Gantz spolu s arabsko-levicovou koalicí kopíruje metodu amerických Demokratů

Jak známo, poražení Demokraté rozpoutali proti vítěznému Trumpovi neúspěšný „hon na čarodějnice“, jak to Donald Trump označil.

Předseda Strany Kahol Lavan (Modrá-Bílá) Benny Gantz ve volebním klání s Netanjahuem prohrál, ale nechce se, stejně jako američtí Demokraté, s prohrou smířit. V zoufalé snaze zabránit Netanjahuovi vládnout se připojil k návrhu arabsko-levicové koalici přijmout v Knessetu zákon, který by neumožnil obžalovanému premiérovi sestavit novou vládu.

Arabsko-levicovou koalici před izraelskými volbami vytvořily sjednocené arabské strany, Strana práce, Meretz („razance“) a Gešer („most“). Stranu Meretz vede Nitzan Horowitz, jediný člen Knessetu, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci. Ukázkou jeho „moudrosti“ je přirovnání premiéra Netanjahua k tureckému diktátorovi Erdoganovi.

„Samozřejmě, když neuspějeme s návrhem v Knessetu, akceptujeme rozhodnutí voličů“, prohlásil Gantz.

Premiér k tomu uvedl: „Gantz prohrál a teď se snaží ukrást výsledky voleb.“

Ministr obrany Naftali Bennett napsal na twitteru: „Je to nedemokratický krok a plivnutí do tváře polovině národa.“

Předseda strany Šas Arjeh Deri řekl, že „takový zákon bude ostudou a naruší pravidla politické hry“. Obvinil Gantze, že „byl ochoten obětovat výhody země a jednoty národa na oltáři osobní nenávisti vůči Netanjahuovi.“

Ministryně kultury Miri Regevová zase obvinila Gantze z „pokusu o puč.“

Autor: Karel Orlík | čtvrtek 5.3.2020 6:01 | karma článku: 15,75 | přečteno: 259x