Potřebujeme ještě v roce 2019 Bibli?

„Bible je jediný bestseler, jehož autor zná všechny své čtenáře.“ Izraelský král Šalomoun, syn krále Davida, ve své době nejmoudřejší muž na zemi, uzavírá svou životní „filosofii“ slovy: „Měj Boha v úctě a žij podle Jeho vůle.“

Kdo se jeho radou v životě řídí, nalezl smysl života a je šťastný člověk. Věřící lidé ze všech národů vyznávají shodně, že život bez Boha postrádá smysl. Těžko bychom hledali nějakou moudrou myšlenku, jejíž jádro by už neobsahovaly Šalomounovy biblické knihy Přísloví a Kazatel.

Proč by měl člověk vůbec číst Bibli? Odpověď je jednoduchá. Jde mu o život! Bible nás informuje, že všechnu bídu na světě způsobila lidská neposlušnost Boží vůle. Důsledkem je smrtelnost všech lidí. Jedinou nadějí je vzkříšení z mrtvých. Známe to všichni z pohádek, ve kterých „živá voda“ vrátila člověka mezi živé.

O naději na vzkříšení už informoval starozákonní prorok Daniel: „Mnozí z těch, kteří spí v prachu země, procitnou; jedni k životu věčnému, druzí k pohaně a věčné hrůze.“ (12, 3)

V několika případech Bůh umožnil oživení mrtvých už ve Starém zákoně: (II. Král.4, 32-36; 14, 21)

Tehdy Bůh oslovoval člověka hlavně prostřednictvím izraelského národa. Izrael se stal „Božím vzorkem“ pro ostatní národy. Jen Izraeli Bůh oznámil svou vůli (Žalm 147, 19-20) Na historii Izraele vidíme, že poslušnost Boží vůle se vyplácí, neposlušnost končí tragédii. Před Bohem se člověk nemá kam „schovat“ (Žalm 139, 7-12) Proto je moudřejší mít nad sebou Boha coby milujícího Otce, než spravedlivého Soudce.

Už ve Starém zákoně byla výzva, aby Boha chválily všechny národy! Jestliže tehdy existovalo „království izraelské“, od vystoupení Pána Ježíše je v platnosti „království nebeské-Boží, tzn. univerzální, pro všechny národy světa. Pozvánkou do takového království je evangelium, tj. „dobrá zpráva.“ Informace o tom, že existuje reálná možnost získat Boží všeobecnou amnestii = odpuštění všech lidských provinění proti Bohu i člověku! Na jakém základě? Na základě víry ve vzkříšeného Pána Ježíše Krista, který nejen oživil starozákonní realitu vzkříšení, vzkříšením několika mrtvých, např. Lazara, ale hlavně sám byl vzkříšen z mrtvých svým Otcem.

Čím se liší Bible, nejprodávanější kniha na světě, od jiných knih? Více než 3000 krát se opakuje spojení – „Takto praví Hospodin“. Ve středověku měla hodnotu téměř ročního platu. Dnes stojí pár desítek korun. Máte ji doma? 95 % izraelských Židů Bibli doma má a 68 % ji považuje za svatou knihu! Kdyby se dnes nějaká kniha prodávala ve stu milionech výtiscích, lidé by stáli ve frontě celou noc…Nejkratším veršem z 31 102 veršů je Janovo ev.11, 35: „Ježíšovi vstoupily do očí slzy.“ Nejdelším veršem je verš z Ester 8,9.

Jan Amos Komenský doporučoval Králickou Bibli a označil ji za klenot českého národa.

V době temna hrozil lidem za četbu Bible trest smrti. Jak si vážíme Bible dnes? Nelze skončit jinak, než citátem „nejkrásnějšího biblického verše“ z Janova evangelia 3,16, který je na bráně evangelického kostela v centru Ostravy: „Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.“

Autor: Karel Orlík | pátek 18.1.2019 7:18 | karma článku: 17,64 | přečteno: 356x