Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Pražák

25. 6. 2009 15:43
Nezaměňovat příčinu a následek

Pane Kašáku, podle Vás je nedůležitější zatočit s lidmi, kteří se vyhýbají práci, nechce se jim dělat a žijí z podpory, kterou jim platíme "my" - pracovití a snaživí.

Jistěže takoví lidé jsou. Jako jsou alkoholici, zloději, ba dokonce vrazi. Ale jako jsou statistiky o počtu vražd a tedy vrahů, máte svou statistiku o nemakačenkách?Kdyby mávnutím kouzelné hůlky všichni zmizeli, o kolik se podle Vás nezaměstnanost sníží? O setinu? Polovinu? Bude vůbec nějaká? Jsou okresy, kde na jedno prac. místo se hlásí 30-50 nezaměstnaných. Myslíte, že právě tam jsou nemakačenkové? A že si za svou nezaměstnanost opravdu mohou sami?

0 0
možnosti
I

IJNovak

27. 1. 2009 20:44
1.předpoklad Cestu z krize musíme založit na důkladné analýz

příčin krize až po změnu systémukontroly a práce všech, kteří vyjdou z analýzi jako příčíny krize! Ta bude dostatečně diskutována v HSP!!! Máme přeci demokracii a jsme v právním státě!

Tak toho využijme, dokud je čas!!!! Za několik měsíců může řešení krize řídit nějaký diktátor!

0 0
možnosti
R

Robin77

27. 1. 2009 15:22
výborný článek

jen nerozumím tomuto: Oproti tomu, kdyby se změnila hodinová mzda tak, aby vydělávali stejně (aby se vlk nažral a koza zůstala celá), musí dojít k zvýšení hodinové mzdy o 33,33 %.....

Proč?

0 0
možnosti
K

kaši

28. 1. 2009 21:05
Re: výborný článek

Když zkrátím pracovní dobu (viz francie a německo,asi o 1/3) a nezměním hodinovou mzdu, lidé budou vydělávat méně na úkor těch nově přijatých. To je ale pěkně naštve, tak se jim musí zvednout hodinová mzda tak, aby se dostali na svou původní úroveň(o 33%) Kde vzít peníze? musí se zdražit výrobek, po něm je díky tomu menší poptávka atd atd viz esej R^

0 0
možnosti
K

kaši

27. 1. 2009 11:37
Já vím, pro někoho příliš složité

Promiňte, zapomněl jsem vpisovat glosy pro méně bystré a chápavé, kteří zde tak inteligentně vyvracejí závěry eseje.Nejsem sebestředný a respektuji názory diskutujících,ikdyž v zásadě nemohu souhlasit.Co mi ale už opravdu vadí, jsou lidé jako KAKTUSÁK .Když mají problém s mými články,chtěl bych je požádat,aby je už nečetli a nereagovali.Stejně vás ty připomínky jen ztrapňují,nemají hlavu ani patu.Rozumím,že bojujete proti domokracii a svoboda se vám hnusí.Že potřebuje stát,aby se o vás postaral!Někdo možná fakt nepracuje, ale vy celé dny jen obrážíte články a horlivě přesvěčujet lidi a komunistické ideologii. RvChtěl bych znát jméno autora schvávajícího se za nick Kaktusák,rád si od vás něco přečtu,snad mě to nerozpláče (Y)

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 1. 2009 3:28
Re: Já vím, pro někoho příliš složité

Od toho snad je diskuse, aby se diskutovalo, ne? Nebo chcete, aby si jen přizvukovali lidé se stejnými názory? Mě zase připadá, že se mýlíte vy, proto chci vaše omyly napravit. Máte nějaké věcné připomínky k mému příspěvku níže? Asi nemáte, protože jinak byste je napsal.

Demokracii a svobodu naopak prosazuji, ovšem skutečnou. Nepotřebuji stát, aby se o mě staral. Moje "obrážení článků" zabere velmi málo času.

0 0
možnosti
K

kaktusak

26. 1. 2009 23:50
Jak to chodí:

- Stále ještě ne každý v reálu pracuje, ne každý se předře, a to i v soukromých firmách.

- V některých firmách jsou odbory protiprávně zakázány, ovšem těm firmám to "kupodivu" moc neprospívá.

- Příliš velká nezaměstnanost vede k nízké efektivitě využívání pracovních sil a tím i k zaostávání. Podnikatelé a manažeři nejsou nuceni plně uplatňovat své údajné schopnosti, stačí nasadit víc pracovníků. Namísto pozitivní motivace zaměstnanců se jen hrozí vyhazovem.

- Pracovní trh je pružný až dost. V řadě soukromých firem je podstatná část mzdy tvořena prémiemi. Zaměstnanci jsou také nuceni podepsat dlouhé seznamy, co všechno je považováno za "hrubé porušení pracovní kázně", ani si to nikdo nemůže pamatovat. Pak se pracovník propustí snadno. Bez prémií mu zůstane jen minimální mzda a když to nestačí, pohrozí se mu tím hrubým porušením... Vždycky se dá něco vyštrachat. Zaměstnanec se ještě rád dohodne.  

0 0
možnosti
VT

Johyn

27. 1. 2009 9:02
Re: Jak to chodí:

Vážený pane, Váš příspěvek jsem vůbec nepochopil můžete mi ho nějak vysvětlit, Např. Vaše tvrzení že: Příliš velká nezaměstnanost vede k nízké efektivitě využívání pracovních sil a tím i k zaostávání.

To mě teda dostalo: Takže dle Vás v případě, že je vysoká nezaměstnanost tak ti co jsou zaměstnaní pracují neefktivně. Podnikatelé a manažeři pak dle Vás hloupě nasadí více pracovníků. Nesnižují tím pak vlastně nezaměstnanost? A dokonce těm, kteří jsou neefektivní hrozí vyhazovem místo toho aby je pozitivně motivovali. Můžete mi to nějak vysvětlit, to je nad mé chápání.

Nebo:V některých firmách jsou odbory protiprávně zakázány, ovšem těm firmám to "kupodivu" moc neprospívá Jak lze odbory zakázat a čím to těm firmám, kde odbory chybí neprospívá? 

A z té první věty jsem nepochopil už naprosto žádnou souvislost.Cituji:- Stále ještě ne každý v reálu pracuje, ne každý se předře, a to i v soukromých firmách.

0 0
možnosti
VF

Hackyfish

26. 1. 2009 23:29
Konečně to někdo řekl nahlas...

To co jste vlastně napsal...znamená...že dobře se budou mít jen ti, co se už mají dobře....a ti co se mají hůře...se nikdy nemůžou mít lépe...protože nikdo nezaplatí jejich přemrštěné nároky a tím pádem by se firmám zvedli náklady? Hm hezký....konečně to někdo řekl nahlas! Tímpádem....kapitalismus....Dík za otevření očí...V

0 0
možnosti
W

wood

26. 1. 2009 23:23
Z kterého okna VŠE jsi vypadl

" dlouhodobě nemůžeme platit pracujícím, jako celku, více, než vyprodukují. "(citát z "eseje")Tak se snaž aby těm pracujícím aspoň nějaké peníze zbyly,nebo Tě opravdu z nějakého okna vyhodí(říká se tomu defenestrace).Řekl bych,že ekonomové,v souvislosti  s nynější globální krizi,totálně selhali.Takže se děsím doby až takoví absolventi VŠE,jako autor tohoto blogu,dostanou do praxe.

0 0
možnosti
VF

Hackyfish

27. 1. 2009 0:37
Re: Z kterého okna VŠE jsi vypadl

Tak s tím souhlasím. Když nemáte známého ekonoma...tak Vám nikdo vlastně ani neporádí...protože globální ekonomové nechtějí vyvolávat paniku...ha....Ať se jdou bodnout...myslejí si ,že stejně jako jejich vrchní ekonom Klaus,jsou na světě jenom oni! aAVpřitom dobře vědí...jak všichni dopadneme na hubu,jak nám klesne NHDP,že krize bude trvat pět let min. ,vysoká nezaměstnanost...až jeden milion lidí. ha To jsou jen statistiky pro vyvolené a příbuzné...ale občane...hlavně žádnou paniku!

0 0
možnosti
JR

honzarov

26. 1. 2009 22:53
Jeden blábol

Můžete mi říct, který normální podnikatel, jenž má odložený kapitál (např. milion korun) na nákup stroje, si raději vezme úvěr milion od banky? Vy když si našetříte milion na auto, tak to necháte dál v polštáři a raději si vezmete půjčku? Cizí kapitál není výhodnější než vlastní.

0 0
možnosti
MK

pancho10

26. 1. 2009 22:38
No tedy!

toto jsem nečetl nikdy.Autor má jistě kus pravdy:-)Ale to snad dělá doktorát z ekonomie nebo se snaží říct...........8-o

0 0
možnosti
V

veskawesi

26. 1. 2009 22:16
tohle by meli cist volici levice

od rana do vecera (s vysvetlivkami:)

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.