Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Němečtí Zelení a čeští Piráti

Řeči typu: „Chcete tu novou vlnu migrantů? Volte Piráty!“ už jsou v éteru. Jenže proti Pirátům a Starostům musí jít i trojkoalice Spolu, které berou voliče a sny o tom, že do Strakovky vstoupí hlavně vchodem, se Fialovi rozplynuly

Trochu mě vyděsily volební výsledky v jedné z nejbohatších zemí Německého spolku. Vzpomeňme jen na dvě zásadní automobilky Daimler a Porsche, které tu mají továrny. Bádensko-Würtenbersko, které se nachází na jihozápadě Německa, bylo tradičně baštou konzervativců. Nedávné volby však vyhráli Zelení. Pro nás, kteří si pod tímto pojmem představujeme ekoteroristy, kteří se poutají k plotům jaderných elektráren, brání jakékoli stavbě, vyhánějí dopravu z měst a zavírají dálnice kvůli migraci mlžů a plžů, je to velké překvapení.

Jenže ono je to trochu jinak. Maximální zásluhu na skvělém výsledku má jejich předseda Winfried Kretschmann, původním povoláním kantor na gymnáziu, který do předchozího popisu nezapadá skoro vůbec. Přestože je zelený a prosazuje zelený program, je to katolík a nemá problém s dieselovými auty. Zdá se, že mu jde o profesorem Klausem nenáviděnou třetí cestou: totiž inteligentní ochranu životního prostředí, aniž by přitom úplně zdevastoval průmysl a dopravu. On nesplňuje ani další naši představu o zelených Grétách. Je mu totiž dvaasedmdesát! Zatím se zdá, že pan učitel dokáže ukočírovat svou stranu, přestože tam jistě pár fanatiků bude.

Připomíná to české Piráty, kteří vlastně německou představu o této straně také nesplňují téměř vůbec. Nejsou destruktivní, nejsou anarchisté, naopak strukturovaně přemýšlejí o správě státu, mají v úmyslu jej modernizovat, což je sakra potřeba, protože v mnoha úřadech a školách, na řadě pošt a nádraží ještě visí portrét Marie Terezie. Ostatně by se s nimi nedal do koalice STAN, v podstatě komunální politici, kteří jsou zkušenými manažery ve svých obcích a městech. Řeší denní problémy nás všech a určitě by nebyli zvědaví na to se bratříčkovat se stranou, která by jejich snahu o poctivou správu naší země chtěla torpédovat. I v tomto případě bych velkou zásluhu přisoudil jejich předsedovi, který jakkoli to vypadá, že vnitrostranická demokracie opravdu funguje, je jejich jednoznačným lídrem v dobrém slova smyslu. Domnívám se, že kdyby se nechal ostříhat, byl by akceptovatelnější i pro starší a konzervativnější elektorát. (opravdu píšu to, co mi můj táta říkal v době Beatles?!?) Představa, jak se jako český premiér schází se světovými lídry, je kouzelná. V podstatě by mi k pobavení úplně stačil summit V4. Jak by se na něj asi tvářili tmáři z Polska, nebo maďarští nacionalisté? Podali by mu ruku? Skončím stejnou větou jako předchozí odstavec. Zatím se zdá, že Jack Sparrow dokáže ukočírovat svou stranu, přestože tam jistě pár fanatiků bude.

Podle posledního průzkumu Kantaru pro ČT by předvolební koalice Piráti/STAN získala 34%, tj. o 12% více, než ANO. To si ovšem nenechá líbit žádná z parlamentních stran. Kritika bude zdrcující, skandály na denním pořádku. Co myslíte, že v posledních měsících vymýšlí velkouzenářův gang marketingových bouráků?

První balonky již vylétly. Řeči typu: „Chcete tu novou vlnu migrantů? Volte Piráty!“ už jsou v éteru. Jenže proti Pirátům a Starostům musí jít i trojkoalice Spolu, které berou voliče a sny o tom, že do Strakovky vstoupí hlavně vchodem, se Fialovi dávno rozplynuly, byly-ly někdy vůbec reálné. Ta šance definitivně zmizela v okamžiku, kdy modří ptáci hlasovali pro zrušení superhrubé mzdy společně s politickou divizí Agrofertí. Ukázalo se, že i dobře oblečený pan profesor je ochoten podepsat opoziční smlouvu s ďáblem. Také se nechal slyšet bývalý prezident zvaný “Propiska“, že pokud by hrozilo vítězství Pirátů, vrátí se do politiky a jako sv. Václav nám nedá zahynouti!

Nebude to jednoduché, protože o záchranu bojují i obě levicové formace – KSČ a Socialisté, kteří v Pirátském programu cítí levicové prvky a to je pro ně konkurence. O Pitomiovi ani psát nebudu, ten udělá přesně to, co mu řeknou jeho řídící důstojníci.

Nepřátel tedy bude hodně a už si sundávají rukavice. Beru si vstupenku do první řady!

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 29.3.2021 7:00 | karma článku: 15,10 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Může "americká" výchova za násilné útoky?

Obávám se, že dítě této ženy nebude připraveno a nebude se umět vyrovnat s nepřízní osudu. Při prvním střetu se sesype, skončí na antidepresívech, bude ubližovat sobě, nebo se rozhodne ublížit jiným se zbraní v ruce.

22.1.2024 v 7:00 | Karma: 24,55 | Přečteno: 749x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Zase se kádruje, zase se uzavírají závazky

Řežeme si s nadšeným výrazem ve tváři větev, na které sedíme a jsme hrdí na to, že jsme součástí něčeho velkého, co zachrání naši planetu.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 35,19 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Panu premiérovi stačí "omluva"

Situace se aktuálně opakuje s dalším ministrem, který nejpozději od čtyř hodin věděl, že se na FFUK střílí, a přesto dokázal mejdan nezrušit a plesat až do půl čtvrté ráno.

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 32,95 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Otevřený dopis šéfredaktorovi zpravodajství České televize

Vrcholem všeho je tzv. "Máňa" To je místní obyvatelka, zahrádkářka, prodavačka v obchodě, číšník, nebo kdokoli, kdo se vyjádří v reportáži k události. Nepochopitelné, protože jejich názor nikoho nezajímá. To je bulvár!

8.1.2024 v 7:00 | Karma: 45,57 | Přečteno: 9343x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Pavilon pro lední medvědy za miliardu?

Mám pocit, že jde jen o to, aby si pražská ZOO udržela místo v první desítce světových zoologických zahrad a jejím představitelům je jedno, že se někteří jejich spoluobčané sotva uživí.

1.1.2024 v 7:00 | Karma: 36,03 | Přečteno: 4073x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,23
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik