Cenzura v radničních Novinách Prahy 2 s blížícími se volbami přitvrzuje.

Kauza zadržování pošty členům Zastupitelstva Prahy 2 úřadem této městské části vstoupila do další fáze. Tentokrát se „vyznamenala“ redakční rada radničního periodika složená v drtivé většině ze zástupců koalice ODS+TOP09+OSB.

Koaličníci v redakční radě Novin Prahy 2 odmítli na návrh (resp. spíše nátlak) zástupce starostky MČ Praha 2 v rozporu s novelou Tiskového zákona z roku 2013 o radničních periodikách zveřejnění stanoviska opozičních zastupitelských klubů reprezentujících patnáct členů zastupitelstva Prahy 2 (tedy více než jednu třetinu !!) ke zcela bezprecedentnímu zadržení dopisu, určeného členům zastupitelstva, ze strany vedoucí odboru kanceláře starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS).

Kuriozitou je, že inkriminovaný dopis od sdružení Oživení o.s. se týkal podobného tématu: poukazoval na nulový prostor pro opoziční názory v placených relacích soukromého media TV Praha, které si (pochopitelně za veřejné peníze) objednává radnice Prahy 2 a kde se pravidelně producírují výhradně zástupci koalice.

Ano, v radničních novinách, na rozdíl od TV Praha, opoziční zastupitelské kluby určitý minimální prostor dostávají. Ovšem pouze v rámci řízené "diskuze". Koaličníci v redakční radě si při výběru otázky k danému tématu nicméně dávají setsakramentsky pozor, aby vybrané téma nebylo politicky konfrontační.

Poslední ze sterilních témat "politické" diskuze v Novinách Prahy 2 zní: Jaké pozitivní či negativní změny přináší čas prázdnin obyvatelům Prahy 2?

Občané Prahy 2 si budou muset již brzy zodpovědět spíše otázku, zda pozitivní změny pro Prahu 2 mohou po desetiletích faktické vlády jedné strany v této městské části přinést především měsíce poprázdninové. I ve smyslu otevření radničního periodika pro širší spektrum názorů a podnětů, nikoli převážně osobní prezentaci starostky Černochové a spol.

V čase zbývajícím do říjnových komunálních voleb proto cenzura v radničních novinách Prahy 2 nepochybně ještě dále přitvrdí.

Autor: Otto Schwarz | pondělí 28.5.2018 17:14 | karma článku: 12,49 | přečteno: 310x