Právolháři se mohou radovat, dezinformační weby odblokovány

Právolháři, ti kdo bojují za právo lhát až se jim z huby práší, se mohou radovat, jejich oblíbené weby se dostali na internetovou svobodu. 

Oblbování českých občanů dostalo zelenou, lháři a jejich loutky se opět mohou těšit na nové dezinformace (klamavé informace = lži, demagogii, manipulaci) na svých oblíbených webech. Ne, že by tím zákazem byla jejich aktivita nějak příliš omezena, ti přizpůsobivější si jistě našli jiný koutek, kde mohli hltat a šířit výmysly Kremlu, antiočovacích šílenců a pijáků bělidel. Ve své podstatě se toho moc nezměnilo, krom toho, že si někteří mohli připadat jako chudáčci, kterým někdo bere svobodu kvákat a poškozovat veřejné mínění.

Dle CZ.NIC pominulo bezprostřední ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti spojené s těmito doménami, tedy důvody k blokaci některých dezinformačních webů.

 

Měli bychom si z toho vzít ponaučení, zákazy většinou účinkují na lidi, kteří zákaz respektují, ten zbytek si bude hledat způsoby, jak se zákazu vyhnout. Když se podíváme na státy, které dlouhodobě bojují s dezinformacemi z Ruska, zákazy málokdy mají na prvním místě. Nejdůležitější je pěstování kritického myšlení a zlepšování důvěry ve státní instituce a v média. Jak na to šlo Lotyšsko a státy Pobaltí zjistíte v odkazech

 

Desinformace nejenom z Kremlu

Klamavé informace (dezinformace) k nám neproudí jen z Ruska a od užitečných imbecilů. Klamavou informace najdeme snad ve všech oblastech lidské činnosti. Ve zdravotnictví založeném na důkazech dlouhodobě škodí její rádoby alternativa, medicína založená na dojmech, víře a představách. V biologii škodí zastánci inteligentní designu a kreacionismu, ke kterému se hlásí například ministr práce a sociálních věcí Jurečka nebo ekonom Tomáš Sedláček. Astronom, astrofyzik, deklarovaný skeptik a popularizátor vědy Jiří Grygar se zase staví na stranu zázraků a zmrtvýchvstání, v psychiatrii škodí hagioterapie, v některých zemích se hledali nebo možná ještě hledají bomby virgulí.

 

Jak z toho ven?

Prevence. Zlepšit školství a lépe ho financovat. Je to ohrané, ale je nutné pěstovat u lidí kritickém myšlení a nedělat výjimky kvůli sympatiím nebo počtu členů - na to doplatil klub Sysifos a jeho zahraniční kolegové.

Více peněz na armádu, na boj s hybridními hrozbami a brát v potaz, že každý civilní občan může být cílem útoku či se stát vojákem.

Větší nároky na informační média. Větší důraz na faktičnost, pravidla diskuse, logiku a kritické myšlení.

Přestat nahlížet na náboženskou víru a ezoteriku jako na ctnost, ale jako na kognitivní zkreslení, které se může rozvinout v duševní poruchu vyžadující psychologickou terapii či psychiatrickou léčbu.

Zvýšit nároky na politiky, zatím je to jenom dosažený věk a nikdy nezkoumaná svéprávnost. Měli by se automaticky vyřadit lidé, kteří tíhnou k nedemokratickým způsobům vlády (SPD =  tíhnutí k Rusku, KDU-ČSL = teokratické tendence, ČSSD, SPO a KSČM = tíhnutí k Číně a Rusku, ODS = občasné teokratické tendence), vyřadit alkoholiky a závislé na drogách, nemocné, kteří vyžadují péči a nejsou schopni vykonávat svůj mandát - to vyžaduje tolik neoblíbené zveřejnění rozhodujícího zdravotního stavu, základní odbornost (školení a splnění zkoušek před samotným umístěním na kandidátky) = mnoho politiků nezná ústavu a Listinu práv a svobod,

Měl by se zlepšit i boj z korupcí, to kam může vézt vidíme v Rusku a jiných diktátorských režimech, ale i u nás, kde se mrhá zdroji kvůli vlivným jedincům. Korupce ale není jenom finanční, korumpovat neboli kazit, lze cokoliv.

Zapojit občany do celého procesu změny a kultivace, větší podpora tzv. elfů a skupin, které se zaměřují na kritické myšlení.

Nebát se hájit demokratické hodnoty, práva a svobody a bránit je proti zneužití například před právolháři, teokraty, diktátory, hlupáky a před lidmi, kteří si z politiky dělají kšeft či nástroj moci pro své bezohledné osobní cíle.

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Flégl | středa 25.5.2022 9:30 | karma článku: 13,46 | přečteno: 847x