Tsunami v Temelíně

Zcela chápu horlení ekologických aktivistů či významné části rakouských občanů po odstavení a prověření jaderných elektráren v Evropě v souvislosti s havárií v elektrárnách v Japonsku.

Nejprve si shrňme, co se v japonské Fukušimě stalo. Poté, co přišlo zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály, zafungoval bezpečnostní systém a zasunul absorbční tyče, které zastavují reaktor. K úplnému zastavení však dojde až za dlouhou dobu v řádu měsíců, proto je nutné reaktor dochlazovat. I v této fázi zabezpečení pracovalo bezchybně a poté, co byla přerušena dodávka elektrického proudu do čerpadel chladicího systému, nastartoval záložní systém dieselových generátorů a chlazení pokračovalo. Potom však přišla vlna tsunami vyšší než na jakou byl bezpečnostní systém projektován a od této chvíle lze již hovořit o havárii, protože automatické ochlazování rekatorů bylo vyřazeno z provozu.

I elektrárny v Dukovanech a Temelíně mají podobný bezpečnostní systém, kdy při zemětřesení dojde k odstavení reaktorů, ale ty je třeba nadále dochlazovat. Pokud by po zemětřesení došlo k výpadku el. proudu (což nemusí vždy nastat), nastartují i zde dieselové agragáty a dodávku energie pro chlazení zajistí. Co se však stane, zaútočí-li vlna tsunami? Obávám se, že odolnost našich vnitrozemských elektráren vůči tsunami je mnohem nižší než ve Fukušimě, a to ani nemluvím o případech silných zemětřesení, se kterými si tu nepočítá, tedy o síle 9, 10 či třeba 15 stupňů Richterovy škály - i toto mohou naše elektrárny vydržet? A co další hrozba, kterou tu snad nikdo ještě nezmínil: útok jadernou pumou nebo hlavicí na reaktor. Může takový útok reaktor vydržet? Proto je jistě žádoucí obě naše jaderné elektrárny odstavit a důkladně je prověřit, případně je zcela vyřadit z provozu.

Daň v podobě padesátiprocentního, možná sto i víceprocentního nárustu cen elektrické energie je jistě zanedbatelnou ve srovnání s nárůstem bezpečnosti.

A když už jsem zmínil tsunami a Rakousko, i v této zemi existuje opravdu velká hrozba srovnatelná s havárií Temelína či Dukovan v podobě řady velkých přehrad a možnosti jejich protržení vlivem zemětřesení. Proto navrhuji přehrady odstavit, vypustit a důkladně prověřit, jak velká zemětřesení jsou schopná ustát, případně je raději dále již nepoužívat. Bezpečnost je jistě důležitější.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Kolář | čtvrtek 17.3.2011 10:49 | karma článku: 27,66 | přečteno: 1684x
  • Další články autora

Ondřej Kolář

Smečky

16.11.2015 v 9:17 | Karma: 9,84

Ondřej Kolář

Lidé, bojme se!

14.8.2015 v 12:05 | Karma: 14,60

Ondřej Kolář

Islám je zástupný problém

14.5.2015 v 12:00 | Karma: 10,78

Ondřej Kolář

Dynamický Zeman

28.4.2015 v 16:15 | Karma: 17,21

Ondřej Kolář

Imigrace

24.4.2015 v 11:50 | Karma: 11,69