Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Gaza vězení?

Gazu lze nepochybně označit jako „hlavní město“ nepřátel státu Izrael. Na rozdíl od sekulárního Fatáhu, který plánuje konec Izraele po etapách, chtěl by islámský Hamás ukončit existenci Izraele okamžitě. Proto je Hamás ve válce proti Izraeli v přední linii a pomyslnou údernou pěstí antisemitů všech odstínů, kteří projevují o obyvatele Gazy dojemnou péči. Spojuje je nenávist k Izraeli.

Organizátoři současné provokativní plavby do Gazy odkryli karty ještě před vyplutím. Zúčastnili se v Istanbulu spolu s islámskými radikály ceremonie, na které byli přítomni přední teroristé, vůdce Muslimského bratrstva v Jordánsku Hamam Said a Mahmad Tzoalha a Sahar Albirawi z Hamásu, operující dnes z Velké Británie (!). Protiizraelské projevy byly odměněny potleskem. Izrael byl přirovnán k Hitlerovi, „stavějící dnes koncentráky v Palestině.“ Že účastníkům provokativní plavby nejde o „lidská práva“, ale o podporu teroristů z Hamásu, svědčí fakt, že odmítli předat Hamásu dopis od rodičů uneseného vojína Gilada Šalita.
S režimem Hamásu je Izrael ve válečném konfliktu. Proto je kontrola dopravy do Gazy v životním zájmu Izraele. Hamás se totiž snaží propašovat na své území co nejvíce zbraní v souladu se svým programem o ukončení státu Izrael. Zabránit zmíněnému dovozu zbraní je nejen právo, ale i povinnost izraelské vlády. Je to také v souladu s Mezinárodním právem a nikdo nemá právo takovou blokádu narušovat.
To ví všichni, kdo se snaží podporovat Hamás. Všechny lodě, směřující do Gazy se musí podřídit izraelské kontrole a v případě odmítnutí musí nést důsledky. Součástí izraelské blokády Gazy jsou rovněž stavební materiály, umožňující Hamásu budovat bunkry, takže potřebné materiály jsou pečlivě kontrolovány. Podobnou blokádu v minulosti uvalily Spojené státy na Sýrii a Libanon, aby zabránily teroristickým útokům a přinutily tyto země ukončit podporu teroristům.
Pokřiky stoupenců Hamásu o „humanitární katastrofě“ nebo „největším vězení“ patří do kategorie protiizraelské propagandy. Za posledních 18 měsíců dorazila do Gazy pomoc v rozsahu milionu tun, téměř tuna pro každého muže, každou ženu i každé dítě. Pomoc civilnímu obyvatelstvu pozorně sleduje Nejvyšší soud v Izraeli, který potvrdil, že izraelská vláda neporušuje základní lidská práva. Stojí za zmínku, že před islámskými radikály z Hamásu se brání i Egypt, který také uzavřel svou hranici s Gazou.
Všechny základní potraviny, léky i ošacení proudí do Gazy izraelskými hraničními přechody pravidelně. Týdně se tam doveze masa, pšenice drůbeže, ryb, cukru, ovoce, zeleniny, mléka, mléčných výrobků, sušeného mléka, dětské výživy na 15 000 tun. To vše se děje pod dohledem OSN a Červeného kříže šest dní v týdnu. Obrázky v místním tisku ukazují v Gaze obchody plné potravin.
Žádnému obyvateli Gazy není odepřena lékařská péče v Izraeli. Pro převoz pacientů vytvořil Izrael zvláštní koridor a péči zajišťují izraelští a jordánští lékaři. Vše závisí na tom, zda Hamás dotyčným pacientům povolí léčení v Izraeli. V roce 2009 to bylo povoleno 10 544 pacientům. Na jejich léčbu vyčleňuje organizace The Hadassa Medical v Jeruzalémě ročně 3 miliony dolarů a jen v 2009 bylo posláno do Gazy 4 883 tun léků a lékařského vybavení.
70% elektrické energie pro Gazu pochází z izraelské sítě, část dodává Egypt a zbytek se vyrobí v Gaze. Z Gazy se vyváží do Egypta, Izraele a arabské samosprávy hlavně řezané květiny a citrusové plody. Průměrná délka života obyvatel Gazy je 73,86, což je více než v Bulharsku, Estonsku, Malajsii nebo Jamajce. Dětská úmrtnost činí 17,71 na 1000 obyvatel a je nižší než v Číně, Jordánsku, Libanonu i Thajsku.
Asi 20% občanů vlastní počítač, což je víc než v Portugalsku, Brazílii, Saúdské Arábii nebo Rusku. Telefon má 81% domácností.
zdroj: Izraelské ministerstvo zahraničí

Autor: Karel Orlík | sobota 5.6.2010 8:05 | karma článku: 24,47 | přečteno: 1189x
  • Další články autora

Karel Orlík

Betlémská událost – jeden z mimořádných zázraků v dějinách

Po mimořádném zpomalení zemského oběhu okolo slunce (Jozue 10, 12-14) a uzdravení slepého od narození (evangelium Janovo 9,32) je narození Pána Ježíše židovské panně Miriam třetím mimořádným činem suverénního Boha v dějinách.

14.12.2020 v 6:15 | Karma: 11,78 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Mohou se z Židů stát antisemité? Z těch bláznivých ano!

Jakkoli se to jeví jako paradox, protimluv, v reálném životě k tomu, žel, dochází. Někteří potomci z židovských rodin v Americe fandí více nepřátelům židovského státu Izrael, než svým soukmenovcům.

11.12.2020 v 13:56 | Karma: 17,98 | Přečteno: 328x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Předvánoční perlička redaktorů iDnes

V nedělním (29. 11.) vydání iDnes zprávy napsali páni redaktoři k jednomu obrázku komický popis: „Izraelem okupovaný Západní břeh Jordánu, kde leží Betlém...“

1.12.2020 v 9:20 | Karma: 33,50 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Je Barack Husajn Obama jen neinformovaný, nebo promyšleně prolhaný?

Nejeden politik si po skončení svého funkčního období vylepšuje rodinný rozpočet psaním knih. Ani Obama není jiný. Spolu s manželkou také píšou knihy. Nic proti tomu, ale lhát by Obama neměl.

28.11.2020 v 6:00 | Karma: 39,99 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Společnost

Karel Orlík

Nenávist amerických levičáků k Trumpovi nezná míru

Donald Trump si často stěžoval na neobjektivní informace, které o něm šíří CNN (Cable News Network), americká televizní společnost založena v roce 1980.

16.11.2020 v 13:20 | Karma: 32,72 | Přečteno: 799x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik