Odmítat požehnání moudré není

„I řekl Hospodin Abramovi…požehnám těm, kdo žehnají tobě, prokleji ty, kdo ti zlořečí. V tobě dojdou požehnání všechny národy.“ (Gen.12,1-3; Gal.3,8)

Dá se říci, že text z Gen.12,3 je základem celé novozákonní teologie rabína Saula z Tarsu, později apoštola Pavla. Na stejném textu vznikla „NadaceGenesis123“, která o sobě informuje slovy:

Genesis 123 Foundation je nezisková organizace se sídlem v USA. Naším posláním je budovat mosty mezi Židy a křesťany s Izraelem způsoby, které jsou nové, jedinečné a smysluplné. Máme různorodé vedení Židů a křesťanů sjednocené k tomuto cíli a usilujeme o vytvoření množství programů k dosažení těchto cílů. Jsme nadšeni, že můžeme hrát roli v této důležité misi, a doufáme, že se k nám připojíte a budete požehnáni.“

V hebrejském znění, v masoretském textu, zní text trochu jinak. „Požehnám těm…“ je v čísle množném, ale „prokleji toho, kdo…“ je v čísle jednotném. Český ekumenický překlad Bible zřejmě kopíroval překlady Septuaginty a Vulgaty, ve kterých jsou v obou případech plurály. Malý gramatický rozdíl, avšak s velkým teologickým významem. Záměrem Boha Izraele a Církve je požehnat co největšímu počtu národů. Pro křesťany je naplnění Božího slibu z Gen.12,3 v osobě Spasitele, Pána Ježíše Krista.

Zbavovat se vědomě Božího požehnání nepochybně moudré není. Zkusit, zda slib požehnání z Gen.12,3  platí i dnes, může každý i v naší době. Bývalý socialista a venezuelský prezident Hugo Chavez proklel Izrael a zemřel v 58 letech na rakovinu. Náhoda, Boží trest? Jen Bůh to ví. Není náhoda, že nacisté a komunisté odmítali Boží vládu a suverenitu, sami si hráli na bohy. Až na vzácnou výjimku v historii Izraele, se naprostá většina komunistických států staví na stranu nepřátel židovského státu.               

 

Autor: Karel Orlík | čtvrtek 14.10.2021 16:20 | karma článku: 6,20 | přečteno: 99x