Netanjahu má „problém“, hrstka liberálních Židů z ČR s ním nesouhlasí

Jejich iniciativu odmítla Federace židovských obcí i izraelský velvyslanec. Autoři dopisu údajně chtějí vyvolat diskusi mezi českými Židy o politice izraelské vlády.

Snad mi autoři prominou, ačkoli nejsa z židovské pokrevní rodiny, že krátce vyjádřím svůj názor.

Izraelskou tématikou se intenzivně obírám téměř 55 let. Na svém blogu neustále upozorňuji na fakt, že podle mezinárodního práva, platného do roku 1945, patří celé území západně od Jordánu Izraeli. Je pochopitelné, že nepřátelé Izraele všech odstínů s tím nesouhlasí a chtěli by židovskou populaci nahradit obyvatelstvem arabským. Své nepřátelství maskují často falešnými slogany o míru a spravedlnosti. Podle jedné autorky dopisu se má stát jejich činnost jakousi obdobou americké organizace Jewish Voice for Peace (Židovský hlas pro mír). Tato organizace je dílem liberálních Židů v USA, tvořících asi 40 % židovské populace v USA. K její protiizraelské propagandě patří zejména tyto hesla:

- Židé podporují právo Palestinců na návrat;
- Izrael musí skončit s okupací Palestiny;
- Izrael musí ukončit blokádu Gazy;
- Podporujeme hnutí BDS;
- Odmítáme izraelský apartheid;

Každému, kdo se jen částečně orientuje v arabsko-židovském konfliktu, je ihned jasné, že se levicoví američtí Židé ztotožňují s plánem Arabů na zničení Státu Izrael. Liberální Židé v ČR, autoři dopisu, vyzvali vládu Izraele k okamžitému zabránění masakrům na izraelsko-palestinských hranicích, k zastavení výstavby osad na palestinských územích a k motivování stávajících osadníků k návratu na území Izraele“.

Za touto iniciativou stojí údajně více než čtyřicet osobností z českého veřejného života. Nepochybuji, že mezi ně patří i bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, přítel palestinských Arabů v ČR. Mezi jeho moudra patří například věty z psaného projevu z 11. ledna 2018, kterým pozdravil demonstrující palestinské Araby v Praze:

- Politika izraelských jestřábů připomíná jihoafrický apartheid;
- Jsem proti okupaci Palestiny;
- Jsem pro dvoustátní řešení;
- Nechápu, proč bychom měli nabízet nadstandardní vztah Izraeli;

Jako křesťan chápu, že pan Kavan nechápe. Izrael vznikl jako společné dílo všech sionistů, jak věřících, tak i nevěřících. Nechápu, proč mnozí nevěřící Židé v Izraeli nechápou horlivost zakladatelů židovských komunit na území Judeje a Samaří a raději by přenechali své historické území Arabům. Pravděpodobně se opakuje bratrský konflikt Abela s Kainem. Lidská společnost je od bratrovraždy rozdělena na věřící a nevěřící.

Autor: Karel Orlík | pondělí 18.6.2018 6:56 | karma článku: 28,07 | přečteno: 735x