Zahraniční výbor PS odmítl americké uznání svrchovanosti Izraele nad Golanami

21. března 2019 prohlásil prezident Donald Trump, „že nastal čas plného uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami.“ A protože je Trump mužem činu, podepsal 25. března stvrzující dekret.

Na poválečné konferenci v San Remo v roce 1920 rozhodli vítězové I. světové války, že židovské historické území Golan bude součástí národního domova židovského národa. Následně to potvrdily státy Ligy národů v roce 1922.

Britové pak v rozporu s těmito rozhodnutími vyjmuli Golany z Britského mandátu a předali je pod francouzský mandát nad Sýrii. To vše navzdory nesouhlasu vedení Sionistické organizace.

Jaké byly důsledky britské svévole? Sýrie patří mezi největší nepřátelé Izraele. Vědí naši poslanci ze zahraničního výboru, že syrská armáda pravidelně ostřelovala zemědělské usedlosti na izraelské straně a bylo zabito nemálo izraelských pohraničníků. To všechno skončilo, když v obranné válce v červnu 1967 Izrael Golany osvobodil a posléze anektoval. Dnes má v Sýrii část své armády také Írán, další úhlavní nepřítel židovského států, který vyhrožuje zničením Izraele. Jistě i to naší poslanci vědí.

Kdo přesto požaduje vrácení Golan syrsko-íránské alianci, je buď hlupák, nebo zločinec. Izrael už není bezbranný jako v nacistické době. Je rozhodnutý své občany bránit proti nepřátelům a v tom má politickou podporu Spojených států. Že se většině světa americká podpora Izraele nelíbí, to není nic nového. Většina států v OSN je proti Izraeli. Svou přízeň projevují více teroristické organizaci Hamás, než židovskému státu. Proto Izrael nemůže OSN věřit.

Totéž platí i pro EU, která všestranně podporuje nepřátelské organizace v protiizraelské činnosti. Evropa selhala v nacistické době a trestuhodně selhává i dnes. Ekonomicky využívá všechny výhody spolupráce s Izraelem, slovy garantuje jeho bezpečnost, ale „skutek utek.“ Politicky většinou hlasuje proti Izraeli. Je ostudné, že politici EU, a potažmo i naší poslanci ze zahraničního výboru PS, nenašli morální sílu a odvahu podpořit správný krok Spojených států v uznání izraelské svrchovanosti nad strategickým územím Golanských výšin.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Orlík | pátek 5.4.2019 7:35 | karma článku: 28,40 | přečteno: 554x