Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z teologie mesiánských Židů

a) „Bůh je netělesný“ Zde se pravděpodobně drží Maimonidese a jeho 13 článků víry. Vůbec nerespektují události z Genesis, kde Bůh JHVH chodil po ráji, stál před Abrahamem a ukazoval se dalším lidem.

b) „Mesiáš je tatáž osoba jako Otec“

Tato věta prozrazuje slabou znalost Písem. Bratři zřejmě opakují jen církevní učení. Kdyby se vážně zamysleli, pak by napsanou větu museli odmítnout, protože Bůh Otec, zdroj všeho božství se nemůže dostat do blízkosti člověka, aniž by to člověk přežil. Bratři si zaměnili titul Pána Ježíše z Iz.9,6 – „Otec věčnosti“, s Otcem Pána Ježíše, jehož nikdy nikdo neviděl.


c) „Ježíš byl JHVH“

Jednou bratři napsali, že Pán Ježíš je Otec, zde zase, že byl JHVH. Mají v tom hokej.


d) „JHVH nezemřel na popravčím kůlu. Ačkoli je JHVH a Ježíš jedna a tatáž bytost, zemřel pouze Ježíš v těle. Lidská duše je věčná. Ani Ježíšova duše, ani jeho duch nezahynuly, jsou neměnné.“

Až do takových nebiblických extrémů zašli mesiánští Židé.


e) „Šekina – slavná přítomnost JHVH opustila Ježíše na kůlu, poněvadž nemůže přebývat v přítomnosti hříchů, které byly vloženy na Ježíše. Duše JHVH se oddělila od duše Ježíše.“

Zde už bratři opustili oblast Písem a přešli do oblasti kabaly.


f) „Mesiáš a JHVH je jedna a tatáž bytost. Věřit jinak, znamená uctívání pohanské představy o Bohu.“

Alespoň trochu biblické pravdy.


THE HUMANITY, DIVINITY, AND WONDERFUL SACRIFICE OF YESHUA THE MESSIAH, FROM A COMPLETELY NON-TRINITARIAN PERSPECTIVE:

Někteří mesiánští Židé nevěří v trojici


„Známe jméno Otce – JHVH. A také jméno Syna – Ješua. Ale jaké je jméno Ruach ha-kadoš? Moudrost (Chochna) je její jméno. Moudrost je matkou Synů Božích, skrze ní se musíme zrodit. (Př.8,1; 9,1-5)

Je to radost a nádhera vědět, že jsme částí dvou-členné rodiny.“

(TNT=The Torah & the Testimony Revealed reprezentuje komunitu ze Sk.21:20: Mesiánští židé byli horliví následovníci Tóry. The Tora and the Testimony Revealed )


Daniel 9.kap.

Svatba v Káni galilejské se konala v roce 29 n.l. podle zprávy Jan 2,20 o budování II.chrámu 46 let. Jan Křtitel zahájil svou službu v 15.roce vlády císaře Tibéria, tedy v roce 28 n.l.

Podle Daniele vyšel příkaz k výstavbě Jeruzaléma v roce 454 př.n.l. „Prostranství a příkop“ byly opraveny za 49 let (=7 týdnů), tj.v roce 405 př.n.l. Mesiáš měl být zabit po 62 týdnech, tj.po 434létech, to připadá na rok 29 n.l.



Chasidé a elohim


„Chasidé sami učí o pluralitě v „elohim“ a nikdo je neobviňuje z uctívání více bohů. Když to však učí mesiánští Židé, jsou ihned napadení z hereze.“ (napsal Hezekijah Haas)


WHO IS ISRAEL?

Messianic Bureau International


Vyznání víry:

„Ježíš Mesiáš nevytvořil nové náboženství. Ježíš Kristus je Bůh v těle, On je věčným Bohem Izraele. Nový Izrael je v Novém zákoně nazván „Miqra“, což znamená „vyvolaný“, řecky pak „ekklesia.“ Věřící v Ježíše Mesiáše jsou pak nazváni „Notzrim“ (Nazarenes) a tak se jim říká i v moderní hebrejštině.“

Věřící rabíni o Pánu:


Chil Slostowski, ortodoxní rabín z Dubnowa v Polsku: 101 otázek a odpovědí o Ježíši z Nazaretu – FAQS na internetu;


6. JUDAISM nevěří v božství Mesiáše!

Daniel 7:13: Hebrejský výraz pro uctívání v tomto verši je „pelach“. Ve Starém zákoně se objevuje 10x a vždy jde o bohoslužbu. Ezdr.7,24; Dan.3,12; 3,14; 3,17; 3,18; 3,28; 6,16; 6,20

a 6,27. Ve všech těchto verších jde o uctívání Boha. Syn člověka ze 7,13 přijímá božskou poctu.


10. Proč je Ježíš v židovské literatuře opomíjen?

V jeho době se nepsalo ani o Šamajovi a Hillelovi. Až za několik století. A Filo není rovněž zmíněn ani v Talmudu, stejně jako tam nejsou vedoucí saduceů a esséni.


11. Proč v Ježíše neuvěřila většina židovského národa?

Uvěřili v něho jen někteří, ale tak tomu bylo vždy v dějinách Izraele. Za dnů Eliáše si zachovala věrnost JHVH jen hrstka – 7000 věrných. Jistě byli vysmíváni. Podobně i Davida uznala za krále zpočátku jen menšina. Většina se přidá z Boží milosti.


15. Ježíš nemá dodnes žádný vliv na judaismus

Již Franz Delitzsch zjistil, že jsou v Talmudu pravdy, které kázal Pán Ježíš a raná církev:

„Milosrdný dojde milosrdenství v nebi“ – Shab.151b;

„Ať je vaše ano ano a vaše ne ne“ – Baba Mecia 49a;

„Říkají, vyjmi si třísku z oka, řekni jim, ať si vyjmou svůj trám“ – Baba Batra 15b;

„Buď vůle Tvá…neuveď mne do hříchu, pokušení a hanby“ – Berakot 60b;

„Koho moudrost je větší než jeho skutky, k čemu ho přirovnám? Je jako strom s mnoha větvemi, ale slabými kořeny a vítr ho vykoření. Koho skutky převyšují jeho moudrost, je jako strom s méně větvemi, ale silnými kořeny a žádné větry ho nevykoření“ – Avot 3,18; to je jen obdoba slov Pána Ježíše v Mat.7,24n;

Jochanan ben Zakaj vypravuje v Sabbat 153a o „pozvání krále na hostinu bez udání hodiny. Moudří čekali u brány, ale hloupí šli po svých. Náhle král bránu otevřel a ti připraveni vešli“ – to je obdoba Mat.25,1-13; podobně je to popsáno v Ecclesiastes Rabba o hostech, kteří si na hostinu nepřinesli židle… - obdoba Mat.22,1-14;

R.Tarfon řekl: „Den je krátký a úkol velký, dělníci jsou líní, odplata velká a hospodář naléhá“ – To připomíná Mat.9,37-38.

„Nebojte se soboty, ale toho, který ji přikázal. Sobota byla dána pro vás, ne vy pro sobotu“ – Jevamot 6 + Meklita na Ex.31,13; to je jen obdoba Mar.2,27!


Tato rčení byla zapsána až 3-4 století po sepsání evangelií. Stala se součástí dobové kultury, přestože se již zapomněl jejich zdroj. Učení Pána Ježíše se tak dostalo do židovské kultury, přestože je zdroj zapírán.


48. Proč rabíni nepřijali požadavky Ježíše?

Maďarský ortodoxní rabín Isaak Lichtenstein řekl: „Zůstávám uprostřed svého lidu. Miluji Mesiáše, věřím v Novou smlouvu, ale nepřipojuji se ke křesťanství. Právě jako prorok Jeremiáš…zvolil pláč uprostřed trosek v Jeruzalémě mezi pohrdanými, tak i já zůstávám mezi svými bratry jako strážce a hledím vstříc Ježíšovi, opravdové slávě Izraele.“

Rabín Dr.T.Tirschtiegel z Wroclawi řekl: „Ježíš je můj Spasitel a Bratr.“

Reformovaný rabín Max Wertheimer: „V Mesiáši jsem nalezl trvalý zdroj potěšení.“

Rabín Rudolf Hermann Girland z Vilna: „ Ježíš Mesiáš žije, je mocný Spasitel, který mne chrání. Jsem hotov pro Něj i zemřít.“

Rumunský rabín Ašer Levy: „Mé srdce mě neodsuzuje, stále jsem Židem, nezřekl jsem se dědictví Abraháma, Izáka a Jákoba. Říkám s Pavlem: Jsou Hebrejové?, já také. Jsou Izraelity?, já také. Jsou símě Abraháma?, já také.“ (později sloužil v Belgii a Maďarsku)

Rabín Chil Slostowski: „Nejsem tajný věřící. Věřím, že Ježíš je Mesiášem Izraele a můj vykupitel. Nicméně dva měsíce jsem vykonával povinnosti a úkoly rabína. Ale již jsem nemohl žít dvojím životem. Vyznal jsem Ježíše veřejně se všemi důsledky.“

Rabín Leopold John, D.D.; rabín Charles Freshman; rabín Georgie Benedikt; rabín Efraim ben Josef Eliakim; rabín Henry Bregman; ti všichni vyznali tutéž víru v Ježíše jako Mesiáše Izraele.


51. Nespletl se Matouš, když říká, že podle „proroků“ je Ježíš nazván nazarejský? Takové proroctví neexistuje!

Podle Iz.11,1 měl být Pán Ježíš „NETZER“ („proutek, větévka“) podobně jako Samson. Matouš nespecifikuje proroka, říká jen „proroci“, vědomě necituje nikoho. V Žalmu 69,9 je Pán nazván CIZINCEM, řecky „nazoraios“, v běžné řečtině pak „nazarenos“. Je-li „nazaretský“ odvozen od „nazir“ a ne od „Nazaret“, pak znamená „nazirean“ něco jako „oddělený“ nebo „cizinec“, nevhodný ke společenství. (srov.Gen.49.26, kde je řeč o tom, že Josef, předobraz Pána, bude bydlet „odděleně“ od bratří) Matouš tedy chtěl jen napsat, že Pán bude cizincem mezi svými a bez úcty, což bylo prorokováno v Písmech – Žalm 22,6-8.13; 69,8.20-21; Iz.49,7; 53,2.3.8; Dan.9,26. Poněvadž sám Nazaret nebyl ve vážnosti dokonce ani mezi Galilejci – Jan 1,46; 7,42.52- nebylo pojmenování „nazarejský“ pochvalou.


70. Jak můžete tvrdit, že Ježíš strávil tri dny v hrobě? Bylo to sotva 36 hodin od smrti do vzkříšení.

Podle tradice (Sabbat 12.1, Jeruzalém) určil rabín Akiva den jako „onah“(normální den) a noc jako „onah“, ale rabín Eliezer ben Azariah řekl:“onah“ tvoří den a noc, a část „onah“ je jako CELEK. Taktéž i rabín Ismael počítal část dne jako celek. Proto část dne se počítala jako den celý.


71. Neplatí Ježíšovo „čiňte učedníky ze všech národů“ jen pro pohany a ne pro židy?

„Pante ta ethne“ znamená všechny národy. V Septuagintě je užito stejných slov v Gen.22,18, že v Abrahamovi budou požehnány „pante ta ethne“. To je Matoušovo generální téma. Fráze „všechny národy“ neznamenala v době Abrahama pohany, neboť ještě nebyl Jákob a 12 pokolení.

Pokračování zde

Autor: Karel Orlík | pátek 27.3.2009 19:26 | karma článku: 8,62 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Karel Orlík

Odešel další mně známý bloger

Časně ráno v neděli podlehl v olomoucké nemocnici těžké nemoci známý náboženský bloger Mgr., ThLic. Karel Sýkora.

28.11.2022 v 15:45 | Karma: 20,95 | Přečteno: 789x | Diskuse| Osobní

Karel Orlík

Dvě konference pokrytců s nulovým výsledkem

Ve dnech 6. -15. července 1938 se uskutečnila konference, na kterou by svět nejraději zapomněl. Konference v Evianu byla pro židovský národ nejvýznamnější konferencí v historii.

6.7.2022 v 7:05 | Karma: 17,69 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Když si církev osvojí jazyk nepřátel Izraele

„Druhého spatřil Jan (Křtitel) Ježíše, jak jde k němu, a řekl: „Hle beránek Boží, který snímá hřích světa.“ (Bible, evangelium Janovo 1,29) „...šelma vyvstala ze země: měla dva rohy jako beránek, ale mluvila jako drak." (Zj.13,11)

5.7.2022 v 11:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

„Zachránit planetu“, nebo svůj vlastní život?

„Jaký prospěch bude mít člověk, získá.li celý svět, ale svůj život ztratí? A zač získá svůj život zpět?“ (Bible, Matouš 16, 26)

30.6.2022 v 6:54 | Karma: 15,74 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Kdo je zločinec, pan Rychetský nebo Bůh?

„Blaze člověku, jenž našel moudrost, člověku, jenž nabyl rozumnosti.“ „...Naší moudrostí je Ježíš Kristus...“ (Bible, Přísloví 3,13; I.list Korintským 1,30)

19.6.2022 v 18:27 | Karma: 20,38 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Šlachta se v televizi hrubě pohádal s komentátorem, Schmarz pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Bouře nad Českem. Východem Čech a Moravou prochází silné bouřky s krupobitím

19. června 2024  7:56,  aktualizováno  20:36

Pásmo velmi silných bouřek právě postupuje přes východní a střední Moravu. Je mezi nimi několik...

Mašínům brání k vyznamenání část jejich příběhu, řekl Pavel při návštěvě Ústí

19. června 2024  19:47,  aktualizováno  20:10

Prezident Petr Pavel neocení v říjnu státním vyznamenáním bratry Mašíny. Na vyznamenání je už...

Loupeže zakryté válkou. V Gaze kvete vykrádání trezorů, jde o stamiliony

19. června 2024

Premium Pásmo Gazy je od října válečnou zónou a nepřehledné situace se snaží využít zločinecké gangy...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1081x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik