Izraelci pomohli německé policii vypátrat zloděje z muzea v Drážďanech

Když se do klenotnice v centru Drážďan v noci na 25. listopadu 2020 vloupali dva zloději a odnesli si 3 vystavené sady diamantových šperků, hovořila šéfka muzea o nevyčíslitelné ztrátě. 

Diamantové sety nechal údajně vyrobit v 18. století saský vládce August II. a pro Sasko to bylo něco jako světové kulturní dědictví. Nikde jinde takovou sbírku klenotů v této podobě, kvalitě a množství údajně nemají.

 

Když odešel šéf Šin Bet Jakov Perry do důchodu, vrátil se k profesi, ve které pracoval většinu svého života: shromažďování zpravodajských informací. Dnes šéfuje firmě CGI Group, která byla založena v roce 1989, zabývá se shromažďováním zpravodajských informací, výzkumem a strategickým obchodním plánováním. Společnost zaměstnává bývalé vyšší členy Mossadu a Šin Bet, izraelské Všeobecné bezpečnostní služby zaměřené na vnitřní bezpečnost Izraele a plnící kontrarozvědné úkoly.

 

Právě tuto izraelskou firmu si najala právnická firma, zastupující správní radu muzea. Perryho lidé zjistili, že pachatelé krádeže měli komplice mezi zaměstnanci muzea (člen ochranky muzea byl před krádeží v kontaktu s jedním z pachatelů). Na černém trhu podsvětí zachytili nabídku prodeje dvou ukradených klenotů za 25 milionů dolarů. Informace předali německé policii, která pak zatkla v berlínské čtvrti Neukölln několik členů známého arabského gangu (Remmo Clanu).

 

Tento zločinecký gang už byl proslaven neobvyklou loupeží v berlínském Bodeho muzeu středověkého, byzantského a renesančního, zejména sochařského umění v Berlíně. Izraelští experti tím pomohli zachovat „čest“ nejen německé policii, ale možná i zachránit některé ukradené vzácné klenoty.   

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Orlík | úterý 22.12.2020 6:15 | karma článku: 33,74 | přečteno: 966x