Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Host8

17. 3. 2011 12:45
ČR je vědeckou velmocí

díky pár nadšencům, kteří ve vědě a ČR ještě zůstali. Dejte doktorům ty platy, co mají VŠ pracovníci ve vědě a okamžitě bude prostředků dostatek. Mnozí nemají ani platy sester a o průměru se jim může zdát. Takže s tou  velmocí to už zanedlouho pravda nebude.

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 3. 2011 8:26
to se právě bojím že ano

Spíše hloupost by byla předpokládat že vzdělanost je jenom to, co člověka naučí ve škole. S tín v životě dlouho nevydrží. To pravé vzdělání a svoje postoje získá člověk až tím když konfrontuje informace z více různých zdrojů. NA tom že si koupí jednu knížku kterou se naučí nazpaměť a bude je opakovat kamkoliv příjde tak taky nezchytří,jen to tak bude vypadat.

Takže takhle si kvůli DPH nekoupí třeba jednu knížku z 10 co by potřeboval aby si ujasnil svůj názor proti tomu co do něj sypou komerční média a projevy našich politiků....

0 0
možnosti
OC

otto chaloupka

17. 3. 2011 17:35
Re: to se právě bojím že ano

Souhlasím s vámi, že "Na tom že si koupí jednu knížku kterou se naučí nazpaměť a bude je

opakovat kamkoliv příjde tak taky nezchytří,jen to tak bude vypadat.". Ale proč pořád spojujete četbu knížek s jejich vlastnictvím? Existují knihovny a lidé si dříve například knihy mnohem více půjčovali mezi sebou navzájem...problém není v ceně

0 0
možnosti
K

Kozel_

16. 3. 2011 22:31
Souhlas, pravdivý článek

Dnes kupodivu ty knihy nejsou zas tak drahé. Ano, některá stojí 150 Kč, ale za socialismu stála tak 30Kč. Tehdy ovšem lidé brali nominálně 8x krát méně, v průměru. Pamatuji dobu, kdy za na venkově se sehnal za 10kč na hodinu zedník, za 7 kč přidavač. Dnes 150Kč na hodinu není tak zvláštní plat, myslím že zhruba to odpovídá průměrnému platu. Tj. dříve tři hodiny práce na jednu knihu, dnes hodina práce ...

Navíc, dnes je řada knih a zejména skritp oskenovaných. Tj. studenti si můžou skripta přečíst v počítači. Dále dnes vyučující běžně dávají záznamy z přednášek studentům, dále různé slidy atd. Dřív to technicky nebylo možné.

Na internetu je řada knih volně dostupných. Např. knihy Karla Čapka od městské knihovny v Praze, ale i zahr. autoři v originále. Takže řadu knih není třeba kupovat.

0 0
možnosti
DK

Fonon

16. 3. 2011 19:00
čím to,

že věci veřejné jsou velmi naivní?

0 0
možnosti
MB

MacX

16. 3. 2011 18:43
hmmm

"Vzdělanost národa totiž nespočívá v tom, zda kniha stojí 120 či 145..."

Vy jste, autore, zjevně hodně dlouho nebyl v knihkupectví, že ano?

Knihy dnes stojí v průměru podstatně více, než 120 korun. Tedy, pokud nenakupujete zrovna v Levných knihách.

Nejdražší knihy jsou - a to je smutné - ty nejkvalitnější. Odborné, menšinové, specifické. Právě ty nepodrahnou o dvacku, ale o sto a více korun. Holt, kdo chce být vzdělanec, musí si tenhle luxus tvrdě zaplatit. Bohužel, ne vždy se vzdělanost odrazí v příjmech, takže ta tvrdost je namístě. 

0 0
možnosti
DK

Fonon

16. 3. 2011 19:03
Re: hmmm

jenže, aby bylo co zaplatit. Tyhle knihy si nenajdou dost zájemců, tak je nikdo bohužel nevydá. Ale chápu, že véčkaři chtějí mít z lidí nevzdělané stádo.;-€;-O

0 0
možnosti
T(

ToughestDebaterEver (GodMode:On)

16. 3. 2011 17:33
Knihy

U knih se to zdražení tak neprojeví, protože málokdo si kupuje knihy stojící tisíce korun (viz. studenti a jejich skripta za kilo až dvě) a když už si někdo koupí knihu za tolik peněz, tak ho ty dvě stovky neodradí. Je to nesmysl tvrdit, že knihy ovlivňují zásadně vzdělanost a proto by měly dostat výjimku. Celková drahota ale vzdělanost ovlivní daleko víc, protože se pro určité skupiny vzdělání stane méně dostupné: počítejte se mnou: jídlo, ubytování, pomůcky, skripta, oblečení, doprava a to visí ve vzduchu školné... Každej kdo má 5 pohromadě musí vidět, že tenhle kumulovanej efekt už není zanedbatelnej (už ted studenti jsou na rohlíkách s bramborovým salátem a brigády není už přivýdělek na zábavu a na hadry ale doslova nutnost k "přežití"). Z toho jasně vyplývá jak je TOP09 v čele s Gazdíkem úplně mimo a jací "intelgienti" to jsou, když si myslí, že když všecko zdraží, tak že spasí vzdělanost nějakými knihami... Tragédie.

0 0
možnosti
MB

MacX

16. 3. 2011 18:47
Re: Knihy

"U knih se to zdražení tak neprojeví, protože málokdo si kupuje knihy stojící tisíce korun..."

No, on pane, ne každý si kupuje Steelovou a Browna. Knížky pro intelektuály (omlouvám se za to slovo) stojí běžně kolem té tisícovky. A dvě stovky fakt roli hrají, ne že ne.

0 0
možnosti
JN

skokánek

16. 3. 2011 17:17
Řeknu Vám

tajemství,učebnice jsou taky knihy8-oknihy a vzdělanost spolu souvisí;-)

0 0
možnosti
DK

Fonon

16. 3. 2011 17:10
do knihovny nechodím

z prostého důvodu- nemají tam pro mne nic.

0 0
možnosti

lubossula

16. 3. 2011 17:04
jeste naivnejsi,

nez kdyz jsme si mysleli ze s VV prijde nejaka zmena?

0 0
možnosti
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1872x
Narodil jsem se v roce 1960 v Hodoníně. Studoval jsem VUT v Brně, ale studia jsem nedokončil. Po absolvování základní vojenské služby jsem v roce 1985 emigroval do Rakouska, o rok později do USA. V ČR žiji trvale od roku 2007. V roce 2010 jsem byl zvolen poslancem Parlamentu ČR.
Ve Sněmovně jsem pracoval jako místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zároveň ve Volebním výboru. Byl jsem stálým členem delegace Rady Evropy.
Jsem předsedou politické strany Republika.

Více na mém Facebooku http://www.facebook.com/ottochaloupka