Hans Küng – katolický hrdina dneška

V úterý 6. dubna zemřel ve věku 93 let švýcarský teolog Hans Küng ve svém domě v německém Tübingen. Narodil se v roce 1928 v Sursee, v kantonu Lucern.  

Na kněze byl vysvěcen v roce 1954. V roce 1960 byl jmenován řádným profesorem na Fakultě katolické teologie na univerzitě v Tübingen. Jako poradce byl přítomen na Druhém vatikánském koncilu (1962-65), který, mimo jiné, zakázal přisuzovat „kolektivní vinu za smrt Ježíše Krista všem Židům“.  

Hans Küng kritizoval neoprávněnou moc papežů, vedoucí v církvi až k diktatuře, a požadoval reformu římské kurie, celé papežské administrativní a soudní instituci. Švýcarský teolog měl rovněž rozdílné názory na celibát, kněžství žen, antikoncepci nebo eutanazii. Kvůli jeho kritice katolického dogmatu o papežské neomylnosti, vyhlášeného teprve v 19. století, ho papež Jan Pavel II. v roce 1979 „potrestal“ odejmutím oprávnění vyučovat katolickou teologii.

V roce 1995 založil Nadaci Weltethos v přesvědčení, že „bez náboženského míru nelze dosáhnout míru ve světě“. V roce 1999 napsal rozsáhlou studii o judaismu na 900 stranách, Das Judentum: Die religiöse Situation der Zeit. V posledních letech ze zdravotních důvodů zredukoval svou veřejnou činnost a kvůli Parkinsonově nemoci se stáhl do soukromí. Dožil se vysokého věku, protože máme 21. století. Také mohl skončit jako Savonarola, Jan Hus, Jeroným Pražský…  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Orlík | pátek 16.4.2021 13:00 | karma článku: 10,70 | přečteno: 193x