Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Liberecký koaliční porod

Dnes je tomu více než týden, kdy jsme se v Liberci dozvěděli, že se zrodila nová radniční koalice. ANO, SLK, ČSSD a TOP09 společně deklarovali, že se dohodnou a postaví nové vedení radnice a začnou připravovat společné programové prohlášení. Stížnosti na průběh voleb jim do jisté míry „koupily“ tolik potřebný čas před ustavujícím zastupitelstvem a jednací týmy mohly zasednout ke společnému stolu a začít hledat ony tolik potřebné programové průniky, kterými se mnozí ohánějí. 

Od minulého pondělí, kdy byla oznámena ona koalice, ale jakoby se vše tak nějak zpomalilo. V novinách se přestaly objevovat články, které řešily všechny možné varianty uspořádání na radnici a kromě pár dezinformací, které měly spíše vrátit Změnu zase do hry, už jsme se přestali dozvídat něco nového. Přitom ještě pár dní před tím jsme si mohli přečíst o tom, jak jsou v případné rodící se koalici programové rozpory a že hledání konsenzu nebude tak jednoduché. Pak přišlo oznámení o dohodě a programové rozpory zázračně zmizely. Ony totiž možná ani neexistovaly. Pokud si totiž někdo vezme do ruky program dvou stran rodící se koalice, které vůbec nějaký propracovaný program mají, totiž SLK a ČSSD, zjistí, že tam vlastně ani příliš mnoho rozporných momentů nenalezne. Logicky, oba tyto subjekty vládly Liberci v uplynulých čtyřech letech, problémy města znají a víceméně jen chtějí pokračovat v nastoupené cestě. A ANO? Ten, kdo držel v ruce onen velmi stručný dokument plný frází, který nazývá lídr budoucí koalice programem, tak v něm bude jen těžko hledat nějaké návody na řešení problémů města a v některých momentech spíš naopak. Z programu ANO se sice dozvídáme, co všechno je v Liberci špatně, ale řešení je tam poskrovnu a tak se programová shoda bude hledat nejspíš velice snadno. Nakonec, budu velice překvapen, pokud budoucí programové prohlášení nebude z velké části opsaným programem Starostů. TOP09, ta je vlastně v nové radniční koalici tak trochu do počtu a jsem docela zvědav, co ze svého programu bude schopna prosadit.

O čem tedy koaliční politici rokují? O místech. Je veřejným tajemstvím, že obsazení jednotlivých postů v nové městské radě zdaleka není domluvené a je do značné míry ovlivňováno ambicemi některých lidí, které však nejsou jednoznačně vyřčeny. Z volebních výsledků i logiky věci bychom mohli očekávat, že ANO obsadí v osobě Tibora Bathyániho post primátora. Ale ouha, o tento post má evidentní zájem i lídr Starostů Michal Hron a v uplynulých dnech začal hrát nejrůznější zákulisní hry, které směřují do primátorského křesla. Jen tuto svoji ambici poněkud zapomíná sdělovat svému největšímu koaličnímu partnerovi. Přitom ani personální situace uvnitř zastupitelského klubu SLK není jednoznačná. Nejlepší výsledek za Starosty totiž udělal dosluhující náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc a rozhodně se netají svojí ambicí zůstat v náměstskovském křesle, byť třeba v jiném resortu. Jenže doma není nikdo prorokem a Starostové by v pozici náměstkyně mnohem radši viděli vedle již zmíněného Michala Hrona paní Květu Vinklátovou. Ta má mezi Starosty pravděpodobně větší podporu než Šolc, na druhou stranu si ale vybírá a nechce přijmout zodpovědnost za pravděpodobně nejproblematičtější resort v následujícím volebním období, totiž školství. Proto možná budeme svědky toho, že tento resort, který potřebuje dobré vedení a ve kterém je spousta neřešených problémů, dostane na starosti některý z neuvolněných členů rady a možná to bude právě Jiří Šolc. Že to zní jako neuvěřitelná „fligna“? Bohužel, právě o této variantě se v kuloárech posledních dní velmi vážně mluví.

Prubířským kamenem radniční koalice tak nebude nalézání programových průniků a hledání společných řešení pro budoucnost města (alespoň prozatím ne), ale budou jím personálie. Momentálně se hraje o to, kdo bude či nebude primátorem a kdo obsadí posty náměstků a jaké resorty budou mít náměstci ve své gesci. Zatím jediný post, který se jeví jako daný je náměstkyně pro sociální věci, kterou by se měla stát dosluhující primátorka za ČSSD Martina Rosenbergová. A to i přesto, že v novinách šířené dezinformace hovořily o tom, že ČSSD uvolněný post nedostane. Jde tedy o to, zda to Starostové nakonec příliš nepřekombinují a v touze po získání co největšího prostoru v nové radniční vládě nakonec neostrouhají úplně. Jde o to, kam až se v mnohém bezradné a někdy i naivní ANO nechá dotlačit a zda jim se Starosty nedojde trpělivost. Nakonec se ještě může stát, že vlivem neustále šířených dezinformací a v atmosféře narůstající nedůvěry projekt liberecké čtyřkoalice zhavaruje a některý z hlavních dvou aktérů nakráčí do náruče Změny Jana Korytáře. Nechme se překvapit...

Autor: Ondřej Červinka | pondělí 10.11.2014 19:05 | karma článku: 11,43 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Ondřej Červinka

Kampaň za erár? Kdo to má? - Změna pro Liberec

Komunální volby se nezadržitelně blíží a s menší či větší intenzitou se rozjíždějí i volební kampaně jednotlivých stran.

4.6.2018 v 16:59 | Karma: 20,25 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Červinka

Předvolební výrony populismu nejen na dubnovém zastupitelstvu

Komunální volby se blíží a tak se už zase předháníme v tom, jak zaujmout naše potenciální voliče. Občas je ale zarážející, jak mají někteří kolegové tu páteř až neuvěřitelně gumovou.

6.5.2018 v 9:36 | Karma: 9,99 | Přečteno: 312x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ondřej Červinka

Liberecká trapárna – trápení na pokračování

Tak v pátek 7. dubna všichni vydechli „překvapením“. To co bylo všem jasné už několik měsíců se stalo oficiálním – rozpadla se radniční koalice exANO a Změny pro Liberec.

7.4.2017 v 17:58 | Karma: 14,65 | Přečteno: 579x | Diskuse| Liberec

Ondřej Červinka

Liberecká paralýza – ohlédnutí za březnovým zastupitelstvem

Liberec je v krizi. V krizi, jakou ještě nepoznal. Není to krize finanční, je to totální krize politická.

4.4.2017 v 8:25 | Karma: 17,87 | Přečteno: 657x | Diskuse| Liberec

Ondřej Červinka

Trojí zásadní selhání Změny pro Liberec

Výstupy z prosincového zastupitelstva se v Liberci nesly ve znamení koaliční krize. Primátor Batthyány navrhl odvolání náměstkyně Hrbkové, která nakonec také odvolána byla.

8.1.2017 v 19:48 | Karma: 18,91 | Přečteno: 635x | Diskuse| Liberec
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 634x
ekonom, manažer, komunální politik, předseda místního sdružení ODS Liberec, zastupitel města

Seznam rubrik