Informační chaos mediálního světa

Malé zamyšlení nad informačním chaosem současnosti a zda to má řešení. Je to ptákovina, raději to ani nečtěte.

Proč sledujeme média? Pro zábavu? To hlavně, ale taky proto, abychom měli informace pro svá rozhodnutí. Jak to dnes funguje? Jsme informacemi zahlceni, jak to ukazuje následující obrázek:

Kdybychom se v nějakém problému chtěli systematicky zorientovat a nechtěli se jen vést emocemi, asi bychom si udělali tabulku podobné té, která je na následujícím obrázku. V ní by byly možné varianty a jejich výhody a nevýhody. A taky bychom tam zahrnuli jen ty osoby a média, kterým důvěřujeme.

Tabulka s diskuzemi

Kdyby tuhle tabulku dělal jeden člověk, bylo by to docela pracné. Kdyby to dělal nějaký automat, jako jsou například vyhledávače, ten zase za základě klíčových slov neumí rozlišit, ke které variantě se článek vztahuje a zda popisuje výhody či nevýhody. Ideálním řešením by byla aplikace, kde články do systému vkládá spousta uživatelů, kteří je zároveň i hodnotí. Na těchto hodnoceních by hodně záleželo, asi by bylo vhodné, aby byla jiná než dnešní emotikons:

U článků by bylo vidět nejen autora, ale i to, kdo tvrzení v článku potvrdil. Články by v sekcích byly řazeny podle uživatelských hodnocení:

Myslím si, že takováto aplikace by byla zajímavým doplňkem v mediálním světě. Pokud se chystáte na článek zareagovat, tak mi prosím napište i to, zda byste ji používali a chtěli do ní i zapisovat. Programovat ji nejspíš nebudu, jen mě zajímá, jaký by o ni byl zájem nebo je to opravdu jen ptákovina.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Osička | pátek 8.5.2020 11:20 | karma článku: 6,89 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Tomáš Osička

Stávka kněžích

4.12.2023 v 22:15 | Karma: 9,39

Tomáš Osička

Lži, dezinformace a tak

3.4.2023 v 15:16 | Karma: 5,84