Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Myslet si, že vzdělanost národa je závislá na DPH, je naivní

I když se zpožděním považuji za nutné vyjádřit se k proběhlé debatě na téma zvýšení DPH u knih. Ta totiž ztratila již i ty poslední záchvěvy racionality a chvílemi se nechce ani věřit, že autoři některých závěrů přečetli kdy nějakou knihu. Vzdělanost národa totiž nespočívá v tom, zda kniha stojí 120 či 145 korun, ale ve vztahu, jaký ke knihám máme, a jak vzdělaní chceme sami být.

Pokud lidé nebudou chtít číst, DPH to nezachrání.foto: Profimedia.cz

Předem bych rád zdůraznil, že jsem proti jakémukoliv zvýšení DPH a spojování DPH s navrhovanou důchodovou reformou, pokud mne někdo pádnými argumenty nepřiměje ke změně názoru. Ministr Jankovský prohlásil, ze novým systémem soutěžení veřejných zakázek lze ušetřit desítky miliard. A to je přesně to, co jsme před volbami slibovali voličům; peněz je dostatek, jen je nutné je místo rozhazování vkládat tam, kde jsou potřeba a kam patří. Nyní ale již ke knihám.

Člověk, který přirovnává zvýšení DPH u knih k událostem let 1948 a 1968, zřejmě nepřečetl jedinou historickou knihu a zaslouží si historii prožít znovu. Křikloun, jenž žádá politiky, aby dalším daňovým zatížením nebránili volnému toku informací a výměně myšlenek, čte zřejmě jen naivní nebo utopické romány. A signatáři názorů, že si díky zvýšené DPH mladší generace odvyknou číst knihy úplně, mladou generaci posledních několik let patrně vůbec neviděli.

 

Cenou vzdělanost rozhodně nezlepšíme

Je ekonomicky omezené domnívat se, že vzdělanost národa je závislá na DPH. Pokud lidé nebudou chtít číst, nepřinutí je k tomu nic, ani kdyby byly knihy zadarmo. Fakt, že čtenářská gramotnost a schopnost využít nabyté vědomosti v praxi patří ČR v rámci zemí OECD mezi podprůměrné, je tristní, ale nulovou DPH po vzoru Velké Británie to rozhodně nezachráníme. Cesta je ve vzdělání, ve výchově. V tom, že dětem začneme knihy skutečně kupovat a nebudeme o tom jen hovořit. V tom, že sami začneme znovu číst.

Že jsou knihy drahé už teď? Nemyslím si, když vstupné do kina pro čtyřčlennou rodinu stojí okolo pěti set korun a výdaje na vánoční dárky se rok od roku zvyšují. Že bude vycházet méně knih? Díkybohu. Obchody společnosti Levné knihy jsou od podlahy po strop plné kuchařek s celebritami, rozhovory s politiky a většinou buď opsaných, nebo vymyšlených knih o nacistickém Německu. Tyto knihy se vydávají z důvodu úspor z rozsahu v obrovském a zcela iracionálním nákladu, takže knižní trh spíše zaplevelují, než aby jej tříbily. Tím neříkám, že v Levných knihách nejsou kvalitní, v zadních řadách zastrčená díla. Jsou, odborné knihy se zde často prodávají desetkrát levněji, ale těch prvně jmenovaných je mnohonásobně více.

 

Kdy jste byli naposledy v knihovně?

Ano, je možné, že některá menší knihkupectví zaniknou, ale důvodem bude také to, že nedokážou nabídnout konkurenční výhodu, která by je odlišila od “knižních megalopolí”. A konkurenční výhodou není přece pouze cena, ale například specializovaný sortiment, fundovaná obsluha či využívání technologických prostředků 21. století. Že zaniknou drobní nakladatelé? Ať za kvalitní tituly zvýší cenu nebo – ještě lépe – spojí své síly a změní současný obchodní model, ve kterém distributor pojídá největší díl knižního koláče. Ti, kteří si knihu i tak nebudou chtít koupit, mohou si ji půjčit v knihovně, roční vstupné stojí okolo sto korun. Neboť není vzdělanec ten, kdo má doma knihovnu plnou knih, které nikdy nečetl. Mladé generace přestávají číst ne kvůli ceně, ale kvůli technologiím, které jsou dnes stejně dostupné jako kniha a mohou nabídnout víc: obraz, zvuk, interaktivitu.

Nebo myslíte, že by Česká republika byla vědeckou velmocí, kdybychom měli nulovou DPH na pipety, mikroskopy a hvězdářské dalekohledy? Věřím, že ne. Naopak, zrušme kina, televizi, počítače a uvidíte, jak se bude panečku číst.

Autor: Otto Chaloupka | středa 16.3.2011 16:55 | karma článku: 18,90 | přečteno: 1705x
  • Další články autora

Otto Chaloupka

Senát je k ničemu! Pokud volíte ČSSD...

A jdeme do finále. Již brzy budeme znát finalisty soutěže o senátorské posty. A co na to lidé? Denně slýchám, že nejdou volit, protože je Senát k ničemu. A víte co, máte pravdu. Pokud volíte ČSSD, případně strany současné koalice, je to tak!

10.10.2014 v 10:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Jak je to s Vaším občanstvím, Mr. Dienstbier?

Ministr české vlády, člen Horní komory Parlamentu ČR a kandidát obhajující svůj senátorský post. Z vlastní zkušenosti se musím ptát, jak to má pan Dienstbier se svým americkým občanstvím. Pokud jej totiž stále drží, pak je to vědomé a příkré porušení zákonů Spojených států amerických. Lze takovému člověku věřit, že skutečně ctí zákony své země?

8.10.2014 v 12:31 | Karma: 39,53 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Islám, nebo my?

Několikrát jsem už dostal otázku: „Co chcete vy a vaše strana dělat s problematikou imigrace a konkrétně se situací kolem islámu?“

7.10.2014 v 8:30 | Karma: 37,88 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Co tím chcete říct, milá média?

Často mi v posledních týdnech volají různí novináři. Ptají se často, proč za stranu Republika kandidují stávající senátoři Lebeda, Krejča a Janeček. Mnohokrát jsem to novinářům vysvětloval, ale zatím jsem v médiích toto vysvětlení nenašel. Je možné, že v České republice působí média na nějaké paralelní linii, někde, kam část lidí nedohlédne, tedy neviditelná média?

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 12,04 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Analýza bordelu

Tímto blogem si pravděpodobně moc přátel neudělám. Ale ten, kdo ho dočte do konce a zamyslí se nad jeho obsahem, zjistí, že má hlavu a patu. Hledal jsem vhodný titulek, ale nic výstižnějšího mě nenapadlo, tedy ponechávám pracovní název – Analýza bordelu.

30.9.2014 v 11:31 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Stres z války je žene do pekla. Ukrajinští vojáci začali propadat hazardu

29. června 2024

Premium Devět z deseti ukrajinských vojáků na frontě jsou prý gambleři. Stres z války je žene do pekla...

Zákaz kouření, alkoholu, masturbace... Tiktokerka líčí dospívání mezi jehovisty

29. června 2024

Premium V šesti letech ji příbuzní zavedli mezi svědky Jehovovy. Z jejich komunity se Viktoriia Berezovska...

S rakovinou procestovala Nový Zéland. Dodala mi odvahu, říká bývalá pacientka

29. června 2024  19:30

Krátce po svých 25. narozeninách si Nikola nahmatala v prsu bulku, ze které se vyklubal nádor....

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1872x
Narodil jsem se v roce 1960 v Hodoníně. Studoval jsem VUT v Brně, ale studia jsem nedokončil. Po absolvování základní vojenské služby jsem v roce 1985 emigroval do Rakouska, o rok později do USA. V ČR žiji trvale od roku 2007. V roce 2010 jsem byl zvolen poslancem Parlamentu ČR.
Ve Sněmovně jsem pracoval jako místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zároveň ve Volebním výboru. Byl jsem stálým členem delegace Rady Evropy.
Jsem předsedou politické strany Republika.

Více na mém Facebooku http://www.facebook.com/ottochaloupka