Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Párky, RPSN a letenky

Stát by měl nejspíše prostřednictvím centrální banky pravidelně uveřejňovat maximální přípustnou výši RPSN. Nad touto hranicí by se půjčky již považovaly za lichvu a tudíž za trestný čin.

Už jsem o tom psal před nějakým časem. Předpisy EU říkají co a jak velkým písmem má být uvedeno na potravinách. Po čem otečeme, po čem splaskneme, po čem zemřeme, a tak. Jsou tam údaje, které nás mají varovat, ale zároveň také informace, které nás naopak mohou ke koupi navnadit. Mám na mysli na příklad obsah masa u párků. Nechápu, proč toto číslo není také na přední straně a co největší. Když zákazník bloudí očima po regále a vybírá si v nabídce párků, měl by před očima například 88% a věděl by, že sice nebudou nejlevnější, ale pravděpodobně nejkvalitnější. Kdybych já vyráběl párky, bylo by to číslo přes celou přední stranu. Ale nevyrábím.

Jiná situace je u půjček. Tam sice předpis říká, že ten, kdo je nabízí musí uvést sazbu RPSN, což je pravdivý a kompletní údaj o tom, kolik vlastně bude dlužník opravdu platit, ale je otázkou, zda o tom zájemci vědí, zda tomu rozumí a zda je to pro ně v situaci, kterou pokládají za jinak neřešitelnou, vůbec údaj zajímavý. Pravděpodobně si vůbec neuvědomují do jakého chomoutu hlavu strkají. Já osobně jsem toho názoru, že by měl stát nejspíše prostřednictvím centrální banky pravidelně uveřejňovat maximální přípustnou výši RPSN. Nad touto hranicí by se půjčky již považovaly za lichvu a tudíž za trestný čin.

Letěl jsem nedávno několikrát letadlem. Ano, byly to tzv. levné letenky a tudíž jsem počítal s tím, že nedostanu ani napít, ani najíst a budu si muset připlatit za jiné, než kabinové zavazadlo. Při kupování letenky na internetu mi byla nabídnuta možnost koupit si sedadlo u nouzového východu, kde je podstatně více místa pro nohy. Vzhledem k tomu, že se jednalo o krátké lety, usoudil jsem, že to není nutné, ač měřím 187 cm.

Tahle úspora se mi šeredně vymstila. Krátké lety staly se velmi dlouhými, protože se té letecké společnosti podařilo do A320 nacpat 31 řad a tudíž vzdálenost mezi opěradlem mého sedadla a opěradlem sedadla přede mnou byl menší nebo rovná délce mé stehenní kosti a obou kloubů. Obzvláštní muka mi způsobovaly šrouby, které byly na sedadle přede mnou umístěny tak, že se celou dobu dotýkaly mých kolen. Laskavý čtenář by mohl namítnout, že jsem byl za svou lakotu po zásluze potrestán, ale já si dovolím nesouhlasit. Neměl jsem totiž pro své rozhodnutí k dispozici informaci o tom, jaký rozměr mají ta sedadla bez příplatku. Kdybych ji měl, neváhal bych ani na chvilku a připlatil si. 

Nabízí se tedy paralela s párkem a RPSN. Neměli bychom my, klienti leteckých společností, mít takovou informaci v okamžiku nákupu letenky?

Jenže na druhé straně, proč mám já být trestán za to, že jsem vyšší, než plánovaný průměr populace. Kdyby se jednalo o šířku sedadla, ještě by někdo mohl namítnout, že mohu držet dietu, ale co mám dělat s výškou?

 

 

Autor: Ondřej Šebesta | úterý 18.9.2018 8:25 | karma článku: 9,31 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Cizinci v Čechách

Není to skvělá zpráva, že jsme se stali zemí kam se chodí za prací? To znamená, že je Česká republika bezpečnou, ekonomicky stabilní, svobodnou a příjemnou zemí pro život! To není málo! Vážíme si toho?

23.10.2023 v 7:00 | Karma: 8,53 | Přečteno: 221x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Sedm zákonů

Napsal to vědec, ale není to vědecké dílo. Je to zobecnění společenských jevů za mnoho tisíc let lidské existence, kterého se odborník na archeologii může dopustit, protože příčiny, průběh i důsledky kolapsů civilizací se opakují.

16.10.2023 v 7:00 | Karma: 11,41 | Přečteno: 206x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Čínská chřipka – pokračování seriálu?

Jako země, která zvládla pandemii v Evropě ze všech nejlépe, je označováno Švédsko. Česká republika, která patřila v první fázi pandemie díky dodržování pravidel k premiantům, dopadla nakonec hůře než Švédsko v obou letech.

9.10.2023 v 7:00 | Karma: 9,98 | Přečteno: 308x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Nebezpečné průměry

Statistika by měla být dána do souvislostí, jinak se stane bezcennou, nebo dokonce zavádějící. Už jsem mnohokrát uváděl příklad, jak nebezpečné číslo je to číslo průměrné. Pokud máte hlavu v kamnech a nohy v lednici, je vám akorát

2.10.2023 v 7:00 | Karma: 7,85 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Náhradní výživné – cesta do pekel

Není přece možné, aby se jedni chovali beztrestně nezodpovědně a natahovali ruce pro peníze těch druhých, zodpovědných. Je to totálně nevýchovné a ekonomicky neudržitelné.

25.9.2023 v 7:00 | Karma: 26,65 | Přečteno: 597x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik