Na skok v Litomyšli

"Jsem k smrti znavený, má drahá", děl litomyšlský porodník druhého březnového dne L.P. 1824 při návratu domů. "Takový těžký porod dlouho nepamatuji. Samá komplikace. Strašně jsem se zapotil, než jsem přivedl toho malého tvorečka na svět. Ale stálo to za to. To bys nevěřila, kdo se narodil. Bedřich Smetana!"

Historka líčená famózním vypravěčem Vladimírem Menšíkem mi vytanula na mysli, když jsem o sobotním dopoledni vstupoval do rodného bytu geniálního českého hudebního skladatele. Předcházející večer jsme na zámeckém nádvoří vyslechli nádhernou Mahlerovu druhou symfonii Vzkříšení v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Ondreje Lenárda. Velký festival v malém městě má mnoho skalních příznivců. Svátečně odění diváci korzují před a po koncertech po městě a sdělují si zážitky při venkovním posezení v restauracích či kavárnách. Sotva jinde potkáte u snídaně v hotelu dirigenta či Japonku, která seděla poblíž i při večerním koncertu. 

Fundovaná paní průvodkyně nás v rodném příbytku velikána české hudby za zvuků Vltavy zasvětila do tajů jeho života. Řeč přišla i na okolnosti jeho narození: "Paní Smetanová se i v pokročilém těhotenství aktivně účastnila masopustního veselí; trdlovala na plese do pozdních nočních hodin. Malý Friedrich přišel na svět druhý den v 10 hodin. Porod proběhl zcela hladce. Šťastný otec nechal narazit sud piva, jímž pohostil pivovarníky i sousedy."  

Autor: Ota Válek | pondělí 7.7.2014 8:53 | karma článku: 9,48 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Ota Válek

Petice za osvobození Tondy Blaníka

29.2.2016 v 14:42 | Karma: 14,29

Ota Válek

Slavík, Jolanta a Kalousek

26.10.2015 v 13:53 | Karma: 10,41

Ota Válek

Škodí nebo prospívá?

6.4.2015 v 15:56 | Karma: 13,13