Předvánoční perlička redaktorů iDnes

V nedělním (29. 11.) vydání iDnes zprávy napsali páni redaktoři k jednomu obrázku komický popis: „Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu, kde leží Betlém…“  

Kdyby to nebylo v předvánočním čase, nevěnoval bych tomu větší pozornost. Ale jako křesťan, znalý biblického textu, to nemohu nechat bez reakce. Pravděpodobně se budou v tomto čase číst v rozhlase i v televizi některé z těchto veršů:

Mat. 2,1: „Když se narodil Ježíš v judském Betlémě…“;

Mat. 2,5-6: „…je psáno u proroka ty Betléme v zemi judské…“;

Luk. 2,4: „…Josef se vydal …do Judska, do města Davidova, které se nazývá Betlém…;

                                     

Je historickým faktem, že tento judský, neboli „židovský“ Betlém okupovalo několik cizích velmocí, od Římanů přes turecké Osmany až k poslednímu okupantovi, kterým bylo Jordánsko v letech 1949-1967. Celý civilizovaný svět tehdy jordánskou okupaci odmítl.

 

Když se Jordánsku zachtělo ještě většího židovského území a přidal se v červnu 1967 na stranu arabských agresorů, chystajících se zasadit Izraeli smrtelné k.o., Izrael se ubránil a své historické území od jordánské okupace osvobodil. Kdo tvrdí opak, tedy že okupantem je dodnes Izrael, je buď ignorant, nebo lhář.

 

Celé území Izraele západně od Jordánu přidělila Liga národů svým právním Mandátem pro Palestinu židovskému národu. Tomu se tehdy říkalo mezinárodní právo. Pokud je mi známo, toto rozhodnutí předchůdkyně OSN dosud nikdo právně nezrušil. V současnosti proto platí podle práva stav, o jakém čteme v evangeliích: „…ty Betléme v zemi judské…“!

 

Náš Spasitel, Pán Ježíš Kristus, se narodil židovským rodičům, potomkům krále Davida, v židovském Betlémě. O tom jsou celé vánoce. To je ústřední poselství vánoc, že „v tiché, svaté noci Bůh zrozen jest, z lásky se člověkem stal“.     

 

Autor: Karel Orlík | úterý 1.12.2020 9:20 | karma článku: 33,50 | přečteno: 1094x