Pokus o nátlak na Izrael

Skupina bývalých evropských premiérů, ministrů zahraničí a diplomatů vyzvala představitele EU k tvrdšímu postoji vůči Izraeli. V dopise naléhá na přehodnocení politiky EU v otázce blízkovýchodního arabsko-izraelského konfliktu.

Signatáři dopisu šéfce zahraniční politiky EU Federici Mogheriniové zpochybnili schopnost USA přimět obě strany konfliktu zasednout k jednacímu stolu. Dosavadní politická a finanční podpora EU palestinským Arabům dosáhla podle signatářů jen „zachovává izraelskou okupaci Judeje a Samaří a drží Gazu ve vězení.“ Znovuzvolením premiéra Benjamina Netanjahua se stal problém údajně ještě naléhavějším.

Bývalí politici rovněž odsuzují pokračující zakladání nových židovských komunit na území Judeje a Samaří. Oběma stranám konfliktu se má dát najevo, jak evropské veřejné mínění vnímá „porušování mezinárodního práva, páchání krutostí a popírání nabytých práv.

Signatáři dále očekávají, že se celý problém bude v nadcházejících měsících opět projednávat v RB OSN a očekávájí od představitelů EU podporu řešení konfliktu v podobě dvou samostatných a suverénních států.

Výzva signatářů se objevila zanedlouho po rozhovoru Baracka Husajna Obamy v arabském deníku Asharq al-Awsat, vycházejícím v Londýně, ve kterém Obama zopakoval podporu Spojených států dvoustátnímu řešení problému. V dubnu 2015 vyzvalo 16 ministrů zahraničí EU Federici Mogheriniovou k označování produktů, pocházejících od židovských komunit v Judeji a Samaří, a tuto výzvu signatáří plně podporují. Evropští konzumenti prý mají právo znát původ kupovaných produktů, což údajně pomůže palestinským Arabům. Belgií iniciovanou výzvu k označování zboží odmítli tehdy podepsat zástupci Německa, Polska, České republiky, Bulharska, Řecka, Maďarska, Kypru a Rumunska. Jair Lapid označil tehdy tento dopis za „de facto výzvu k bojkotu Izraele, neexistuje rozdíl mezi produkty z území před Zelenou linií a za ní.

Nelze se zbavit dojmu, že výzva k tvrdšímu postoji pramení z hlubokého zklamání z výsledku izraelských březnových voleb. Americká, evropská i izraelská levice je dodnes frustrována vítězstvím izraelských konzervatistů.

Signatáří se dále domnívají, že situace na území Judeje a Samaří zůstává nadále velice napjatá kvůli „porušování mezinárodního práva, lidských práv a humánních standardů.“ Snad aby nebyli obviněni z antisemitismu, se signatáři dušují, že jim „velice záleží na bezpečnosti Izraele a mají obavu ze ztráty mezinárodní pověsti Izraele“. Bezpečnost arabských předáků na území arabské autonomie prý „plně závisí na Izraeli, Gaza je ponechána na okraji a hanebně opuštěna“. Úroveň bydlení a lidských práv na území palestinských Arabů se prý natolik snížila, že to „ohrožuje mezinárodní pověst EU.“ Signatáři se také obávají, že „události v Sýrii, Iráku, Libyi a Jemenu mohou odsunout arabsko-izraelský konflikt na vedlejší kolej a dát zapomenout na 47 let trvající okupaci a porušování mezinárodního práva“.

Dopis obsahuje apel na jednotu všech členských zemí EU, aby hlasovaly pro stát palestinských Arabů, bude-li jeho vznik záležet na hlasech v RB OSN. Sluší se dodat jména signatářů:

Bývalí ministři zahraničí Francie Hubert Védrine a Roland Dumas, bývalý nizozemský premiér Andreas van Agt, bývalý irský premiér John Bruton, bývalý francouzský premiér Michel Rocard, bývalý generální tajemník NATO Javier Solana (!) a bývalý britský velvyslanec v OSN Jeremy Greenstock.

 zdroj: UnitedwithIsrael, The Guardian, 13.5.

Autor: Karel Orlík | sobota 16.5.2015 7:36 | karma článku: 16,91 | přečteno: 425x