Svoboda smrdět a škodit?

Někteří kuřáci (právosmradi) do dnešních dnů nepochopili, že kouření cigaret provází zápach, škodí zdraví nejen jim samotným, ale i ostatním v dosahu, a že chtít svobodně škodit nepadne na úrodnou půdu.

Pohádka o nekuřákovi, který si "může" vybrat

"Svoboda, svoboda, svoboda, řvou kuřáci, jsme utiskovaná menšina! Nemůžeme si svůj fet zapálit kdekoliv a třeba i před dětmi, které si nemohou vybrat nekuřácké rodiče, před obsluhou, která ne vždy může prostě jen změnit práci za hygienicky přívětivější prostředí."

Na cestě do práce či do školy si podle právosmradů máte najít jinou zastávku, když vám vadí zauzený kuřák v přeplněném MHD máte jít jinam. Abyste ten smrad necítili a nenačichlo vám oblečení, tak se přizpůsobte těm co smrdí.

Právosmrad si může zapálí jinde, jít o kus dál, být ohleduplný, ale to oni chápou, jako omezení své svobody. Co vám tedy zbývá? Volat policii s dojezdem 10-15 min a možná i víc, protože to není urgent? V ideálním případě byl na místě pepřák, když nechápou, co je slušné chování! Ale naneštěstí to zatím nemůžeme.

 

Vyuzený mozek

Závisláci na tabáku prostě vidí jen sebe a svou potřebu, nevidí, že svým počínáním škodí, že někomu zasmradí oblečení, interiér hospody či restaurace, že někomu zkazí pokrm. Vidí jen svůj fet, svou neodolatelnou touhu zapálit si kdekoliv. Měli by se léčit!

Nejzábavnější na tom celém je, že se na stranu kuřáků přidávají i někteří hostinští, kteří se ze zvláštního důvodu zaměřují na kuřáky, kteří 

- si nosí vlastní cigarety - kšeft z toho nula

- vypijí dejme tomu 4-10 piv (dnes už ani to, protože je to drahé)

- znečistí interiér

- znečistí oblečení zákazníků a obsluhy

- v zimě zvyšují náklady na častější větrání

- v létě zvyšují náklady na klimatizaci

- odeženou nekuřáky

- vytváří nehygienické a nezdravé prostředí pro zaměstnance = menší výběr zaměstnanců na trhu práce

- snižuje efektivitu práce - vyšší a časté dávky nikotinu mají tlumící účinek. Velké množství kouře, spálený kyslík v místnosti také zmenšuje efektivitu.

 

Nikotin

je droga a jed využívaný i jako pesticid v zemědělství. Vytváří závislost. Stimulační droga, která má při vyšších dávkách opačný, tj. tlumící účinek. Zvyšuje krevní tlak, stahuje cévy, blokuje syntézu estrogenu

 

Liberální demokracie = svoboda, ale...

Právolháři a právosmradi mají něco společného, bezohlednot, nulovou zodpovědnost za své chování. Liberální demokracie ale není synonymem anarchie. K demokracii se váže celá řada hodnot, odpovědnost a práva. Kuřák nemá mít právo škodit a je velká škoda, že se jejich bezohlednost a arogance řeší jen zákazy a pokutami. Šířit kolem sebe drogu, jed a pesticid je jednoznačně škodlivé. 

Kuřák by měl mít odpovědnost za své chování, když není schopný ovládat svou závislost před dětmi, měli by mu být odebrány, když není schopný jít kouřit jinam mimo zastávku, měl by být vyhnán klidně i tím pepřákem...

Zdá se vám to přehnané? Tak si odpovězte na otázky, proč budete tolerovat někoho, kdo vůči vám šíří pesticid? Proč by stát neměl zasahovat proti těm, kdo škodí dětem? 

 

Právosmradi, vesele teď fňukejte a nadávejte v diskusi, jak jsem netolerantní a nezapomeňte na peudoargument ad komančum. :D Vás totiž nic nepřesvědčí, že děláte něco špatně. Ale přesto vám přeji všechno dobré (čti jako odvykačku a čistý rentgen plic).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Flégl | úterý 21.6.2022 11:13 | karma článku: 19,28 | přečteno: 870x