, totiž rada této městské části rozhodla, že v tomto volebním období nebude jmenovité hlasování k jednotlivým usnesením zveřejňováno….

Autor: Otto Schwarz | úterý 28.4.2015 11:00 | karma článku: 8,46 | přečteno: 402x