Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dohnat a předehnat!

Chtěl bych vidět všechny ty, co hlasitě tleskají různým Grétám, co si opravdu myslí o klimatické změně a lidskému podílu na ní. Chtěl bych znát procento zelených poslanců, kteří si za své vlastní peníze koupili elektromobil.

Když nám před několika lety naši kanadští kamarádi vyprávěli, jak se dostali do potíží, když odmítli svůj dům pronajmout samostatně žijící ženě a ona na ně žalovala, že ji diskriminují, protože je single, nevěřícně jsme kroutili hlavami.

A dnes ve stejném duchu hovořil v našem rozhlase ředitel Agentury pro sociální začleňování, takže tahle ptákovina, jak se zdá, přichází i k nám.

Shrňme si to

Občan A chodí poctivě do školy, aby získal slušně placené místo. Pilně pracuje, poctivě platí daně, a protože je uvědomělý, spoří si na penzi. Když vidí, jaké úroky nabízejí bankovní ústavy, koupí za celoživotní úspory byt a počítá s tím, že si bude vybraným nájemným přilepšovat k mizerné státní penzi.

Občan do školy chodil sporadicky, protože jej k tomu rodiče neměli, občas jim místo toho pomáhal s jejich drobným kšeftíky na hraně i za hranou zákona, protože byli oba dlouhodobě nezaměstnaní. Rodina žila z přídavků na děti, příspěvků na bydlení, a nejrůznějších dávek. On sám od ukončení povinné školní docházky také nikde nepracoval a kompletně kopíroval rodinný recept, jak přežít bez práce.

A teď si představme hypotetický případ, ve kterém by občan B projevil zájem si pronajmout nemovitost patřící občanu A,a ten by neměl možnost s ním nájemní smlouvu neuzavřít, protože jsme si importovali tyhle naprosto nesmyslné představy o diskriminaci.

Občan A by podle této logiky věci byl obviněn z rasismu, nerovného přístupu, diskriminace a pravděpodobně i z potopení Titaniku.

Kdy už skončí tohle pokrytectví, kdy si naši politici něco jiného myslí a něco jiného říkají?

Chtěl bych vidět pana ředitele Agentury pro sociální začleňování, jak pronajme svou nemovitost migrantům bez sociálních návyků, či rodině s pěti nevychovanými dětmi, které mu zcela zničí interiér. Chtěl bych vidět všechny ty, co hlasitě tleskají různým Grétám, co si opravdu myslí o klimatické změně a lidskému podílu na ní. Chtěl bych znát procento zelených poslanců, kteří si za své peníze koupili elektromobil. Chtěl bych vidět, který politik by ve své privátní firmě jmenoval generální manažerkou ženu, jejíž jedinou kvalifikací by byl obsah kalhotek. A takhle mohu pokračovat klidně dál…

Mám tu výhodu, že nejsem politik a mohu klidně napsat, co si myslím. 

Nesouhlasím s kvótami a pozitivní diskriminací (z žádného důvodu: pohlaví, rasa, sexuální orientace, náboženské smýšlení, postižení). Je pouze na majiteli firmy, který riskuje své peníze, koho chce zaměstnat. 

Nesouhlasím s tím, aby mi stát nařizoval, jak mám naložit se svým majetkem a s kým mohu či nemohu uzavřít nájemní smlouvu. Je jen na majiteli, aby se přesvědčil, zda je pro něj budoucí nájemník zárukou, že bude řádně platit nájemné a nebude ničit pronajímatelův majetek. 

Nesouhlasím s tím, aby si stát uzurpoval stále větší moc nad svobodným rozhodováním občanů. Neměli bychom volit strany, které tyhle nesmysly propagují, protože to ve svém důsledku vede ke ztrátě motivace. Lidé se přestanou snažit a tím se bude podvazovat vývoj, který je vždycky tažen snahou vyniknout, více vlastnit. Veškerá regulace by měl mít jediný smysl, hlídat, aby se hrálo fair play, nic víc.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 17.2.2020 7:00 | karma článku: 34,31 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Nenechme si vnutit poraženectví

Nesmíme zapomínat na to, že se republice daří velmi dobře, asi nejlíp v její historii. Tím netvrdím, že se nůžky nerozevírají a že nejsou mezi námi spoluobčané, kteří tak tak vycházejí se svými příjmy.

26.2.2024 v 7:00 | Karma: 31,67 | Přečteno: 2659x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Petr Pavel – první rok na Hradě

To je nějaký právní stát, když si prezident dovolí peskovat vládnoucí garnituru a vysvětlovat jim, že "pacta sunt servanda"? Tenhle politický amatér nám tady bude zahajovat diskuse? Kdo to kdy viděl!

19.2.2024 v 7:00 | Karma: 28,89 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

31. výročí rozpadu federace

Jeden by si řekl, proč máme znovu číst o rozpadu Československa, když je to dávno za námi a máme pocit, že o tom už víme všechno. Není to tak úplně pravda; kdo má rád historii a politiku, tak by si tuhle knížku přečíst měl.

12.2.2024 v 7:00 | Karma: 10,05 | Přečteno: 235x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Obchodování s osobními daty

Ideálem zpravodajce je mít na každého složku. Čím tlustší, tím lépe. Dnes už to pochopitelně není papírový spis, nebo šanon, ale elektronická databáze. Velkou většinu informací odevzdáváme dobrovolně, aniž bychom si to uvědomovali

5.2.2024 v 7:00 | Karma: 11,74 | Přečteno: 367x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Parlamentní volby na dálku

Pokud bychom se dokázali shodnout na tom, že kromě současného stavu chceme zajistit pro naše občany studující, pracující případně i zrovna cestující v zahraničí ještě volbu elektronickou, není to technicky tak složité.

29.1.2024 v 7:00 | Karma: 27,33 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,18
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik