Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Populismus - definice a důsledky

Jsem přesvědčen, že populista vlastně nemá skutečné politické ideály, prostě si zvolí tu stranu, které bude snadné se zmocnit. Pokud by v té době nebyla žádná „volná“ jiná strana, tak si ji založí. Lépe, než strana vypadá "hnutí".

Podíval jsem se do Wikipedie na definici a našel jsem tam krom jiného:

Populisté tvrdí, že zvolené elity (strany) nereprezentují lid a sledují jen své vlastní zájmy. Využívají tedy antistranického sentimentu, který se objevuje ve společnosti zklamané z politiky. Populistické strany poté samy sebe stylizují do role nestranické, téměř nepolitické a neelitní organizace, která má za cíl odstranit vládnoucí elity a začít reprezentovat zájmy lidu. Populisté tak nekritizují demokracii jako takovou, ale pouze stávající vládnoucí elitu a stranický systém. I proto populistické strany často zdůrazňují a prosazují prvky přímé demokracie.

Já bych k tomu dodal, že typická je také absence konkrétního programu, která je nahrazena tím, že se lidu dává to, po čem touží a říká to, co chce slyšet. Například kancléřka Merkelová je proslulá tím, že krade svým politickým oponentům témata. Naprosto nedbá na svůj vlastní stranický program (v jejím případě lidovecký) a klidně uchopí populární téma například z programu socialistů a začne je hlásat, jako své vlastní. Časté je také chování, které určují včerejší průzkumy veřejného mínění. A to nemusíme chodit až do Ameriky, o to se přeci pokoušel už Jiří Paroubek.

Jde jen o to, kam až je takový populista ochoten zajít. Extrémním příkladem budiž Adolf, který nabídl Němcům po prohrané první válce a potupném Versaillském míru, nový důvod k hrdosti, totiž nadřazenost germánské rasy, v době hospodářské krize a enormní inflace práci, ochranu před šířící se bolševickou revolucí a nakonec označil i ty, kteří za všechno to jejich neštěstí mohou - Židy. Jak to dopadlo, víme.

Dále mi chybí v definici fakt, že populista používá politiku a voliče pouze jako výtah k moci a uspokojení svých vlastních mocenských ambicí. Jsem přesvědčen o tom, že populista vlastně nemá skutečné ideály, prostě si zvolí tu stranu, které bude snadné se zmocnit. Pokud by v té době nebyla žádná „volná“ jiná strana, tak si ji založí.

Zmíněná nespokojenost s dosavadními stranickými elitami je celosvětová. Tradiční systémy dvou stran v Británii a USA dostávají trhliny, o Evropě ani nemluvě. Čím to je? Domnívám se, že tradiční strany a hlavně jejich představitelé postupně porušili všechna pravidla a svou bezbřehou hamižností a bezcharakterností voliče naštvaly.

Prvky přímé demokracie vypadají velmi lákavě, však je možné se ohánět Švýcarskem. Problém je v tom, že nejsme jako Švýcaři, kteří jsou schopni si dobrovolně odhlasovat neprodloužení zákonem stanovené dovolené, protože by to snižovalo konkurenceschopnost jejich výrobků. Jak by to dopadlo u nás, jsme mohli vidět při přímé volbě prezidenta. V ČR se tématu přímé volby chopil cizinec, který vykřikoval Čechy Čechům. Je to úsměvné? Nikoli, je to nebezpečné!

V definici je napsáno, že populisté demokracii (otevřeně) nekritizují, ale ve svém důsledku to není nic jiného - rozkládají ji a přinášejí místo ní diktaturu. Veřejně říkají, že to bude diktatura lidu, ale ve skutečnosti je tomu jinak. Pravdu se dozvíme teprve, když už je pozdě.

Jsme jako ta žába v nádobě, které začali ohřívat vodu. Zprvu si libovala, jak je to příjemné a když už byla voda příliš horká, nedokázala vyskočit. Nepoznala okamžik, kdy měla vyskočit a pak už byla příliš omámená a otupělá, že se nakonec uvařila. Poznáme ten okamžik my?

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 19.6.2017 7:00 | karma článku: 22,57 | přečteno: 1482x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Na počátku stvořil Bůh nebesa a zemi...

v roce 1900 už polovina veškeré primární energie pocházela z moderních zdrojů: z uhlí a částečně z ropy. Objevily se první motory s vnitřním spalováním, ale ještě v roce 1950 byla fosilní paliva zdrojem téměř tří čtvrtin energie.

27.12.2023 v 7:00 | Karma: 7,91 | Přečteno: 222x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Proč bylo potřeba napadnout PPP

Za předpokladu, že je celý projekt včetně smlouvy řádně připraven a zkalkulován, měla by cena stavby být teoreticky jen o něco málo vyšší než stejný projekt stavěný státem, ale v praxi tomu tak není.

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 15,61 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Jak jsem potkal Václava Klause

Jeho ekonomické názory má stále smysl číst a přemýšlet o nich. Má v mnohém pravdu, ale jeho názory zahraničně politické jsou pro mě nepochopitelné a zcela neakceptovatelné.

11.12.2023 v 7:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 537x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Vlastní branka ODS

Jistě se shodneme na tom, že uklízečka, která zapomněla zavřít okno a z laboratoře ulétl nakažený netopýr, č. 19 takovou černou labuť způsobila. Okolnost nepředpověditelná a naprosto zásadní, která negativně ovlivnila celý svět.

4.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Odbory nebo teroristická organizace?

Dalo by se říci, že už není zač bojovat a že tedy odbory ztratily až na výjimky svůj raison d'etre. To se ovšem nelíbí dobře placeným bossům, kteří už dáno vyměnili montérky za více či méně dobře padnoucí obleky.

29.11.2023 v 7:30 | Karma: 17,82 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,23
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik