Stávka kněžích

Stávka kněžích byla krutá. Nebyly mše a dokonce se nikdo nemohl vyzpovídat. Svatopetrské náměstí v Říme zaplavily černé taláry a dožadovaly se svých požadavků.

Především se jednalo o požadavek transparentnosti v církevních rozhodováních. Kněží chtěli, aby byly jasné postupy při schvalování zázraků i blahořečení. Aby argumenty Kongregace pro blahořečení a svatořečení byly veřejně dostupné a to včetně důkazů, odborných vyjádření i dalších osob, které se podílejí na vyšetřování zázraků. Aby byla jasná role místních i vatikánských úřadů. Aby schválení zázraků nebylo záležitostí jen několika kardinálů, ale aby to byla veřejná záležitost, která by mohla pomoci většímu zapojení kněžích a veřejnosti, aby udělala církev více interaktivní a zajímavou pro mladší generace, pro které události staré několik staletí nejsou úplně atraktivní. Požadavek byl i na zveřejnění nákladů na schvalování jednotlivého zázraku a aby byly publikovány argumenty proti i pro schválení zázraku. Aby byly zřetelně prezentovány důvody pro zamítnutí zázraku. Hesla „Chceme více zázraků“ se nesla Vatikánem i přilehlými ulicemi. O té doby nebyly křty, biřmování, katolické sňatky a pohřby. Téma o nedostatku zázraků se přetřásaly v každém evropském městě a snad i vesnici. V latinské Americe dokonce došlo i na generální stávky, protože se ke kléru přidaly i odborové svazy. Stávka v Bolívii trvala týden. V Argentině ve městě Córdoba na náměstí Plaza Velez Sársfield dokonce došlo k ušlapání třech věřících. Římská kurie byla pod nesmírným tlakem a 13. října sám papež slíbil splnění požadavků. Vatikán měl vytvořit aplikaci, která bude požadavky na uznání zázraků sbírat a přehledně podle jednoduchých a jasných pravidel hodnotit oprávněnost na oficiální uznání zázraku. Součástí aplikace měl být i modul na rozpoznání podvržených podkladů pro rozhodování v dodaných mediálních souborech.  Aplikace měla pracovat s původními jazyky a obsahovat převody do a z latiny. Umělá inteligence měla zkoumat originalitu tvrzení a především konzistenci všech tvrzení u jednotlivých návrzích na zázrak. Po dokončení papežova projevu zavládla nad celým katolickým světem bouře ovací a nadšení. Rodilo se více dětí. Kněží, kteří po projevu okamžitě a spontánně nastoupili do služby, nestíhali odbavovat žádosti o církevní sňatky, které v měsíčních statistikách stouply na celém světě o 346 % v porovnání s předchozím rokem. Podobně milodary stouply dokonce o 897 %. 

Po půl roce byla aplikace Miraculum spuštěna a rázem se stala nejstahovanější aplikací na všech platformách. V rádiích neustále hrál první mezinárodní hit v latině: „Macte, miraculum agnitum est.“.  Nadšení katolického světa nebralo mezí. Burza v New Yorku stoupla o 20 %, ostatní církve začaly vážně uvažovat o podobné aplikaci. Třenice mezi šíity a sunnity přestaly a jejich nejvyšší duchovní společně hledali model fungování aplikace Muejiza. Donátoři shromažďovali peníze ve fond na zaplacení prvních zázraků evidovaných v Miraculu. Očekávání byla veliká, ale zrovna v té chvíli se bůh odvrátil od lidí a přestal dělat zázraky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Osička | pondělí 4.12.2023 22:15 | karma článku: 9,39 | přečteno: 354x