Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínka na fotbalové Euro

V pátek 7. června se naše fotbalová reprezentace utká v Praze na Letné v kvalifikaci pro mistrovství světa v Brazílii v roce 2014 s vícemistrem Evropy Itálií. Pro zachování naděje na postup musíme bezpodmínečně bodovat. Při této příležitosti bych rád připomněl naše úspěšné vystoupení na loňském mistrovství Evropy.  

Na konci února minulého roku jsem se u UEFA přihlásil do slosování o možnost zakoupit čtyři lístky na zápasy ME ve fotbale. Po několika týdnech mi přišlo očekávané vyrozumění, že se na mne nedostalo. K mému velkému překvapení mi však po dalším měsíci přišla zpráva, že jsem byl vylosován jako náhradník a byly mně a mým hostům přiděleny vstupenky na zápas s Polskem. Když jsem zjistil, že mi strhli peníze z karty, začal jsem věřit, že nešlo o kanadský žertík. Asi tři týdny před utkáním vstupenky skutečně přišly zásilkou UPS.

Naše těšení vystřídaly po nevydařeném úvodním zápase s Ruskem obavy, že neuspějeme-li ani podruhé, nebudeme mít v posledním zápase skupiny šanci na postup. Negativističtí rejpalové, zosobnění moderátorem Šípem, nenechali na našich reprezentantech nit suchou. Herec Pavlata v pořadu „Jak to vidí“ na ČRo zašel ještě dále, když se ztotožnil s hospodskými štamgasty, kteří by byli raději, kdybychom na ME vůbec nepostoupili, protože by nenáviděný trenér Bílek musel skončit. Generace notorických remcalů, jejichž charakter byl zřejmě nenapravitelně pokřiven životem v nesvobodě, naštěstí už zdaleka není hegemonem vytvářejícím veřejné mínění. Mladý bard Tomáš Klus sympaticky prohlásil před zápasem s Řeckem, že bude fandit našemu týmu, i kdyby prohrával pořád. Chovám naději, že on, herec Vojta Dyk a desetitisíce dalších mladých úspěšných lidí jsou předzvěstí celkového ozdravění vztahu fanoušků k reprezentaci. Prognózy škarohlídů vzaly naštěstí v zápase s Řeckem za své, takže jsme se 16. června 2012 dočkali přímého souboje o postup.

Do Wroclawi jsme dorazili kolem poledne, abychom nasáli atmosféru před velkým zápasem. K prasknutí nabitá tramvaj, jíž jsme se vydali do centra, burácela skandováním polských fanoušků mj. „Kdo neskáče, není Polák“. Fanoušci se k nám chovali přátelsky, podávali ruku a dávali se do hovoru. Když mne obrovitý pankáč, disponující muskulaturou připomínající boxera Klička, oslovil „Tak jak to dopadne?“, pochopil jsem, že jde do tuha. Při památce odkazu Gabčíka, Kubiše, Palacha a dalších hrdinů českého národa jsem se zmužil a pevným hlasem špitnul: „Bude to nerozhodně“. Před zápasem jsme totiž snili o remíze, protože jsme netušili, že Řekové porazí Rusko. Vzápětí jsem se zalekl vlastní odvahy a dodal jsem: „Jsme přece přátelé“. On se dobrosrdečně zasmál a opáčil: „Ne, tak to nebude“, a podal mi ruku, přičemž mi rozdrtil od volejbalu namožený palec. Netušil, že se jeho prognóza naplní, ovšem jinak, než si přál. V centru města vládl mumraj. Prošli jsme fanzónu, zavítali k hotelu Monopol, jenž se stal dočasným bydlištěm české reprezentace, a s velkým předstihem se vydali na stadión.

V novotou vonícím překrásném fotbalovém stánku pro čtyřicet tisíc diváků byla českým divákům vyhrazena sekce v rohu. My jsme seděli přes uličku na kraji smíšené zóny. Zavalitého kamaráda, znaveného několikahodinovým křepčením ve fanzóně, po chvíli přestalo bavit vstávat kvůli bloudícím divákům marně hledajícím svá místa v naší řadě. Pasoval se do role samozvaného vrátného, začal kontrolovat vstupenky a pouštěl dál jen ty, kteří tam skutečně patřili. Je pozoruhodné, že smířliví Poláci mu vstupenky ochotně ukazovali. 

 
Sledování zápasu bylo strhujícím zážitkem. Po Jiráčkově postupovém gólu propukla mezi českými fanoušky euforie vystřídaná obavou, abychom výsledek udrželi. Jakmile se čas naplnil, skandovali jsme ze všech sil „Pískej konec!“. Skotský rozhodčí však nevzal náš pokyn v potaz a nastavil čtyři minuty, završené Kadlecovou životní hlavičkou, po níž jsme propukli v nepopsatelný jásot. Polští fanoušci byli smutní, ale nadále se chovali jako džentlmeni, někteří nám dokonce blahopřáli. A tak jsem si z výletu do Wroclawi vedle nezapomenutelného sportovního zážitku odnesl velké sympatie k polskému národu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ota Válek | pondělí 20.5.2013 10:50 | karma článku: 6,93 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Ota Válek

Braňme společně demokracii proti Novým pořádkům!

Dovoluji si seznámit ctěné publikum s výzvou Klubu na obranu demokracie, jejímž jsem členem, adresovanou představitelům demokratických parlamentních stran.

14.6.2016 v 10:26 | Karma: 9,58 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Ota Válek

Petice za osvobození Tondy Blaníka

Zatímco je veřejnost zahlcená uprchlickou krizí a bojem proti Barnevernetu, známý lobbista Antonín Blaník již týdny trpí v otřesných podmínkách ve vyšetřovací vazbě za ostentativního nezájmu médií.

29.2.2016 v 14:42 | Karma: 14,29 | Přečteno: 804x | Diskuse| Společnost

Ota Válek

Slavík, Jolanta a Kalousek

„Mámo, pojedeme do Národního“, volal jsem při návratu domů už ode dveří, mávaje nad hlavou vstupenkami na premiéru kratších oper Slavík a Jolanta v Národním divadle.

26.10.2015 v 13:53 | Karma: 10,41 | Přečteno: 528x | Diskuse| Kultura

Ota Válek

Evropa nás potřebuje a my potřebujeme Evropu

Dovoluji si seznámit ctěné publikum se zněním výzvy Klubu na obranu demokracie k 21. srpnu. Je mi ctí, že jsem se mohl stát jedním z prvních signatářů tohoto důležitého textu.

24.8.2015 v 10:37 | Karma: 8,74 | Přečteno: 596x | Diskuse| Politika

Ota Válek

Škodí nebo prospívá?

Tento blog není vůbec autobiografický. Ani co by se za nehet vešlo. Jeho autor je totiž zapřísáhlý abstinent. Už bezmála týden:)

6.4.2015 v 15:56 | Karma: 13,13 | Přečteno: 764x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 664x
Občan krásné země v srdci Evropy.