Úvaha: hrozí nám další sabotáž typu Vrbětice?

Nechci nikoho strašit, jen přemýšlím nad dalšími možnými událostmi příštích dnů, měsíců a let. Ale každopádně si myslím, že štěstí přeje převážně připraveným. Sabotáž Vrbětického skladu měla své důvody, které se opakují.

Útok na Vrbětický muniční sklad 2014 přímo souvisí s válkou na východě Ukrajiny, kde Rusko anektovalo Krym. Podle dostupných informací se ve skladu měla nacházet munice a zbraně pro Ukrajinu. Případ se opakuje, Rusko rozšířilo své vojenské ambice na celou Ukrajinu. Státy EU pomáhají seč mohou a je tedy otázka, kdy se to pokusí někdo utnout nebo alespoň znesnadnit ve prospěch Kremlu.

Potěmkinova armáda.

Rusko je zoufalé. Neustále státní lhaní, korupce a podpora zločinců nese zkažené ovoce. Kreml si vypěstoval svůj vlastní radikální islámský stát v Čečensku, peníze na armádu a modernizaci byli "využity" na koupi luxusního majetku, schopní Rusové hledají štěstí v zahraničí. A vlastně je to moc dobře, že lidé vidí, jak vláda "pevných rukou" může dopadnout, vždy to skončí tyranií, lhaním a šířením strachu z režimu. O to více si snad budeme vážit demokracie a EU, které rozhodně nemá podobu diktátu, jak se nám proruští sympatizanti snaží nakukat.

Diktátor zahnaný do kouta, kterým Putim bezpochyby je, už teď měsíc od zahájení útoku na Ukrajinu nemá zbraně, výstroj, lidi a kolikrát ani palivo pro vozy a potraviny pro vojáky. Podle všeho pomoc hledá v Číně, která si určitě dokáže spočítat, že to nemusí být dobrý nápad. Tím neříkám, že Čína nepomůže, ale určitě to nebude úplně dle představ Kremlu.

Je pravděpodobné opakování Vrbětických událostí ?

Predikovat výsledky války na Ukrajině jsem již zkoušel, ale to bylo v době, kdy Rusko vypadalo jako vojenská velmoc, ale skutečnost byla zahalena Kremelskou lží. Vezměme v úvahu, že si tehdejší Rusko stěží poradilo s 1,5 milionovým Čečenskem, jak si asi poradí se 41 mil. Ukrajinou, když se od té doby vojensky a myšlením nikam neposunulo?

Každopádně se vrátím k tématu, jestli hrozí sabotáž typu Vrbětice, které nebylo jedinou událostí v Evropě viz. např. Bulharsko. Ano, dle mého mínění je takový typ útoku reálný a pravděpodobný. Nikdo si nemůže myslet, že Rusko jen tak bude přihlížet dodávkám zbraní a munice proti sobě. Navíc jsou tu i zprávy o hromadění armády a zapojení Běloruské armády, která má mít za úkol právě zásobování Ukrajiny.

Pravděpodobnost takového útoku se zvyšuje se zoufalstvím Putina a s potřebou jeho okolí se mu zalíbit a připsat si body. A jak jsem řekl výše, Putin je zoufalí, a lidé kokem něj mají potřebu se mu zalíbit. 

Sabotáž má různé podoby.

Pozor bychom si měli také dát na naše proruské kolaboranty bojující za "svobodu slova" aneb za lhaní, podvody a šíření klamavých informací (desinformací), které šíří Rusko. Obhajovat právo na šíření desinformací je jako obhajovat právo na podvodné jednání. Vážně nevolme a neposlouchejme ty, kteří staví svobodu lhát nad hodnoty demokracie. 

Kybernetické útoky jsou velmi oblíbenou taktikou, cílem jsou nemocnice, státní instituce, kdekoliv, kde to může bolet. Šíření poplašný zpráv, které testují chování hasičů, policie a armády, jsou také běžným trikem. Neměli bychom zapomínat ani na obchodní války a snahy držet Evropu u Ruského plynu a ropy.

 

 

Autor: Ondřej Flégl | čtvrtek 24.3.2022 8:50 | karma článku: 10,11 | přečteno: 253x