Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Fiala dostává za čtvrtletí od studentů jedničku

Dlouho nebyl (zda vůbec někdy byl ) na Ministerstvu školství někdo tak schopný, jako je Petr Fiala. Tím, že přichází zevnitř složitého školského aparátu, ví, co naše školství potřebuje a co mu naopak škodí. 

Nastoupil uprostřed období rozběhnutých státních maturit, které dopadly hůře než loni. Z velké části však nebyl problém u studentů, ale naopak na druhé straně – u zprostředkovatele. Aby byla státní maturita objektivěji hodnocena, přešlo hodnocení písemných prací do rukou několika stovek „odborníků“ vyškolených Cermatem. Takový jeden odborník měl před sebou štos s více než stovkou slohových prací, kde některé téma mohlo být zpracováno třeba padesátkrát. Mě by nebavilo číst stále dokola o přípravě palačinek, které bylo jedno z témat. Jak mohl takový člověk objektivně zhodnotit každou práci? Celou budoucnost maturanta má v rukou jakýsi odborník, u jehož hodnocení může záležet na tom, jak se vyspal. Navíc si myslím, že každý tento odborník, ať byl jakkoliv vyškolen, stejně hodnotil subjektivně. Každý měl někde v hlavě schovanou tu svou jedinečnou představu, co ve slohu má být, aby mohl být úspěšný. Jinak si poté nedokáži vysvětlit ten poprask, kdy se začali učitelé maturantů hádat s Cermatem o tom, zda to bylo či nebylo vypravování.

Tento paskvil s Cermatem a jeho objektivním hodnocením naštěstí skončil a od příštího roku budou slohy opět opravovat učitelé na školách. Jeden z prvních správných kroků, které ministr udělal.

Ministr předělal celou státní maturitu. Od příštího roku bude Cermat hodnotit pouze didaktické testy. Ústní i písemné části bude hodnotit škola a zůstává stále na výběr zda si student v maturitě zvolí matematiku nebo cizí jazyk. Konec je také dvou úrovním maturity. To jsem osobně považoval za nesmysl už od začátku. Vyšší úroveň si student nezvolí, protože k tomu nemá motivaci. Jen několik vysokých škol přihlíželo k výsledkům vyšší úrovně, ostatní přijímaly podle svých zkoušek.

„Ti studenti, jsou čím dál blbější a ještě si stěžují.“

 „Vždyť tu maturitu zvládne deváťák.“

„Za nás se to pustilo do rozhlasu a bylo.“

Jenže ono se to nedá takto zjednodušit. Maturita je dnes i na školách, kde nemá co dělat. Z učňovských škol se staly střední odborné školy s maturitou a maturitu mohl mít rázem kdokoliv. Jenže ta maturita je úplně jiná, než kteru složil gymnazista. Státní maturita se to pokusila vyřešit, jenže metodou „pokus omyl“ a bez domyšlení možných následků. Jednou byla maturita hodně lehká, podruhé zase hodně těžká.  

Kromě změn u maturit potěšil ministr i řadu malých obcí, ve kterých jsou zřízeny malotřídky. Slavný Fialův předchůdce Dobeš chtěl tyto školy rušit, že nemají dostatečný počet žáků, a proto budou muset být zrušeny. Fiala tento nesmysl naštěstí zastavil. Na vesnicích nikdy nebude velký počet žáků, ale jak řekl sám ministr školství: „Pokud rušíme školy, musíme mít vždy na paměti i ty děti. Je veliký rozdíl, jestli někam dojíždějí děti už vyššího věku, anebo zda bychom měli nutit k dojíždění do školy opravdu malé děti. Tady si myslím, že si školy v obcích zaslouží určitý zvláštní druh ochrany a tak k tomu musíme přistupovat.“(zdroj: www.ct24.cz). Ano, dříve děti chodily několik kilometrů do školy pěšky, ale dříve bylo dříve a dnes je dnes. Vy také jedete  do práce autem nebo jinou dopravou. Nevěřím, že jdete deset kilometrů do práce pěšky.

Po mnoha protestech nejen studentů, ale i vysokoškolských profesorů za Josefa Dobeše stáhl Petr Fiala i reformu vysokých škol. Ano školné. Ne školné.  Ano zápisné. Tak se měnila nálada a návrhy Josefa Dobeše v průběhu protestů. Forma zápisného nejspíš nutná bude, ovšem souhlasím s názorem rektora ČVUT Václava Havlíčka: „Pro nejlepší studenty by mělo být vždycky umožněno, aby celá částka, kterou zaplatí, jim byla vrácena ve formě prospěchového stipendia.“(zdroj: www.ct24.cz).

Vše je ale v jednání a všechny kontroverzní projekty a reformy, co chtěl spustit Josef Dobeš nyní Petr Fiala diskutuje s řadou svých odborníků. Když se proti tomu bouří odborníci z téže sféry asi někde bude problém. Pan exministr Dobeš si však toto asi neuvědomoval. Dokonce se divím, že po všech těch skandálech vydžel v křesle ministra tak dlouho. 

Autor: Marek Osouch | neděle 5.8.2012 11:07 | karma článku: 11,95 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Marek Osouch

Je absolvent střední školy připraven na vstup do života?

Pomalu se blíží letošní maturity neboli konec středoškolského studia pro desítky tisíc studentů. Někteří zkoušku dospělosti zvládnou a dostanou se na vysokou školu, jiní ne. Ti, kteří studentský život skončí, se najednou objeví v

3.2.2014 v 12:19 | Karma: 12,81 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Marek Osouch

Zeman – Vyvolený národa

Karel IV. – Otec vlasti, Jan Ámos Komenský – Učitel národů, František Palacký – Otec národa, Josef Kajetán Tyl – Miláček národa, Karel Sabina – Zrádce národa. Takhle bych mohl ve výčtu osobností českých dějin podle hry České nebe

24.1.2014 v 11:48 | Karma: 23,86 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Proč jsou jiné označovače v autobusech a jiné u vlaku?

Od zavedení IDS JMK se po celém kraji postupně rozmisťovaly v hromadné dopravě označovače na jízdenky, které do té doby byly viditelné jen v městské. Proč se však na tytéž jízdenky uváděly v chod různé typy označovačů?

29.12.2013 v 14:40 | Karma: 11,06 | Přečteno: 978x | Diskuse| Brno

Marek Osouch

Haškovo dilema – Praha, nebo Brno?

Náš milý hejtman Hašek, co má funkcí více než japonská kalkulačka, se dostal ve volbách do poslanecké sněmovny. Teď si ale bude muset podle nově odsouhlasených pravidel sociální demokracie vybrat – zůstane hejtmanem, nebo zamíří n

24.11.2013 v 11:42 | Karma: 18,96 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika

Marek Osouch

Vojtěch Filip lže, jako když Haló noviny tiskne

Haló noviny – jediný český levicový deník. O něm před časem předseda KSČM prohlásil v rozhovoru pro iDNES.cz, že se nejedná o stranické noviny. Já jsem se ale přesvědčil o opaku.  

20.10.2013 v 10:09 | Karma: 20,99 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1690x
V roce 2018 jsem úspěšně dokončil magisterské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.