Díky, pane Gorbačove!

30.8.2022 zemřel Michail Gorbačov. Vždycky jsem měl pocit, že v jeho případě většina lidí nedoceňuje, co pro nás - Čechy, Evropany a celý svět - udělal. Jsem mu za to vděčný.

Řada lidí už léta rozumuje o tom, co prý myslel, co chtěl, co a jak se mu nepodařilo a jak to všechno bylo jinak… To ale jsou jen úvahy těchto lidí. Důležité jsou VÝSLEDKY.

Vždy jsem obdivoval lidi, kteří dokázali něco nemožného a zároveň pozitivního. Gorbačov je jedním z nich. Říši zla, zavedený a fungující systém, který se nám (ale vlastně celému světu) zdál neotřesitelný, dokázal změnit. Jeden člověk změnil něco, co tu mělo být navždy!

Myslím, že si nikdo neumí představit, jak to bylo složité. Armáda, tajné služby, věrchuška – všem těm nahoře daný stav vyhovoval. Uměli se v něm pohybovat a většina z nich ani nic jiného nikdy nezažila. Byl to komplexní fungující systém. Pak přišel jeden muž a za pár let bylo všechno jinak. Zdá se to jako zázrak. Ale byl to ten jeden muž, který ten zázrak ve skutečnosti způsobil.

Je mi úplně jedno, co si Gorbačov kdy myslel, co předpokládal, co z toho se naplnilo a co ne. Důležité je, že stovkám milionů lidí umožnil dostat se pryč ze stalinistického, doslova otrokářského systému. Dal jim svobodu. S tou pak naložili, jak uměli. My jsme se vrátili k demokracii, což bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat.

Nebýt Gorbačova, měli bychom tu v lepším případě stav, jaký je dnes v Bělorusku. Omezenou svobodu, omezené volby, omezené možnosti, stát zasahující do všeho. A také takovou životní úroveň.

Naštěstí to dobře dopadlo a my tak už přes 30 let žijeme v jednom z nejdemokratičtějších, nejbezpečnějších a nejbohatších států světa.

Díky, pane Gorbačove!

 

psáno pro www.fine50.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Klofáč | středa 31.8.2022 18:48 | karma článku: 21,24 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Ondřej Klofáč

Jak jsem se učil vařit

8.1.2023 v 14:02 | Karma: 32,73

Ondřej Klofáč

Bitcoin už není na dně

16.5.2019 v 11:12 | Karma: 13,62

Ondřej Klofáč

Bitcoin je na dně

2.5.2019 v 11:11 | Karma: 24,36