Klame páter Halík katolické čtenáře záměrně?

Při čtení Halíkova článku v Katolickém týdeníku se člověk nestačí divit, kam až může zajít marná touha religionisty Halíka „lakovat islám na růžovo.“ Že by neznal slova evangelia „po ovoci je poznáte.“

Při čtení Halíkova článku v Katolickém týdeníku se člověk nestačí divit, kam až může zajít marná touha religionisty Halíka „lakovat islám na růžovo.“ Že by neznal slova evangelia „po ovoci je poznáte.“ Katolický kněz se snaží, spolu s arabisty a všemi, kdo se psaním o islámu živí, rozlišovat mezi islámem a islamismem. Je v tom rozdíl? Politici nám říkají, že ano. Islám je údajně „mírumilovné náboženství“, zatímco islamismus je prý nepěkné zneužití islámu pro politické účely. Výstražným příkladem takového zneužití má být tzv. Islámský stát (IS).

Ideologií bestiálních zabijáků IS je podle expertů wahhábismus. Jeho školní učebnice a osnovy jsou z 95% identické s učebnicemi a osnovami v Saúdské Arábii. Provozuje tedy islamismus i Saúdská Arábie?

V „proislámské reklamě“ pan Halík napsal, že v koránu je něco krásného a moudrého, škoda jen, že neuvedl některá moudra. A naopak, v Bibli možná najdeme i horší věty než v koránu, například příkaz ke genocidě nepřátelských kmenů. Jenže pan Halík opomněl dodat, že ty nepřátelské kmeny obětovaly při svých náboženských zvyklostech malé děti. Proto ten Boží hněv a trest byly namístě. A pan Halík jde ještě dál.

Máme-li s muslimy „stejného Boha“? Kdo na tuto otázku odpoví negativně, prokazuje nejen elementární neznalosti dějin kultury a náboženství, ale také naprostou neznalost křesťanského vyznání.

Přestože nemám tolik znalostí z dějin kultury a náboženství jako religionista Halík, Bibli znám za 60 let čtení a studia poměrně slušně. Proto musím na Halíkovou sugestivní otázku odpovědět rozhodným NE! Bůh Bible není Bohem islámu! Dokazuje to nejen slovní negace základních křesťanských článků víry v koránu, ale i muslimská praxe v zabíjení židů a křesťanů od vzniku islámu až dodnes.

Nakonec se pan Halík dopustil až vulgární demagogie. Na podporu své sugestivní otázky čtenářům připomněl z dokumentu Nostra Aetate (= v naší době) výrok papeže Řehoře VII. ze 7. století, že „věříme a vyznáváme jediného Boha, třebaže různými způsoby“. V čem tkví ona demagogie? J e d i n ý  není totéž co s t e j n ý!

Jakub napsal ve své epištole: „Ty věříš, že je jeden Bůh. To je správné. I démoni tomu věří, ale hrozí se toho.“ (2,19) Mají tedy křesťané stejného Boha, tzn. svou nejvyšší autoritu jako démoni? Démoni mají za svou nejvyšší autoritu ďábla (Mat. 25, 41) To všechno by měl kněz Halík vědět a přestat rozšiřovat mezi křesťany pochybnou reklamu na islám.

(zdroj: http://www.katyd.cz/clanky/prilohy/perspektivy/mame-s-muslimy-stejneho-boha.html)

Autor: Karel Orlík | sobota 9.1.2016 17:09 | karma článku: 36,19 | přečteno: 1222x