15 zlatých stromů pro Liberec

Roky si liberecký náměstek primátora Jan Korytář pěstoval image bojovníka proti korupci a předraženým projektům z veřejných prostředků a roky mu to mnozí občané města s úspěchem baštili. 

Na dubnovém Zastupitelstvu města, ale této své aureole nasadil korunu nebo ji spíš doslova pohnojil.

Stalo se tak při schvalování účasti města na přeshraničním projektu s názvem „Městské stromy v extrémním prostředí“, který pan náměstek předkládal spolu se svojí stranickou kolegyní ze Změny pro Liberec náměstkyní Hrbkovou. A nutno podotknout, že název projektu byl zvolen dokonale, neboť jeho předložení i průběh projednávání dokonale dokresluje v jak extrémním prostředí v Liberci žijeme.

Projekt je zjednodušeně o tom, že si dvě německá a dvě česká města (mezi nimi i Liberec) ve spolupráci s ústeckou univerzitou a dalšími partnery nechají prozkoumat půdu v určitých lokalitách města (v případě Liberce na Vítězné ulici), na základě těchto průzkumů si nechají namíchat substrát takzvaně na míru a do něj vysadí předem vybrané druhy stromů. Na tom by asi nebylo nic tak divného, kdyby se ovšem nejednalo v případě Liberce celkem o 15 stromů za 2,1 mil. Kč. Předkladatelé projektu jako obvykle argumentovali tím, že to město bude stát jenom 10% z celkové částky, které tvoří spolupodíl města, ale nejspíš jim uniká, že peníze z Evropské unie jsou také peníze daňových poplatníků. Také vám připadá, že projekt, jehož výstupem je výsadba aleje o 15 stromech za 2,1 mil. korun je poněkud mimo realitu? Mě ano. Ale to není celé. Jak už jsem zmínil výše, liberecká část je součástí většího projektu čtyř měst, v jehož rámci bude vyvinut unikátní substrát pro každou z lokalit a bude vysázeno celkem cca 60! Stromů. A to celé bude stát daňové poplatníky více než 1,5 mil. EUR. Ne, ta částka není překlepem, ale faktem. Zastupitelstvo města tak koaličními hlasy ZpL a ANO schválilo účast města na projektu, jehož jediným hmatatelným výsledkem bude 60 vysazených stromů za více než 40 mil. Kč. A to vlastně není vůbec jisté, zda se vývoj substrátu povede a ty stromy to přežijí. Nic na tom nezmění ani obvyklé řeči o dopadech na značnou část obyvatelstva, o naplňování strategických cílů města či boření mentálních bariér mezi občany zúčastněných měst. Za tyto peníze je to holé šílenství. Kdyby totiž někdo z radnice zvedl zadek a šel se poradit například s ředitelem Botanické zahrady, možná by stromy na Vítězné z náhradních výsadeb neumíraly už dávno a celá sranda by byla o dva řády levnější.

Proč ale nepustit žilou evropským projektům? Proč nepřihrát zajímavý, tučně zaplacený projekt Univerzitě J.E. Purkyně, na jejíž Fakultě životního prostředí shodou okolností přednáší jiný prominent Změny pro Liberec Josef Šedlbauer? V očích Změny je to přeci jedno. Evropa to zaplatí a jde o stromy ve městech. Bude jich 60 a budou stát stejně jako 10 rodinných domků.

Nezbývá než doufat, že hodnotitelé projektu budou mít více rozumu než jeho předkladatelé. Jinak budeme mít v Liberci 15 stromů doslova ze zlata…

Autor: Ondřej Červinka | čtvrtek 28.4.2016 23:04 | karma článku: 22,87 | přečteno: 905x