Vážený pane Svěráku,

Chci Vám tímto pogratulovat k vyhranému soudnímu sporu, vedenému proti firmě Bauhaus. Díky sporu, kterého předmětem bylo použití třech slov vyňatých z vaší písně, je nyní zcela jasné, že autorská práva jsou v ČR plně vymahatelná.

Je jistě zcela v pořádku, že společnost Bauhaus zaplatí za váš text, tedy za vaši práci, tedy za vaše vlastnictví. Já sám platím vstupné na vaše filmy a hry a zaplatil jsem i za vaše knihy. Je nepochybné, že kdo nezaplatí za užívané vlastnictví jiného, ten krade.

 Nyní je jasnější, že umělci mohou svoji tvorbu, pokud je samozřejmě kvalitní a úspěšná, dobře zpeněžit. A to hned několikrát, že příjem neplyne jen z prodaných nosičů, televizních práv a živé produkce. Pokud takto platíme za vaši tvorbu, potřebujete k tomu i peníze z našich daní?

 Projekty na kterých se podílíte jsou vydatně podporované z veřejných peněz. Tyto peníze jdou různými cestami, někdy přes ministerstvo kultury, jindy dostanete příspěvek na komerční film přes ČT, atd. Tedy dostáváte i peníze nás všech, které nedáváme dobrovolně, tak jako třeba na to vstupné. Zajímalo by mě, jak se díváte na to, že berete peníze, které zaplatil na daních třeba i Bauhaus? Že je to takto nastaveno a Vy neděláte nic špatného? Ano určitě neděláte nic nelegálního. Ale je to etické a správné brát peníze takto od „Bauhausů“, za nic?

 Nechtěl by jste tyto nespravedlnosti dále napravovat a pomoci tomu aby statky (peníze) jedněm nebyly brány pro soukromé potřeby jiných? Nebo ctíte vlastnická práva jen někdy?

 Přeji Vám hezký den.

 P. S. Samozřejmě, že nejde jen o Vás, že se tento dopis týká všech umělců, čerpajících všemožné dotace. A především se týká lidí co tohle zařizují, tedy politiků a tím voličů. Děkuji za pochopení.

Autor: Miroslav Otáhal | neděle 5.9.2010 22:19 | karma článku: 23,08 | přečteno: 1602x
  • Další články autora

Miroslav Otáhal

Šéf ČT je na výměnu

27.7.2015 v 11:54 | Karma: 36,40

Miroslav Otáhal

Hon na „hazard“

26.10.2014 v 14:25 | Karma: 13,67

Miroslav Otáhal

Nesázejte stromy

2.6.2014 v 20:34 | Karma: 23,96