Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropské konference

Výběr našich představitelů by tomu měl odpovídat. Jak se tam asi cítil Bohouš, který v cizím jazyce sotva přeblekotá napsaný text? Jaké kontakty, spojenectví a přátelství tam mohl navázat, když si pokecá tak maximálně se Slovákem?

Skoro patnáct let jsem pracoval v české dceřiné společnost jedné německé firmy. V jejím sídle se pravidelně konaly evropské konference, kde se scházeli šéfové jednotlivých zemí, aby skládali účty ze své činnosti v období minulém a plánovali akce a strategie pro období budoucí. Všichni bydleli ve stejném hotelu, takže se v neděli večer hned po příjezdu na recepci potkávali s kolegy a po pár měsících se srdečně zdravili. S těmi nejbližšími si hned domluvili drink a cigaretku na uvítanou. Probrali, co se stalo, co se neviděli a proběhlo pár nových anekdot.

Druhý den začal oficiální program. Všichni zírali na nekonečné tabulky hospodářských výsledků v jednotlivých zemích a těšili se na přestávku spojenou s kávou, koláči a popelníčkem. Počínaje snídaní, přes jmenované pauzy, oběd, až po večeři a noční hovory v baru se utužovaly vztahy a tříbily názory. Bylo dobré nespadnout do Visegrádské pasti kolegů, kteří cizími jazyky moc nevládli a o to byli zatrpklejší. Kritizovali cokoli nového, s čím firma přišla. Možná také proto, že tomu moc nerozuměli a hlavně se každé nové věci báli. Bylo lepší hledat pro své nápady a názory spojence mimo V4 a pak společnými silami některé navrhované zhovadilosti eliminovat.

Po návratu do Prahy se na mě vždycky sesypali moji kolegové, kteří se trochu báli, s čím zase přijedu. Nikdy by mě nenapadlo referovat právě o těch eliminovaných volovinách. Nikdy by mě nenapadlo přijet s tím, jak nám centrála nerozumí, jak rozhoduje o věcech, které by měla přenechat nám a jak je přitom arogantní. A ona někdy opravdu byla! Jednak protože to byli Němci a také protože vedení přeci vždycky rozumí všemu! Naopak vracíval jsem se s pozitivními zprávami. Referoval jsem o tom, jaký naše výsledky vzbudily respekt a jak velice si toho šéfové váží. Vracíval jsem se nadšen pro nové výrobky a pro nové strategie. Popravdě mi to dalo někdy dost práci, ale nejde to dělat jinak. Nemohu vysvětlovat pracovníkům ve skladu, že i v centrále se najdou idioti a nemohu jim brát iluze o tom, pro koho pracují. Samozřejmě jsem si přitom vyprávění dával pozor, abych nevypadal jako Hujer a vlezdoprdelka.

Proč o tom píšu? Protože podobnost s EU se přímo nabízí. Brusel sice není náš akcionář, v podstatě není ani náš management a my nejsme jeho dceřiná společnost, ale jinak je to přes kopírák! Především výběr našich představitelů by tomu měl odpovídat. Jak se tam asi cítil Bohouš, který v cizím jazyce sotva přeblekotá napsaný text? Jaké kontakty, spojenectví a přátelství tam mohl navázat, když si pokecá tak maximálně se Slovákem?

Obraz EU, který zde vytvořili politici Klausova a Zemanova střihu přesně odpovídá tomu, jak o Evropských autoritách smýšlejí a referují. Média jen papouškují jejich výroky a názory. Podle toho vypadá pochopitelně i pověst společné měny a z toho vyplývající nechuť ji přijmout. Otázkou zůstává jen motivace jmenovaných představitelů. Je to strach z nepoznaného? Pseudonárodní zájmy? Neschopnost? Nedostatek sebedůvěry? Nechuť předat část moci? Populismus? Nebo cílená kampaň řízená z Východu, který rozhodně nemá zájem, abychom byli součástí jednotné a silné Evropy?

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 21.5.2018 7:00 | karma článku: 8,34 | přečteno: 173x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Může "americká" výchova za násilné útoky?

Obávám se, že dítě této ženy nebude připraveno a nebude se umět vyrovnat s nepřízní osudu. Při prvním střetu se sesype, skončí na antidepresívech, bude ubližovat sobě, nebo se rozhodne ublížit jiným se zbraní v ruce.

22.1.2024 v 7:00 | Karma: 24,55 | Přečteno: 749x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Zase se kádruje, zase se uzavírají závazky

Řežeme si s nadšeným výrazem ve tváři větev, na které sedíme a jsme hrdí na to, že jsme součástí něčeho velkého, co zachrání naši planetu.

15.1.2024 v 7:00 | Karma: 35,19 | Přečteno: 949x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Panu premiérovi stačí "omluva"

Situace se aktuálně opakuje s dalším ministrem, který nejpozději od čtyř hodin věděl, že se na FFUK střílí, a přesto dokázal mejdan nezrušit a plesat až do půl čtvrté ráno.

10.1.2024 v 7:00 | Karma: 32,95 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Otevřený dopis šéfredaktorovi zpravodajství České televize

Vrcholem všeho je tzv. "Máňa" To je místní obyvatelka, zahrádkářka, prodavačka v obchodě, číšník, nebo kdokoli, kdo se vyjádří v reportáži k události. Nepochopitelné, protože jejich názor nikoho nezajímá. To je bulvár!

8.1.2024 v 7:00 | Karma: 45,57 | Přečteno: 9343x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Pavilon pro lední medvědy za miliardu?

Mám pocit, že jde jen o to, aby si pražská ZOO udržela místo v první desítce světových zoologických zahrad a jejím představitelům je jedno, že se někteří jejich spoluobčané sotva uživí.

1.1.2024 v 7:00 | Karma: 36,03 | Přečteno: 4073x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik