Bývalý mluvčí Knessetu se zřekl židovské národnosti. Dobře udělal!

Řím.9,4: „Izraelcům patří synovství i sláva i smlouvy s Bohem, jim je svěřena Tóra i bohoslužba i zaslíbení. Jejich jsou praotcové, z nich rodem pochází Kristus.“ 

Avraham Burg je synem rabína Josefa Burga z Drážďan. Byl členem izraelské Strany práce, byl mluvčím Knessetu, předsedou Židovské agentury a od 12.6.-1.8.2000 prozatímním izraelským prezidentem. Vykonávat v životě takové vysoké funkce se z Izraelců podaří málokomu. Byl také žákem slovutného rabína Ješajahu Leibowitze.

Žel, Burg se po celou politickou činnost ztotožňoval spíše s nepřáteli židovského státu. V roce 2007 napsal knihu Porážka Hitlera, v níž uvedl, že izraelská společnost je v důsledku holocaustu fašistická a násilná. Navzdory rostoucímu evropskému antisemitismu vyzýval Židy v Evropě, aby neodcházeli do Izraele.

Nedávno se Burg rozhodl požádat soud, aby mu byla zrušena židovská národnost. Z morálních důvodů nechce „patřit k velkopanské skupině“. Ve svém rozhodnutí odkazoval na přijatý zákon z roku 2018, který definuje Izrael jako „národní domov židovského národa“ a jiným menšinám nedává stejná práva.

Jeho politika se podobala „moudrosti“ prominentních britských Židů, kteří ve své nemoudrosti urputně kritizovali Balfourovou deklaraci, nazývajíc ji „antisemitskou“. Domnívám se, že Avraham Burg tím jen završil svou levicovou kariéru a prokázal, že není hoden duchovního dědictví praotců Abrahama, Izáka a Jákoba.      

Autor: Karel Orlík | úterý 26.1.2021 17:00 | karma článku: 18,36 | přečteno: 531x