Církev na Ukrajině mlčí?

V nacistickém Německu se velká část křesťanů přidala k nacistické ideologii. Ti, kteří s nacistickou ideologií vyslovili nesouhlas, byli většinou zavražděni.

14.2.2022 vyzvali katoličtí biskupové v Čechách a na Moravě k modlitbám za mír nejen žijící věřící, ale také 7 zesnulých křesťanů k přímluvným modlitbám u Boha.

Představitelé náboženských komunit působících v České republice vyzvali 28.2.2022 duchovní v Rusku, aby využili svého vlivu a zasadili se o okamžité zastavení války a dalšího prolévání krve na Ukrajině.

Pravoslavná Církev v ČR vyzvala věřící 1.3.2022 k půstu a k modlitbám.

Moskevský vrchní rabín Pinchas Goldschmidt uvedl: „Modlíme se za mír.“

Ukrajinský vrchní rabín Jonathan Markovič odjel s rodinou do Budapešti.

Možná jsem to přehlédl, ale zatím jsem nezjistil, jaký je postoj Církve na Ukrajině k ruské invazi. Jediným veřejným představitelem, který je v současnosti mluvčím Ukrajiny, je její prezident. O jeho odvaze nikdo nepochybuje. Pochází z židovské rodiny, z níž někteří zahynuli v koncentráku. Na návštěvě v Izraeli navštívil i „Zeď nářku“. Přesto mi u něho něco zásadního chybí.

Opakuji znovu, možná mi něco uniklo i z jeho proslovu, ale ani jednou jsem neslyšel, že by se obrátil o pomoc k Bohu. Navzdory tomu, že Ukrajině reálně hrozí zánik. Obávám se, že bez Boží pomoci možná už nebude žádná „sláva Ukrajině“. Všichni křesťané znají modlitbu „Otče náš“ a její slova „Tvé je království i moc i Sláva…“. Jedním z reformačních hesel bylo: „Soli Deo Gloria“, jedině Bohu patří sláva!   

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Orlík | čtvrtek 3.3.2022 7:35 | karma článku: 11,41 | přečteno: 371x