Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neznalost, nebo antisemitismus

Na Protiproudu Petra Hájka(1) jsem našel články pisatele se jménem Karel I.Šimek. Po přečtení mám smíšené pocity. Pisatel se pustil do blízkovýchodní politiky. Ne žeby mladý člověk nemohl mít přehled o dané problematice, ale přece jen je k tomu zapotřebí znalost historie a náboženství. A to hned těch tří hlavních: judaismu, islámu i křesťanství. Nezdá se mi, že by pisatel tyto požadavky splňoval. Soudím tak z jeho slov:

„Ve skutečnosti je to právě Izrael, nevyzpytatelný jaderný hegemon v regionu, kdo vede agresivní válečnou rétoriku. Je to právě jaderná nadvláda Izraele, co vede k politické nestabilitě regionu.“
Izrael nevyhrožuje žádné zemi zničením. Jen předem upozorňuje, že nebude nečinně čekat, až íránský islámský režim splní svou hrozbu a pokusí se „vymazat Izrael z mapy.“ Je to logické a morálně oprávněné. Kdyby Izrael v červnu 1967 čekal, zda Arabové své hrozby splní a preventivně nezaútočil jako první, učili bychom se o prvních 19 letech židovského státu jako o historii, jako o nepodařeném pokusu.
Izrael nabízel mírové soužití arabským sousedům už ve své květnové Deklaraci nezávislosti v roce 1948. Žádný jiný národ na této planetě netrpěl pro svou víru tolik jako Židé. A proto si nikdo neváží života v míru jako Židé. Mají právo žít bez ostřelování svého území islámským režimem v Gaze a bez arabských teroristických útoků na civilisty. Svými arabskými sousedy byl napaden v roce 1948 a v roce 1973. Vlastnění nukleárních zbraní naopak přispívá ke stabilitě, poněvadž odrazuje útočníky od hazardu. Stabilitu v regionu naopak narušují revolty islámských bojovníků, jak to vidíme v Libyi, Egyptě a v Sýrii.
„Vnímám chaotickou teroristickou iniciativu na straně Palestinců, která přetrvává mimo jiné z důvodu frustrace z boje s nerovným soupeřem. Pokud by nastala rovnováha, byla by, obecně vzato, muslimská i židovská strana spíše motivována ke konstruktivnímu jednání a nevyhnutelně vedena k ústupkům.“
Tyto věty ukazují, že pisatel je zcela mimo realitu. Ve válkách v letech 1948, 1967 a 1973 měly arabské sousední země obrovskou vojenskou převahu. Tedy žádná rovnováha. Naopak! Vědomí převahy v lidech i zbraních podněcovalo Araby k válce. Jestliže má pisatel na mysli pouze Araby na tzv. Západním břehu, měl by zajisté pravdu. Ale to se může během několika let změnit.
Kdyby totiž vznikl opravdu suverénní stát palestinských Arabů, mohl by se nejenom vyzbrojit nejmodernějšími zbraněmi, ale mohl by také uzavírat „spojenecké“ smlouvy s nepřáteli Izraele. K čemu jinému shromažďují Hamás a Hisb´allah zbraně, ne-li proti Izraeli? Dovolit totéž v budoucnu arabské autonomii by se rovnalo obrovskému hazardu. Stačí připomenout slova Džibríla Radžúba, náměstka tajemníka Ústředního výboru Fatáhu a předsedy Olympijského výboru Palestinské správy: „„Přísahám, že pokud bychom měli jadernou zbraň, použili bychom ji hned ráno.“
„Arabové nikdy nezapomenou teroristické metody židovských oddílů při záboru země ani exodus tři čtvrtě miliónu lidí z Palestiny v době, kdy Izrael s mezinárodní podporou, ale i do jisté míry svévolně, vznikal.“
V těchto větách se zřejmě pisatel pokouší ukrýt své názory odkazem na Araby. Až na pár výjimek, Židé nepoužívali teroristické metody proti Arabům. V naprosté většině případů tomu bylo naopak. O tom je dostatek hostorických dokumentů. Někteří Židé začali používat metody teroru proti Britům, kteří zjevně odmítali splnit své povinnosti, plynoucí z mandátu OSN. Nic jiného už Židům nezbývalo.
„…je to dáno povahou jejich náboženství, které je ostatně založeno na odmítnutí Spasitele, což jej logicky staví na dokonalý a nesmiřitelný protipól křesťanství, byť se nám i mnozí zmatení křesťané snaží namluvit něco jiného.“
Tyto věty dokumentují důležitost poznání judaismu a křesťanství. Také zde pisatel selhal. Judaismus není založen na odmítnutí Spasitele, neboť rabínský judaismus vznikl v době Ezdráše, asi 400 let před křesťanstvím. Nový zákon nepopírá, že pokud jde o Mesiáše, nejsou křesťané a židé ve shodě. Křesťané učí, že „už přišel“, židé zase, že „ještě ne.“ Sám rabín z Tarsu, apoštol Pavel, byl ochoten položit svůj život za spasení Izraele, což je nejvyšší důkaz lásky. Stát na straně Izraele a šířit pravdivé informace o židovském státě není zmatenost, ale poslušnost Boží vůle.
„Svět islámu je mi osobně stejně vzdálený jako svět židovský. Nechme další vývoj na Boží Prozřetelnosti…“
Jak se mohl pustit do blízkovýchodní problematiky, když je mu židovský svět vzdálený? Co je to za křesťana, když nezná tvrzení evangelia, že „spása pochází ze židů.“ Že mu je vzdálený také svět islámu je zjevné. Jinak by nezlehčoval hrozby islámského režimu v Íránu.

 

Poznámky:

1. http://www.protiproud.cz/

Autor: Karel Orlík | neděle 12.5.2013 20:00 | karma článku: 17,47 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Karel Orlík

Odešel další mně známý bloger

Časně ráno v neděli podlehl v olomoucké nemocnici těžké nemoci známý náboženský bloger Mgr., ThLic. Karel Sýkora.

28.11.2022 v 15:45 | Karma: 20,95 | Přečteno: 790x | Diskuse| Osobní

Karel Orlík

Dvě konference pokrytců s nulovým výsledkem

Ve dnech 6. -15. července 1938 se uskutečnila konference, na kterou by svět nejraději zapomněl. Konference v Evianu byla pro židovský národ nejvýznamnější konferencí v historii.

6.7.2022 v 7:05 | Karma: 17,69 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Když si církev osvojí jazyk nepřátel Izraele

„Druhého spatřil Jan (Křtitel) Ježíše, jak jde k němu, a řekl: „Hle beránek Boží, který snímá hřích světa.“ (Bible, evangelium Janovo 1,29) „...šelma vyvstala ze země: měla dva rohy jako beránek, ale mluvila jako drak." (Zj.13,11)

5.7.2022 v 11:30 | Karma: 12,02 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

„Zachránit planetu“, nebo svůj vlastní život?

„Jaký prospěch bude mít člověk, získá.li celý svět, ale svůj život ztratí? A zač získá svůj život zpět?“ (Bible, Matouš 16, 26)

30.6.2022 v 6:54 | Karma: 15,74 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Kdo je zločinec, pan Rychetský nebo Bůh?

„Blaze člověku, jenž našel moudrost, člověku, jenž nabyl rozumnosti.“ „...Naší moudrostí je Ježíš Kristus...“ (Bible, Přísloví 3,13; I.list Korintským 1,30)

19.6.2022 v 18:27 | Karma: 20,38 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

27. června 2024

Premium Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21....

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

27. června 2024

Premium Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1081x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik