Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život bez televize...

Umíte si něco takového představit? Jestli ne, tak je nejvyšší čas to vyzkoušet. Už mé první setkání s telkou v raném věku nebylo ideální. Tehdy to byly černobílé telky bez ovladačů. Zkuste uhodnout, kdo přepínal. Vzpomínám si, že dost často tam bylo takové nekoukatelné šumění, takže jen večerníček a pak přehlídka snů. Eštěže ty byly. Pak přišla barevná telka, ale bohužel pořád bez těch ovladačů. Jejich nástup znamenal konec této mé oblíbené činnosti a nástup jiné užitečné roboty.

Když jsem se tak trochu osamostatnila ze spárů rodičů, telka mi v bytě nemohla chybět. Ihned po přestěhování jsem si pořídila tisíc a jeden program UPC, aby mi pomohly překlenout večery po práci. Prostě aby člověk nebyl jen u počítače, když se mu třeba v baru nebo v jakékoliv jiné společnosti nelíbí. Jenomže když jsem si k telce večer po práci sedla, zjistila jsem, že než projdu všechny programy, je hodina pryč a já jsem nic pořádně neviděla. Člověk přepíná jak k smrti odsouzený. A navíc po čase zjišťuje, že se tam ty pořady pořád nějak opakují a vůbec je to celé divné. Jediný koukatelný program pro mě byl mezzo, kde hrají hudbu za poslední stovky let (jen klasiku). Ale zase poslouchat klasiku v telce, to není ono. Tak jsem tu plejádu programů zase odhlásila a telku jsem měla občas jako kulisu - potichu, co kdyby tam náhodou něco dávali.

Postupem času se byt tak nějak zaplnil. Nejdříve se ke mně přidal můj muž (byla docela fuška si někoho kompatibilního najít, ale o tom třeba jindy, anebo radši vůbec), ten však po večerech pořád něco integruje a když přestane bádat v matice, sepisuje žaloby na nepřizpůsobivé občany a sleduje při tom jediný program - ISIR a trochu si to sledování po večerech vylepšuje v PHP.
Teď s námi obývá naše doupě i malá Erí. Ještě nevíme, co z ní vyroste, ale už teď má hodně síly, tak z ní budou nadšeni... třeba v armádě. :-)
Vlastně jediný světlý okamžik, kdy jsem se hojně pustila do sledování telky, bylo asi měsíc, než se narodila malá a zákony mi neumožňovaly v této době pracovat v zaměstnaneckém poměru. Taková velryba na gauči s brambůrkama v ruce. Naštěstí už do konce života bude pořád co dělat, takže nečinnost doma ani v práci nehrozí.

Abych byla spravedlivá, vina je na naší straně. Telku jsme začali trochu přehlížet. A ona to, věřte nebo ne, poznala. A začala nám to oplácet. Začalo to nenápadně, prostě se odmítala s námi začít bavit. Poslední stádium bylo, když se zapínala asi hodinu, takže jste si večer vzpomněli, že jste ji vůbec chtěli ten den zapnout. V reálu to znamenalo, že hodinu před detektivkou jsem začala zapínat. No a večer po detektivce jsem si vzpoměla, že nevím, koho zabili, tak mi došlo, že jsem nic vlastně neviděla. No a tím si telka vlastně sama pod sebou podřízla větev. Pokus o záchranu proběhl - za diagnostiku závady chtěli 500 Kč, minimální cena opravy prý bude 2 000 Kč. Nová by stála asi o něco málo víc. No nic, můj otec nedal, že zná nějakého opraváře na Vysočině a nic se vyhazovat nebude.
Znáte lidi na Vysočině? Do roku 1989 si všechno opravovali sami. Pak už to trochu polevilo, ale třeba skoro každý tam má v garáži díru, aby pod tu svou káru pohodlně vlezl a celý spodek auta si vyměnil. Pravdou je, že kdyby se rudoši znovu přiřítili k moci (jakože většinu lidí postihuje stařecká demence a zapomínají stále v nižším věku), bude se to hodit. Tímto vzpomínám na prof. Žáka a jeho politicko ekonomické cykly, s nimi opravdu na věky.

Tak jsme tu cennost převezli na Vysočinu, ale bohužel se opravila - za cenu 500 Kč. Holt ceny na Vysočině. Nakonec dožije svůj život už na chatě, protože už jsme si odvykli. Naše roční dítě se k tomuto bodu zatím nevyjádřilo, ale věřím, že jí líp bude venku, než před telkou, kde přes den stejně běží nesmysly. Ovladač si oblíbila, nestihla však poznat, k čemu ta hračka je. Z mé zkušenosti, někdy je lepší nevědět.

Ze všech stran slyším, že v té telce nic vlastně není. Ale všichni ji mají. Dobře, pár výjimek tu asi bude, ale o nich tedy nevím. Proč?

Bez telky máte fůru času. To je asi jasné. Místo zpráv, které Vás stojí nervy, co zase politici vyvedli a kolik Vás to bude stát na daních, si jdete zaběhat nebo jinak zasportovat. Filmy si můžete..... koupit. O víkendu jste stejně na výletě nebo se dohání něco z práce a večer se opékají buřty, takže na telku není ani pomyšlení. Víte vlastně, komu patří předzahrádky před vaším domem a jak by se daly využít?

Co dál... můžete se bavit spolu. Možná si myslíte, že jste si všechno už řekli. Ale třeba ne. Nebo ne to nejdůležitější. Nebo jít na večeři. Na internetu jsou oblíbené vtipy na bázi absence wifi (vzpomenťe si na ptáka bez drátu el. vedení, nápis "no wifi, talk to each other" lákající do restaurace či kavárny), ale ono to platí o všech těchto technologiích, nejen o mobilech, tabletech, i o telce, především o té "chytré", kde propojíte snad i vlastního dědečka.

Kromě času ale ušetříte i místo (set-top box, různé přehrávače DVD...). Já si třeba na místo telky pořídila klavír, ale Vy si tam můžete dát něco jiného anebo taky nic. :-)

Pokud máte opravdu něco, na čem Vám ze srdce záleží, tak si koupíte za 100 Kč TV kartu a můžete si nahrávat programy, jaké chcete a dívat se na ně, kdy se to hodí Vám a ne kdy je to na programu, třeba v 5 hodin ráno. A na většinu se nedívat vůbec.

A co Vy, vyhodíte telku z domu? Začnete hrát na cembalo? :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miluše Ondrejátová | pondělí 12.5.2014 22:44 | karma článku: 14,04 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Miluše Ondrejátová

Práce, která nebaví...

Po čase jsem zavítala s mojí malou parádnicí do obchodního centra. Důvodem byla zastávka na občerstvení při cestě a trocha jiné zábavy pro malou v těchto deštivých dnech. Aktuálně cvičíme chůzi, takže jsme mimo jiné zavítaly do několika naleštěných obchodů, co je jako nového. Všude liduprázdno, takže asi nebude problém s obsluhou, která nám jistě vyjde ochotně vstříc. A na tomto místě zmíním i jméno daného OC, jednalo se o centrum Eden ve Vršovicích.

4.8.2014 v 22:46 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika

Miluše Ondrejátová

Kolo a já

Původně jsem na toto téma chtěla napsat v rámci jiné sekce (Poezie a próza), aby se člověk tak nějak schoval, jakože píše vlastně úplně o někom jiném... Ale nakonec jsem od tohoto záměru upustila. Náhodou, chtěla jsem být kdysi spisovatelkou a něco dobrodružného jsem i napsala (tuším to byly historky odkudsi z plavby moře), ale pak jsem to celé vyhodila, no, trochu jsem se asi unáhlila; možná jsem mohla být dneska bohatá, škoda, co se dá dělat...

21.4.2014 v 0:24 | Karma: 9,19 | Přečteno: 444x | Diskuse| Ona

Miluše Ondrejátová

Jeden měsíc s Ubuntu

V poslední době se o linuxové distribuci Ubuntu hovoří hodně, mnoho komplikací je pořešeno na fórech, tak mě před časem napadlo, že by to mohl být už docela odladěný OS, kde pro případné řešení nějakého přízemního problému najdu odpověď prakticky hned. Ráda zkouším novinky, tak jsem si chtěla vyzkoušet i poslední verzi Ubuntu (tehdy nově vydanou 13.10). Jak to dopadlo? Přežily to moje kočky? Některé věci mě zaujaly, některé spíše zdržovaly. Takže konkrétně - s nadsázkami i bez nich...

10.4.2014 v 20:33 | Karma: 12,55 | Přečteno: 819x | Diskuse| Ostatní

Miluše Ondrejátová

Zimní večerní červánky

Po dnešním focení koní v Komořanech na nás čekala nádherná odměna - v podobě večerních červánků. Několik snímků je proto níže k nahlédnutí...

28.12.2013 v 22:07 | Karma: 15,46 | Přečteno: 652x | Diskuse| Fotoblogy

Miluše Ondrejátová

Lovecká sláva dob minulých - Veltrusy

V areálu Veltruského zámku proběhla v sobotu 12.10. akce s názvem Lovecká sláva dob minulých. V první části jsme mohli obdivovat lovecké psy, druhá část nám přiblížila dravce a koně, ve třetí části jsme pak mohli vidět souhru dvou koní (Pas-de-deux) v dámských sedlech.

20.10.2013 v 18:55 | Karma: 15,11 | Přečteno: 523x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1372x
Oblíbená tónina: d moll