Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krátké zamyšlení nad církevními restitucemi

K čemu je církvím majetek, když Ježíš kázal proti jeho hromadění? Proč zrovna v době krize bychom měli takto nehorázně obdarovávat církve?

V první řadě chci říci, že nepatřím mezi zastánce bezpodmínečné restituce církevních majetků. Abychom však pochopili, o co tu jde, je třeba vidět problematiku v širších souvislostech.

Církevní majetek vznikal tak, že feudálové (panovníci) zakládali coby patronové farnosti i kláštery z vlastních zdrojů. Ke každé takové správní jednotce patřily zdroje (lesy a polnosti), z jejichž výnosů se financoval provoz. I nadále však patron přispíval na větší investice či platy duchovních. Samotní věřící obvykle dávali část ze svých materiálních příjmů, nebo měli robotní povinnost na majetcích.

Povaha církevních majetků z hlediska vlastnických práv nebyla zcela zřejmá a vedla a dosud vede k mnoha právním názorům. Týká se to i vyloženě liturgických staveb (vzpomeňme dlouholetý spor o svatovítskou katedrálu). Jde o to, že stát nezpochybňoval (až do nástupu komunismu v roce 1948) užívání zdrojů církvemi, ale omezoval vlastnická práva, snad z obav ze změny vlastníka, rozdrobení majetku či jen z důvodu populismu.

Až do roku 1948 byly církve financovány ze tří zdrojů: státem, z výnosů z vlastního majetku a od věřících. Komunisté zabavením části církevních staveb a veškerého majetku v pozemcích odstřihli církve od jednoho ze zdrojů a získali tak větší kontrolu nad hospodařením církví (podobně pro katolické kněze povolili pouze jednu vzdělávací instituci, zcela loajální k režimu, povolovali či zakazovali studium na ní a i po vystudování určovali, zda může být jedinec vysvěcen na kněze a zda může vykonávat službu kněze na základě státního souhlasu, který mohl být knězi kdykoli odebrán).

V současné době církve financuje stát a věřící. Podíl věřících přitom není zdaleka tak nevýznamný, jak by se mohlo zdát i s ohledem na klesající počty praktikujících křesťanů. Např. běžné opravy staveb i opravy státem navrácených a mnohdy zdevastovaných objektů téměř nikdy nemohou být pokryty pouze z příspěvků státu a EU a tak podíl věřících může překročit i padesát procent nákladů (zde je však třeba podotknout, že některé dary pocházejí i od věřících ze zahraničí).

Diskusi o restitucích církevního majetku předcházely diskuse o odluce církví od státu. Podle průzkumů je většina občanů pro to, aby k odluce církví došlo. Tím by se definitivně zrušil jeden tradiční zdroj financování, i když je možné nadále počítat s určitým podílem státu a EU na údržbě zvláště historicky cenných objektů a uměleckých předmětů. Právě restituce s ohledem na odluku měly obnovit druhý zdroj financování církví, tedy majetek, který generuje výnosy. Ve spojení s nemalou účastí věřících na financování by bylo možné zajistit při rozumném hospodaření kontinuitu v hospodářském fungování církví.

Co však nastane, pokud dojde k odluce a nedojde k restitucím? Církve (alespoň ty větší) mohou mít dostatek prostředků na vlastní fungování (dary věřících pokryjí mzdy duchovních), ale nebudou mít takřka žádné finance na provoz a údržbu objektů a různých projektů (kostely, kláštery, nemocnice, hospice, domovy důchodců atd.). I přes možnost výše zmíněných příspěvků státu na opravy (např. kostely) či provoz (třeba hospice) lze téměř s jistotou tvrdit, že většina těchto položek dosud ufinancovatelných bude strádat natolik, že dojde k jejich zrušení. Těžko však domyslet rušení kostelů ve velkém. Stát je do vlastnictví sotva převezme (a i kdyby, tak jako tak je nebude schopen udržovat), spíše lze hovořit o fenoménu chátrajících památek, jejichž inventář se v lepším případě podaří někde deponovat, v horším případě bude rozkraden.

Ostatně za příklady není třeba chodit daleko. Podíváme-li se, jak dopadla šlechtická sídla, která byla odstřižena od zdrojů financování za minulého režimu, dojdeme k těžko vyčíslitelné sumě škod nejen na sídlech samotných, ale snad ještě více na obrovském množství zničeného či rozkradeného umělecky cenného inventáře.

Při diskusi, zda mají církevní restituce význam, je proto třeba brát v úvahu výše řečené a kromě toho mít odvahu se oprostit od falešných "pravd", jakými jsou například tvrzení, že církve přišly k majetku zejména konfiskacemi, že církvím majetek nikdy nepatřil, že náš stát je v těžké ekonomické situaci (nikdy nebyl v lepší) a podobně. Jinak můžeme také dosáhnout toho, že náš již tak slábnoucí duchovní odkaz příštím generacím ještě významně ztenčíme.

Psáno pro http://deomnibus.blogspot.com/2012/04/kratke-zamysleni-nad-cirkevnimi.html

Autor: Ondřej Kolář | středa 18.4.2012 10:20 | karma článku: 11,22 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Ondřej Kolář

Smečky

Byly jednou dvě smečky nespecifikovaného živočišného druhu. Ta jedna žila v hojnosti a stabilitě. Ta druhá byla napůl rozvrácená a hladová.

16.11.2015 v 9:17 | Karma: 9,84 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kolář

Lidé, bojme se!

Ne uprchlíků, ne Ruska, ne Ukrajiny, ne USA, ne EU, ne sucha či povodní. Ne levice, ne pravice, ne inflace, ne nezaměstnanosti. Bojme se především sami sebe.

14.8.2015 v 12:05 | Karma: 14,60 | Přečteno: 866x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kolář

Islám je zástupný problém

Je to skutečně islám, co nás nejvíc ohrožuje? Podíváme-li se do historie, během níž islám existoval v našem sousedství, zjistíme, že to především byly "naše" války či ideologie, které nás nejvíce drtily.

14.5.2015 v 12:00 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kolář

Dynamický Zeman

Miloš Zeman je přední politik této země. Jako málokterý jiný se zapsal a ještě jistě zapíše do paměti mnohých.

28.4.2015 v 16:15 | Karma: 17,21 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kolář

Imigrace

Namísto nářků nad imigrací, namísto velmi krátkozrakých návrhů na řešení se raději snažme pochopit problém v širším kontextu.

24.4.2015 v 11:50 | Karma: 11,69 | Přečteno: 906x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 922x
Člověk s vlastními názory, které obvykle leží mimo mainstream.

Seznam rubrik