Boj s církevními restitucemi nevzdávám

Již více než rok bojuji proti církevním restitucím. Ne proti vrácení ukradeného majetku původním vlastníkům, toto právo budu vždy hájit. Bojuji proti podobě, kterou zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi dostal, proti výši finanční náhrady, proti nerovným podmínkám vůči soukromým restituentům v 90. letech. Nyní se těmito námitkami musí zabývat Ústavní soud, jednu důležitou bitvu jsme tedy vyhráli.  

V době, kdy se omezují peníze na platy lékařů, učitelů, policistů, je finanční část vyrovnání loupeží za bílého dneJosef Kopecký, iDNES.cz

Vždy jsem proti církevním restitucím vystupoval. Uznával jsem nároky původních vlastníků, ale opakovaně jsem upozorňoval na fakt, že v době, kdy se omezují peníze na platy lékařů, učitelů, policistů, je finanční část vyrovnání loupeží za bílého dne. Nehledě na to, že navrácení majetku je nastaveno podle netransparentních parametrů, je diskriminující vůči ostatním restituentům a dodnes nebyla vyřešena otázka hranice 25. února 1948 i Benešových dekretů.

V této věci jsem se snažil činit všemožné kroky, vystupoval jsem na plénu poslanecké sněmovny, své výhrady jsem shrnul v dopise paní ministryni kultury Aleně Hanákové, a požádal jsem dokonce o schůzku pana prezidenta, abych se alespoň na poslední chvíli pokusil zvrátit schválení zákona. Po celou tuto dobu jsem byl napadán jak koalicí, tak opozicí, přesto jsem to nevzdal, a to i přes velmi nepříjemné následky, které to pro mne má.

 

Můj dík patří senátorům

Po vyčerpání všech možností v poslanecké sněmovně jsem se rozhodl navrhnout zrušení zákona Ústavním soudem a přesvědčil v této věci i poslanecký klub Věcí veřejných. Naši stížnost však Ústavní soud odmítl s tím, že je k ní oprávněno pouze minimálně 41 poslanců nebo 17 senátorů. Toto ustanovení zákona přitom považujeme za diskriminační a navrhujeme zrušit tento paragraf. Právo ústavní stížnosti nesmí být vázáno na tak vysoký počet zákonodárců.

I přes tyto překážky jsem v boji proti církevním restitucímpokračoval a oslovil senátory, aby se k našemu podání připojili. Učinilo jich tak 18, za což jím tímto ještě jednou děkuji, obzvláště panu senátoru Lebedovi, který se k mé snaze přidal a pomohl přesvědčit několik senátorů. Někteří senátoři ČSSD svůj podpis navíc připojili i přes zákaz svého vedení, čehož si velice vážím. Naopak mě zklamalo několik senátorů, kteří proti výsledné podobě zákona rovněž v minulosti vystupovali, ale stížnost odmítli podpořit.

 

V této chvíli je již návrh na zrušení zákona podán a Ústavní soud je povinen se jím zabývat. Pevně věřím, že tuto válku s plýtváním veřejnými prostředky vyhraji.

 

Autor: Otto Chaloupka | pátek 8.2.2013 12:42 | karma článku: 24,70 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Otto Chaloupka

Islám, nebo my?

7.10.2014 v 8:30 | Karma: 37,88

Otto Chaloupka

Analýza bordelu

30.9.2014 v 11:31 | Karma: 29,01