Lže pan Tureček, nebo se mýlí?

Starší čtenáři si jistě pamatují zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka jako dopisovatele Rudého práva. Už tehdy psal v protiizraelském duchu. Dodnes v tom pokračuje a šíří protiizraelskou propagandu v rozhlase. Poslouchal jsem jeho příspěvek v radiožurnálu 21.11.2012 v 10:51 o „Novinářích v Izraeli, kteří jsou terčem propagandistické války.“ Tehdy tento zkušený novinář v pořadu řekl: „Po II. světové válce v letech 1947-48 Západ schválil „uměle vytvoření umělého státu.“

Pan Tureček žije v Izraeli už 5 let. Proto musím jeho větu označit za  l e ž! Mohl a měl si obstarat historická fakta. Jako levicový, proarabský novinář vědomě překroutil pravdu. Jako uměle vytvořený stát se dá označit pouze ten stát, který by vznikl z dnešní arabské autonomie. Proč? Nechme hovořit fakta. Židé měli své království s hlavním městem Jeruzalémem před 3000 lety. Existovalo na území dnešního státu Izrael včetně arabské autonomie. Judeu přejmenoval na Palestinu až římský císař ve 2. století našeho letopočtu.

Arabové se dostali do Palestiny s muslimskou okupační armádou v 7. století. Jejich přímá vláda v Palestině trvala okolo 400 let. Základní kámen k dnešnímu státu Izrael položil britský ministr zahraničí Balfour tzv. Balfourovou deklarací z roku 1917. V ní britská vláda vyslovila souhlas s vytvořením židovské vlasti v Palestině na historickém území židovského národa. V roce 1920 se na poválečné konferenci v San Remo vítězné mocnosti dohodly, že budou vytvoření židovského státu podporovat. Jejich rozhodnutí „právně posvětila“ Liga národů v roce 1922, předchůdkyně dnešní OSN. To je rodný list státu Izrael. Velká Británie pak byla Ligou národů pověřena, aby vytvoření židovského státu pomáhala realizovat.

Rozhodnutí ze San Rema spolu se schválením Ligy národů ještě potvrdila do třetice britsko-americká dohoda o Palestině z roku 1925. Rezoluce OSN z 29.11.1947 o rozdělení Palestiny na stát židovský a arabský byla jen právně nezávazným doporučením coby východisko z nouze. Arabové nikdy nesouhlasili s vytvořením židovského státu, hlasovali proti rezoluci č.181 z 29.11.1947 a později ji dokonce označili za „nulitní“, za neplatnou. Dnes se této rezoluce dovolávají. Proč? Pochopili, že vojensky nemohou židovský stát zničit.

Pan Tureček si ve své protiizraelské propagandě plete fakta. Umělé, „banánové“ státy jsou třeba Bosna, Kosovo a zcela určitě by jím byla i arabská autonomie. Všechny jsou udržovány při své existenci jen díky mezinárodní finanční pomoci. Bez ní by se rozpadly. Jsou spíše mezinárodním protektorátem, nežli samostatnými, životaschopnými státy. Naprotitomu patří stát Izrael k naprosté světové špičce. V mnoha oblastech hraje první housle a není závislý na cizí pomoci. Naopak pomáhá mnoha cizím zemím ke zlepšení životních podmínek. Takže pane Turečku, neklamte posluchače!

Autor: Karel Orlík | sobota 8.12.2012 12:50 | karma článku: 28,47 | přečteno: 1528x