Něco o Madeiře 5. - Rum! Rum!

Rum je destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z vedlejších produktů cukrové třtiny jako je melasa, nebo přímo ze šťávy z cukrové třtiny, procesem fermentace a destilace. Destilát potom obvykle zraje v dubových sudech.

Původ slova "rum" je obecně nejasný. V 1824 ve svém eseji o původu slov napsal Samuel Morewood, britský etymolog, že by to mohl být výraz pocházející z britského slangu s významem "nejlepší". Napsal:
"Jako líh získaný z melasy nemůže dobře být zařazen pod názvem whisky, brandy, nebo arak. Byl tedy nazýván rum, což značilo jeho vybranost nebo vynikající kvalitu.

Historie rumu na ostrově Madeira se odvíjí od historie cukru a pěstování cukrové třiny. 

Evropa přezdívala své ostrovy podle produktů, co zrovna nabídli. Ostrovy cukru byl přídomek pro Madeiru a některé z Kanárských ostrovů. Tam totiž pěstování cukrové třiny jako kouzelnou hůlkou změnilo ekonomiku a způsob života lidí. První třtina byla vysazena v roce 1425. První cukrovar na ostrově byla uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal. V raných obdobích se cukrová třtina vymačkávala v ručních lisech nebo v primitivních cukerných mlýnech. Rozvoj cukrovarnického průmyslu na ostrově v 15. a 16. století byl obrovský ekonomický impuls, protože cukr z Madeiry zaplavil hlavní evropské trhy.
S cukrem přichází i architektonický a umělecký přínos. To se projevilo hlavně výstavbou kostelů (katedrála Sé ve Funchalu je dobrým příkladem) a paláců. Tyto paláce a kostely byly hojně vybavovány dovezenými mistrovskými díly ve formě obrazů a soch. Část zisku z cukru bylo totiž investováno do uměleckých děl a tak dnes najdeme na Madeiře například vlámskou malbu 15.-16.století a mnoho dalších uměleckých předmětů. To vše tedy pochází z obchodu s cukrem.

Pozdější export cukru za dumpingové ceny z Brazílie a španělských kolonií v Americe byly hlavní příčinou zhroucení cukrovarnického průmyslu na Madeiře. Docházelo k hromadné emigraci z ostrova jak investorů, tak pracovních sil.
Od roku 1736 již Madeira začala dovážet cukr ze zahraničí, protože ostrov produkcí už nemohl pokrýt ani domácí poptávku.
Druhá vlna výroby cukru začala v 19. století. Vzhledem k tomu, že podnebí na ostrově, ač téměř tropické, pro cukrovou třtinu není ideálně teplé a dost vlhké. Výroba cukru v 20. století opět poklesla. Nyní má téměř pouze lokální význam.

---------------------------------------------------

Z cukrové třtiny se ovšem nevyrábí jen cukr, ale také výborný destilát nazývaný po anglickém způsobu rum.

Madeirský rum má dvě varianty: bílý a tmavý (zlatavý, hnědý).  Rozlišuje se procenty alkoholu - cca 30-50% (může být i více!) a vyzrálostí při uskladnění - cca 3 až 15 let. Od těchto parametrů se většinou odvíjí chuť, jemnost, síla nápoje a v neposlední řadě i cena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z bílého třtinového rumu se úspěšně vyrábí výborné míchané nápoje.

 

 

Mechelote, caralhinho neboli míchací tyčinka na Ponchu, je dřevěný nástroj používaný v autonomní oblasti Madeira k přípravě alkoholických nápojů, jako je již zmíněná Poncha - typický nápoj z ostrova Madeira. Je to v podstatě dřevěná kvedlačka, ale i takový "dřevěný mixér" na drcení ovocných přísad míchaného nápoje.

Recept na domácí výrobu míchaného nápoje z Madeiry - Poncha (dle naší průvodkyně Petry https://www.radynacestu.cz/kdo-jsme/petra-bujokova/)
1x citrón, 1/2 pomeranče, 1/2 lžičky třtinového cukru, 1 lžička medu, bílý rum (50%) z cukrové třtiny.

Citrón s pomerančem se odšťaví (mechelote), ke šťávě se přidá třtinový cukr a med a mícháme, mícháme... Potom přidáme ke směsi stejné množství rumu z cukrové třtiny a mícháme...

Hotovo! Nalévat a pít! Viva!

 

Pozn. Při výrobě ponchy je možno přidávat šťávu z rozličného ovoce např.marakuja, ale podle mne je klasický recept nejchutnější.

Zdroj: Wikipedie, povídání průvodkyně, foto moje (bez mapičky a obr. rumu - internet)

Autor: Otakar Vagner | úterý 13.10.2015 13:49 | karma článku: 18,41 | přečteno: 4022x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Domácí teror

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14