Spojenectví Fatah-Hamás

Rozdělovat palestinské Araby na umírněné a radikální je naivní. Oba tábory mají v programu zničení Izraele, státu palestinských Židů. Se stavbou tunelů v Gaze se už začalo v době, kdy Gazu ještě kontroloval Fatah. Jeden z tunelů využili islámští teroristé z Gazy při únosu izraelského vojáka Gilada Šalita v roce 2006, tedy v době, kdy měl odpovědnost za dění v Gaze Mahmúd Abbás, jehož bezpečnostní složky cvičili američtí poradci. Když provedl Hamás v Gaze v roce 2007 převrat a vyhnal stoupence Fatahu, Abbásovi bojovníci utekli mezi prvními, podobně jako vojáci v Iráku před džihádisty.

Zdálo by se, že nedávná dohoda Fatahu a Hamásu o společné vládě otevře oči všem, kdo ve své naivitě dělili palestinské Araby na hodné a zlé. Nestalo se tak. Barack Husajn Obama i John Kerry dál fantazírují s plánem přivést Fatah v Gaze k moci. Ve své naivitě se domnívají, že pod Fatahem dojde v Gaze k demilitarizaci, k ukončení blokády a následnému otevření hranic. V Gaze se pak vybuduje letiště, přístav a pod vedením USA a EU zavládne očekávaný mír.

Jenže sousedé Gazy, Egypťané i Izraelci, jsou schopni zabezpečit své hranice i bez pomoci USA a EU. Oba subjekty mohou pomáhat Arabům v Gaze dodávkami zboží přes Izrael a rozdělovat pomoc potřebným přímo, bez Hamásu jako prostředníka. V konfliktu Hamás-Izrael se Abbásova OOP postavila cele na stranu svého spojence Hamásu. Abbás je partnerem Hamásu, ne Izraele. Vyjednávání s Abbásem (OOP neboli Fatahem) jen posiluje jeho partnera Hamás.  Představitelé arabské autonomie nejednou prohlásili, že mají s Hamásem stejný program, cíl i budoucnost.
(Caroline B. Glick, Jpost, 8. 7. 2014)

Autor: Karel Orlík | úterý 12.8.2014 6:50 | karma článku: 19,90 | přečteno: 503x