Komunální volby anebo mistrovství republiky ve skoku na špek?

„S kým a proč spolupracujeme?“ přečetl jsem si nedávno na stránkách „Občanského sdružení za spokojené bydlení“ (OSB), které letos již podruhé kandiduje do zastupitelstva MČ Praha 2. „Jednali jsme s různými subjekty a naše volba nakonec padla na politické hnutí "Pro Prahu". Proč? Jde o subjekt, který je nám programově blízký zejména v otázkách bydlení, kde akceptoval naše návrhy.“

Obr Koloděj a dáma s psíkem (zde bez psíka)

Pojďme si přiblížit, jaké jsou představy tohoto lobbistického uskupení nájemců obecních bytů „v otázkách bydlení“. Před komunálními volbami 2010 si OSB stanovilo za cíl a slíbilo svým voličům realizovat v případě volebního úspěchu bazarový výprodej obecních bytů na Praze 2 za tzv. „politickou“ cenu stanovenou cca 12 tisíc korun za m2. Tolik byli údajně podle interní ankety jeho sympatizanti ochotni (!) za obecní majetek zaplatit. Nejšťastnější bydliči opomněli poměrně zásadní fakt, že při běžné obchodní transakci přichází obvykle s nabídkou včetně návrhu kupní ceny prodávající. Během předvolební kampaně se nicméně podařilo vzbudit v řadě nebohých obecních nájemců pocit, že odkoupení obecního bytu je záležitost nároková a obec je povinna jim domy a byty odprodat, navíc za cenu, kterou si oni sami stanoví.

Během uplynulých čtyř let se, bohudík, nepodařilo nalézt v zastupitelstvu Prahy 2 u žádného z ostatních subjektů napříč politickým spektrem pro tyto kuriózní představy pochopení. Prodej obecních bytů proto zatím probíhá na Praze 2 standardně dle zákona o hlavním městě Praze, tedy za cenu v místě a čase obvyklou stanovenou znaleckým posudkem. Případný volební úspěch OSB a současně vůle některého s dalších politických subjektů akceptovat nestandardní postup ocenění obecního majetku, který je navíc v rozporu se zákonem, by znamenal z tohoto pohledu pro naše obecní finance katastrofu. Hnutí „Pro Prahu“, údajně programově blízké OSB, se na každém kroku holedbá tím, jak si posvítí na hospodaření s financemi celopražskými. Zřejmě ovšem nevadí politický partner, který dlouhodobě lobbuje za prodej obecního majetku na Praze 2 hluboko pod cenou obvyklou, přičemž jeho předvolební kampaň uskupení bratří Passerů financuje. Nepřehlédnutelný je například společný super-mega-hypercube „Obr Koloděj a dáma s psíkem“(zde výjimečně bez psíka), umístěný na Tylově náměstí.

Negativní dopad na naši obecní kasu může přitom mít i případný výrazný volební úspěch „Passerovců“ ve volbách magistrátních. „Magistrát NE, více pravomocí městským částem!“, hřímá kololodějský starosta z obřích billboardů. Tento slogan musíme číst nepochybně tak, že podnikatelsko-politický projekt, za kterým stojí především bývalí i současní starostové okrajových městských částí, počítá s vysokou návratností prostředků vložených do masivní předvolební kampaně. Pravomoce samosprávy jsou v prvé řadě o míře přerozdělení peněz a není pochyb, kam by v případě výrazného úspěchu passerovců směřovaly především.Na rozdíl od těchto městských částí má Praha 2 tu smůlu, že žádným rozvojovým územím pro nové investiční projekty nedisponuje.  Smíří se volič pod kulometnou palbou populistických sloganů s tím, že mírná korupce nevadí, hlavně, když se investuje“? Uvěří heslu "Více pravomocí pro Prahu XY"? Pokud ano, nezbude než prohlásit letošní pražské volby vítězem Mistrovství republiky ve skoku na špek….

Autor: Otto Schwarz | středa 24.9.2014 6:30 | karma článku: 12,71 | přečteno: 619x