Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká blízkovýchodní nestabilita

Stejně jako v Evropě devatenáctého století, ze které v podobné situaci odešlo především do Ameriky a Austrálie několik milionů lidí, i v případě Blízkého Východu jde o shodný jev a počty migrantů jsou vlastně relativně malé.

Pokud vám bude připadat následující výňatek z knihy mladého sociologa Karla Černého /Velká blízkovýchodní nestabilita, Nakladatelství Lidové noviny 2017/  těžce stravitelný, pak vězte, že zbytek knihy se nedá číst už vůbec, ježto se jedná o vědeckou práci doplněnou grafy a mnohočetnými citacemi. Přesto už jen úryvek z úvodu vysvětluje mnohé.

„Blízkovýchodní modernizace je v postkoloniálním období charakteristická:

1) Velmi vysokým tempem socio-demografické modernizace; razantní demografickou revolucí provázenou početním růstem populací a růstem podílu mladých generací v celkové populaci; urbanizací; mezigeneračním růstem vzdělanosti a expanzí médií a dalších komunikačních prostředků.

2) Tyto rychlé změny jsou provázeny pomalejším, nestabilním a zaostávajícím tempem modernizace ekonomické; externími vlivy rozkolísaným a jednostrannou závislostí na přírodních surovinách deformovaným hospodářským růstem; pomalou diverzifikací ekonomických sektorů; nedostatečně se rozvíjejícím trhem práce a z toho plynoucí absencí mobilitních příležitostí.

3) Velmi pomalou, absentující až regresivní modernizací politickou; erozí schopnosti blízkovýchodních států a jejich institucí efektivně vládnout, prosazovat vlastní zákony a plnit základní státní funkce na svém teritoriu, a to včetně vymáhání monopolu státu na násilí; dále absencí demokratizace a ústavně-liberálních principů znemožňující kooptovat do politických systémů většinu stále modernějších populací.

Výsledkem kolize rozdílného a vzájemně nesynchronizovaného tempa vývoje v těchto třech základních dimenzích sociální změny je region s vysoce početnými a relativně moderními společnostmi žijícími v rigidních a nefunkčních státech ovládaných po desetiletí stále týmiž archaickými monarchiemi či vojenskými republikánskými diktaturami, neschopnými nalézt dostatek životních šancí v deformovaných rentiérských ekonomikách, které nedokážou generovat dostatečné množství odpovídajících pracovních příležitostí a rovnoměrně rozdělovat národní bohatství v celé společnosti. Jinými slovy, Blízký východ je regionem plným moderních, (velkoměstských, vzdělaných, mediálně informovaných a převážně mladých lidí s vysokými konzumními, kariérními, profesními, občanskými a politickými aspiracemi. Avšak uzavřené a rigidní ekonomické politické systémy nejsou schopny uspokojit rostoucí poptávku po vzestupné sociální mobilitě a životní seberealizaci stále modernějších mas, a tedy stále modernější populace kooptovat do ekonomického a politického systému. Moderní společnosti jsou tedy vylučované z participace na ekonomických a politických systémech stojí mimo tyto systémy. To generuje blízkovýchodní nestabilitu.“

Autor je toho názoru, že stejně jako v Evropě devatenáctého století, ze které v podobné situaci odešlo především do Ameriky a Austrálie několik milionů lidí, i v případě Blízkého Východu jde o shodný jev a počty migrantů jsou vlastně (prozatím) relativně malé. Abych ale neskončil tak pesimisticky, autor zároveň tvrdí, že tyto populační exploze s příchodem industrializace poměrně velmi rychle oslabují. Jen nevím, zda se na to dívá z pohledu dějin nebo našeho krátkého lidského života. 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 19.2.2018 7:00 | karma článku: 7,51 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Může "americká" výchova za násilné útoky?

Obávám se, že dítě této ženy nebude připraveno a nebude se umět vyrovnat s nepřízní osudu. Při prvním střetu se sesype, skončí na antidepresívech, bude ubližovat sobě, nebo se rozhodne ublížit jiným se zbraní v ruce.

22.1.2024 v 7:00 | Karma: 24,55 | Přečteno: 749x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Zase se kádruje, zase se uzavírají závazky

Řežeme si s nadšeným výrazem ve tváři větev, na které sedíme a jsme hrdí na to, že jsme součástí něčeho velkého, co zachrání naši planetu.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 35,19 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Panu premiérovi stačí "omluva"

Situace se aktuálně opakuje s dalším ministrem, který nejpozději od čtyř hodin věděl, že se na FFUK střílí, a přesto dokázal mejdan nezrušit a plesat až do půl čtvrté ráno.

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 32,95 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Otevřený dopis šéfredaktorovi zpravodajství České televize

Vrcholem všeho je tzv. "Máňa" To je místní obyvatelka, zahrádkářka, prodavačka v obchodě, číšník, nebo kdokoli, kdo se vyjádří v reportáži k události. Nepochopitelné, protože jejich názor nikoho nezajímá. To je bulvár!

8.1.2024 v 7:00 | Karma: 45,57 | Přečteno: 9343x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Pavilon pro lední medvědy za miliardu?

Mám pocit, že jde jen o to, aby si pražská ZOO udržela místo v první desítce světových zoologických zahrad a jejím představitelům je jedno, že se někteří jejich spoluobčané sotva uživí.

1.1.2024 v 7:00 | Karma: 36,03 | Přečteno: 4073x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik