Univerzální ekonomické selhání muslimů

V Obamově káhirském proslovu v červnu 2009 zaznělo, že „muslimské společnosti, v porovnání s nemuslimskými, málo investují do vzdělávání. Muslimská populace v Izraeli čítá 1,2 milionu, ale odčerpává až 52% všech sociálních dávek. Nezaměstnanost mezi Izraelci činí 5,6%, zatímco mezi Araby 27%. Muslimské ženy tvoří 19% pracovních sil, židovské ženy 56% a křesťanské ženy 52%.

Průměrná izraelská rodina má dvakrát větší měsíční příjem než arabská rodina. Polovina arabské populace žije pod hranici chudoby a izraelský HDP je téměř třikrát větší než HDP izraelských Arabů. A přesto: HDP izraelských Arabů činí 6 750 dolarů, zatímco jordánský HDP jen 5 900, dyrský HDP činí 5 041 a egyptský 6 540 amerických dolarů. HDP Libanonu s početnou  křesťanskou populací činí 15 523 dolarů.
V Izraeli žije 150 000 křesťanů a stejný počet Druzů. Křesťanští Arabové mají vyšší zaměstnanost a vyšší vzdělání než muslimští Arabové. Důvodem proč je mezi izraelskými Araby tak nízký HDP je štědrý sociální systém a zahraniční finanční pomoc. Arabové dostávají na jednoho obyvatele 750 dolarů. Nepotřebují ekonomiku, protože jejich ekonomikou je ta americká a evropská. Nepotřebují budovat stát, jejich státem je UNRWA.
Také za hranicemi Blízkého východu je situace podobná. Indický HDP na osobu je téměř o 1000 dolarů větší než pákistánský. Muslimové jsou v Indii v dolní části ekonomického žebříčku, jejich HDP na obyvatele je nižší, stejně jako jejich míra gramotnosti je nižší a vedou si hůř než hinduisté. A přesto: průměrný roční příjem indických muslimů na obyvatele činí 513 dolarů, zatímco průměrný roční příjem muslimů v Pákistánu je 420 dolarů. Muslimové v nemuslimských zemích vydělávají méně než většina, ale stále více než většina v muslimských zemích.
Somálští muslimové sousedí s Etiopií a Keňou. Etiopané mají HDP 1 093 a Keňané 1 746. Somálský HDP se ani nedá vyčíslit. Je pravda, že Somálsko čelí občanské válce, ale Rwanda, která má za sebou genocidu, má HDP 1 341 dolarů. Niger má až 80% muslimské populace a HDP jen 771, zatímco sousední Čad s 53% muslimů má HDP 1 865 dolarů. Sousední Kamerůn se 70% křesťanskou populací má HDP 2 257 dolarů.
V Británii je rozšířen mýtus o tvrdě pracujících muslimech z Pákistánu a Bangladéše. Ve skutečnosti má 70% jejich domácností nízké příjmy, zatímco Afričané mají nízké příjmy jen v 50% domácností, Indové jen v 30% a domácí Britové v 20%. Nezaměstnanost mezi muslimy z Pákistánu a Bangladéše je v Británii vyšší než u Afričanů. Mají dvakrát větší nezaměstnanost než indičtí hinduisté. Britští muslimové mají nejvyšší míru nedokončeného vzdělání ze všech náboženských skupin a tím také největší nezaměstnanost. Největší nezaměstnanost mají muslimové také v Irsku. V Belgii mají muslimové z Turecka a Maroka až 5x větší nezaměstnanost než domácí populace. V Austrálii mají muslimové 2x větší nezaměstnanost než nemuslimové a 40% jejich dětí žije pod hranicí chudoby. Kanada má 7,2% nezaměstnaných, ale mezi muslimy to činí až 14,4%.  
Mnozí označují takový stav za výsledek rasismu. To ovšem nevysvětluje fakt, že se muslimům daří nejméně ve vlastní zemi. Za neúspěch muslimů na území Judeje a Samaří je obviňován Izrael kvůli kontrolním stanovištím. Jejich neúspěch v Austrálii, Kanadě a Evropě je vysvětlován rasismem. Ale kdo je vinen jejich ekonomickým neúspěchem v Pákistánu, Somálsku nebo třeba v Saúdské Arábii?

Daniel Greenfield, FrontPage Magazine

Autor: Karel Orlík | pátek 17.8.2012 12:15 | karma článku: 29,05 | přečteno: 1545x